Bahan adunan 1/3 cawan tepung jagung 1 1/2 cawan tepung gandum 2 ulas bawang putih (dicincang) 2 sudu teh paprika 1 sudu teh garam 1 sudu teh pepper 125 ml susu segar 1 biji telur Cara Penyediaan
Bawang besar dikupas kulit dan hiris seperti didalam gambar Gunakan Bawang besar seperti dlm gmbr biase dipanggil bawang jepun.. Satukan kesemua bahan-bahan kering di dalam mangkuk dan kacau rata. Satukan susu dan telur di dalam mangkuk berasingan dan kacau sedikit. Tuangkan campuran susu ke dalam adunan tepung dan kacau hingga sebati. Panaskan minyak di dalam kuali. Celupkan bawang kedalam adunan tepung dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan di atas kertas serap minyak. Hidangkan ketika panas-panas lagi. Untuk nikmati bersama sos pencicah / dipping sauce Satukan 1/2 cawan mayonis, 2 sudu sos tomato/cili, 1 sudu teh paprika, 1 sudu garam, serta secubit herba oregano. Akhirkan dengan taburan lada hitam dikacau sehingga sebati. Simpan didalam peti sejuk sebelum dihidang. |
Athrun.Zalaa: Bawang besar ke bawang kecik yg digoreng?!! Nape bahan xde bawang besar?!!
ADVERTISEMENT