CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT
Search
Carian Terbanyak:
12Next
Return to list New
View: 4816|Reply: 25

pemindahan hak milik kereta

[Copy link]
Post time 24-11-2014 10:08 PM | Show all posts |Read mode
Tajuk cam skema sangat

saya nak atanya la kat otai2 sini.saya dah pegi inspection kat puspakom bangi last wekk.alhamdulillah,lulus.so nak tukar nama kat geran kereta la.keta saya tu wira aeroback,umur keta tu dah 12 tahun.

kalau nak tukar nama tu,sebelum pegi jpj,nak kna ada insuran dulu ke,sbb nama kt geran tu belum tukar nama saya lg.pastu ada yg bole bg rough calculation tak brapa insuran utk kereta tu yg saya kna bayar.utk pengetahuan semua,ini kereta pertama saya.

Apa2 hal,saya dahulukan dengan ucapan terima kasih


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-11-2014 08:39 AM | Show all posts
apa yg perlu disediakan semasa nk pegi JPJ
- Insuran atas nama pemilik baru (nak beli masa dikaunter JPJ pun ada rasanya)
(jumlah bayaran insuran tu bergantung pada jenis insuran dan berapa nila kereta yg di tentukan, dlm 2 ratus lebih je la kot)
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 08:40 AM | Show all posts
jgn lupa bayaran tukar nama rm100
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 01:15 PM | Show all posts
insuran kereta.. kalu amik Etiqa palih rendah cover RM12K, adalah dlm RM700 aku rasa
kalu nk insuran murah, cari Takaful Ikhlas ke..

aku amik Etiqa- Cover RM12K Satria 1.6 thn 1996, Total lost eksiden dapat RM9,600 jugak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 01:18 PM | Show all posts
kalu RM200 tu 3rd Party..

Kancil aku amik 3rd party.. burn & theft... tp elok amik 1st party la... amik 3rd party bwk kete pun jd berhemah..
kaunter etiqa kt PJ State

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:09 PM | Show all posts
Deff_Lepak posted on 25-11-2014 01:15 PM
insuran kereta.. kalu amik Etiqa palih rendah cover RM12K, adalah dlm RM700 aku rasa
kalu nk insura ...

ko biar betul smpai 700??
sikit lagi mcm kete baru

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:10 PM | Show all posts
Deff_Lepak posted on 25-11-2014 01:18 PM
kalu RM200 tu 3rd Party..

Kancil aku amik 3rd party.. burn & theft... tp elok amik 1st party la.. ...

3rd party seratus lebih ja..

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:20 PM | Show all posts
zulka posted on 25-11-2014 02:09 PM
ko biar betul smpai 700??
sikit lagi mcm kete baru

betul bro... try ko  msk website autoworld kira insurans

mcm aku amik Etiqa 1st party - Min RM12K so insurans + road tax + myeg + upah kedai tu dlm RM700 jgk (NCD 0%)


Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 25-11-2014 02:22 PM | Show all posts
Deff_Lepak posted on 25-11-2014 02:20 PM
betul bro... try ko  msk website autoworld kira insurans

mcm aku amik Etiqa 1st party - Min RM1 ...

OO..first time beli kete ke?....
no wonderla byk gak tu

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:28 PM | Show all posts
zulka posted on 25-11-2014 02:10 PM
3rd party seratus lebih ja..

aah yer kot.. yg aku pelik... kt PJ State masa amik 3rd Party Theft & Burn

dialog lebih kurang camni :

Agent Insurans : Bro... drp calculation lu kena bayar RM350.. ok?
Aku : (Blur sbb tk biasa).. okla kot. Apsal blh kurang ke?
Agent Insurans : Liza... abg ni nk mintak kurang, berapa blh kurang..
Liza : bla bla bla.. (tk silap aku seratus lebih kot)

pelik jgk aku.. mcm mana drp RM350 blh turun smpi RM170-190
mcm mana tah dorg kira..  
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:33 PM | Show all posts
zulka posted on 25-11-2014 02:22 PM
OO..first time beli kete ke?....
no wonderla byk gak tu

aah first time beli kete cash.. (kereta ke-2) satria 1.6 1996
rindu aku kete nih.. syg dh total lost, byk kenangan.. semua brg blh masuk..


Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:38 PM | Show all posts
Deff_Lepak posted on 25-11-2014 02:28 PM
aah yer kot.. yg aku pelik... kt PJ State masa amik 3rd Party Theft & Burn

dialog lebih kurang  ...

bhahaha..dia nk mkn la tu sket..
kete aku ada 2 biji pakai 3rd party...
kalau confident kete tak brekdown tgh hiway, confident org tak curi...boleh la guna 3rd party...
kalau hilang gak kira berputih mataje la hehe

Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:47 PM | Show all posts
zulka posted on 25-11-2014 02:38 PM
bhahaha..dia nk mkn la tu sket..
kete aku ada 2 biji pakai 3rd party...
kalau confident kete t ...

terpikir jugak aku.. klu eksiden langgar kete org kt hiway kancil 850 aku nih..

aku igt tinggal jer la.. biar org buat scrap.. towing pun tk pandang kete 3rd party nih
Reply

Use magic Report

Post time 25-11-2014 02:56 PM | Show all posts
Deff_Lepak posted on 25-11-2014 02:47 PM
terpikir jugak aku.. klu eksiden langgar kete org kt hiway kancil 850 aku nih..

aku igt tinggal ...

haaa...jgn silap, kalau ko langgar kete org, org tu bleh claim insuran ko...maknanya insuran akan byr kete org yg ko langgar sahaja, kete ko, bayar sendiri..hehehe.., tapi lain insuran lain polisi....

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-11-2014 09:30 PM | Show all posts
zulka posted on 25-11-2014 08:39 AM
apa yg perlu disediakan semasa nk pegi JPJ
- Insuran atas nama pemilik baru (nak beli masa dikaunte ...

thanx banyak2.nak tanya,3rd party insuran mana yg ok?sebab ni 1st time nak beli keta.mcm sebelum ni nama kakak,tapi sebab saya yg nk pakai,so tolong renew utk dy la.tp guna yg pejabat pos punya insuran je.kena dlm 500 jgk la.

rasa konpiden kot nk pkai yg 3rd party walopon kakak cakap wira aeroback kete hot

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 08:22 AM | Show all posts
puccafan posted on 26-11-2014 09:30 PM
thanx banyak2.nak tanya,3rd party insuran mana yg ok?sebab ni 1st time nak beli keta.mcm sebelum n ...

aku pakai Uni Asia je, dah 3 taun pakai..

Reply

Use magic Report

ADVERTISEMENT
Post time 27-11-2014 11:33 AM | Show all posts
aku pakai Etiqa punya 3rd Party (ssh nk dapat sbb tk byk agen Etiqa nk jual 3rd Party)
bln 3 or 4 thn dpn rasanya baru setahun.

kena pandai2 bertanya la.. sbb agen biasanya tanak jual yg 3rd party..

aku rasa baik amik 1st party... kalu ko driver yg hebat (tk eksiden), nnt ko nk beli kete baru.. NCD blh bwk ke kereta baru..so duit muka masa beli kete baru nnt kurang la sikit
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 11:41 AM | Show all posts
zulka posted on 27-11-2014 08:22 AM
aku pakai Uni Asia je, dah 3 taun pakai..

bro Zulka... soklan

aku beli Preve setahun yg lalu... badigol punya salesman/admin tk bawak NCD 55% aku kt kereta Preve aku. (masa beli dpt rebet dh tolak NCD)
aku dh babikan dah admin keling tu.. koyak poket aku kena byr insurance RM1688.. nasib baik aku tk jual diri kt chow kit.
NCD aku start 30%.. mangkuk ayun betul.

aku check internet NCD kereta lama aku daripada 55% dh turun 40% rasanya.. sbb dh lebih 1 tahun mati.

boleh lagi ke aku bawak NCD yg 40% tu dlm insuran baru aku (mcm keling jgk ayat aku)
agen yg aku renew insuran tu bebal sikit.. dia tak tahu, suruh aku bwk surat.. surat apa tah..

blh ke aku print out NDC aku yg dh turun ke 40% dr internet & tunjuk kt agen?? - sorry ayat keling.. malas nk edit
Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 11:47 AM | Show all posts
baru check kat : https://www.mycarinfo.com.my

kete lama aku

Vehicle Reg. No.        ***4*4*
ID Number        800402******
Next NCD Percentage        45%
Next NCD Effective Date        11/03/2014
Current Policy Period of Cover        11/03/2012 - 10/03/2013
Current NCD Percentage        55%
Current NCD Effective Date        11/03/2012

Comments

link tu bagus untuk rujukan....tq  Post time 27-11-2014 11:48 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-11-2014 11:47 AM | Show all posts
Deff_Lepak posted on 27-11-2014 11:41 AM
bro Zulka... soklan

aku beli Preve setahun yg lalu... badigol punya salesman/admin tk bawak NCD ...

boleh, tapi ko kena bawa cover insuran lama yg ada tulis 55% (skang dah susut 40% tu)...
print out juga yg ada kat internet tu, bawa sekali.....
dulu akupun sama, dah nk masuk dua taun baru aku tau NCD boleh bawa...

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT

Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

9-8-2022 02:56 AM GMT+8 , Processed in 0.101727 second(s), 27 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list