CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 33491|Reply: 0

Cara Buat Teh Ais Kaw Dan Padu, Sekali Sedut Sampai Esok Boleh Ketagih

[Copy link]
Post time 7-3-2025 06:44 PM | Show all posts |Read mode

Sekali dalam seumur hidup, anda pasti pernah minum Teh Ais yang sedap dan padu dijual oleh peniaga air balang. Sebenarnya, cara buat Teh Ais Kaw ini cukup mudah di rumah.

Khabbab Jamalludin telah kongsikan cara buat Teh Ais Kaw di Facebook dengan langkah demi langkah. Ikut saja caranya, pasti dapat hasil memuaskan. Jom kita cuba!

CARA BUAT TEH AIS KAW

Bahan-bahan:

3 sudu besar serbuk teh (jenama BOH Harimau)
500ml air panas (2 gelas)
1 sudu besar susu atau krimer pekat manis
3 sudu besar susu cair (jenama Ideal) atau krimer sejat (jenama Carnation, F&N dan lain-lain)
Ais secukupnya

Cara-cara membuat:

1. Ambil 3 sudu besar serbuk teh (saya suka jenama BOH Harimau sebab sedap dan tak ada tambahan pewarna atau perasa seperti beberapa jenis teh timbang). Jika nak kurang kaw, boleh ambil 2 sudu besar saja.


2. Jerang air sampai mendidih. Nak didihkan atas dapur boleh, cerek eletrik pun boleh. Setelah mendidih, tuang perlahan ke dalam serbuk teh tadi. Tuang air panas dalam 500ml (2 gelas). Aduk perlahan dan biarkan selama 3 minit.

3. Selepas 3 minit, tapis serbuk teh dengan penapis kain. Biasanya, kita akan dapat dalam 300ml teh pekat lepas ditapis.


4. Tambahkan 1 sudu besar susu atau krimer pekat manis dan aduk. Kemudian, tambahkan 3 sudu besar susu cair (Ideal) atau krimer sejat (Carnation, F&N dan lain-lain). Sukatan susu pekat boleh disesuaikan dengan selera dan masalah kesihatan. Cara ini akan menghasilkan pati teh tarik yang pekat dan jangan tambah air dah.

5. Isikan bekas yang kita nak tuang dengan ais sehingga penuh. Tuang perlahan-lahan sambil biarkan pati teh yang sedikit panas mencairkan ais yang sejuk. Siap untuk dinikmati!


Cara buat Teh Ais Kaw ini dapat menghasilkan segelas besar (500ml). Jadi, anda boleh kongsi dua orang dengan 2 gelas biasa (250ml hingga 300ml).

Sebelum minum Teh Ais Kaw ini, pastikan makan sesuatu terlebih dahulu bagi mengelakkan gastrik atau kembung angin berlebihan.

Selamat mencuba!

Sumber: MyResipi

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: ExploRasa


ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

12-3-2025 03:49 AM GMT+8 , Processed in 0.052058 second(s), 11 queries , Gzip On, Redis On.

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list