CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 11501|Reply: 5

Gambar Hantu Zaman Kodak

  [Copy link]
Post time 10-4-2024 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by tumpanglalu74 at 10-4-2024 07:46 PM



Siapa yang dah bersekolah sekitar awal 2000-an mesti pernah tengok ataupun dengar pasal gambar hantu akak cantek ni..  Dikatakan anak cine, yakni si polan yang dalam gambar tu mati dalam ICU akibat trauma.  Lokasi ade yang kata kat Chepor & ade yang kata Ulu Kenas.  Kesahnye bebudak ni pegi snap gambar waktu maghrib.  Kalau orang melayu mesti takde nak dok kat hutan dah waktu senje2 camtu.

Pade zaman itu fon pon belom ada kamera lagi.  Kamera dulu2 ada sumbat film roll yang dipanggil 'negatif', brand Kodak.  Negatif tu dicuci di kedai foto.  

Memang ada teknik nak superimpose macam filem Anakku Sazali yang mana P. Ramlee ada muncul serentak atas skrin berdialog sebagai bapak dan anak.  Tak tau la if gambar ni pon fake tapi gambar ni memang legend.  Aku sampai sekarang tak sanggop tengok muke akak tu lama2.

Boleh tak korang cerite versi pengalaman korang berkaitan gambar ni.  Ape perasaan korang bila nampak gambar ni?

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 25-4-2024 10:10 AM | Show all posts
pernah tgk wehh gambar ni. tahun 2000 ke awal 2001 gitu la rasanya. mmg seram gila. masa tu org pakat share melalui emel. bukak2 je emel teruss nohhhh terperanjat beruk la. memang takleh tido malam. asyik teringat ingat je gambar ni. lepas beberapa tahun barulah tahu rupanya teknik super impose je. budak cina tu dikatakan smpai meninggal dunia sebab terlalu stress... bunuh diri katanya. entahlah.. betul ke tidak, wallahu'alam.. tapi kalau sekarang ni pun still rasa meremang bila tengok balik gambar ni..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-4-2024 07:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tumpanglalu74 at 26-4-2024 07:04 PM
Hatida replied at 25-4-2024 10:10 AM
pernah tgk wehh gambar ni. tahun 2000 ke awal 2001 gitu la rasanya. mmg seram gila. masa tu org paka ...

Aku pon reti gak wat grafik2 ni.  Mari kita apply kepade teknik tempek2 filem atopon negatif Kodak.  

Cube perhatikan.  Nak hasilkan gambar tu quite a hassle la pade aku ni sebab kena ade 3 lapis gambar.  

1. Gambar background
2. Gambar model yang jadi hantu tu atopon patong hantu.
[Ade argument di sini sebab kalo itu seorang model macamane pulak kain belah bawah tu macam takde kaki & see thru semata2.  Kita assume la itu patong yang pakai kain jarang nak mampos macam kabus.]
3. Gambar lelaki tu.  Jelas nampak kedudukan lelaki tu di depan hantu tu so ini la lapisan imej yang terakhir.

Ketiga2 objek ni kene ditangkap oleh sebuah stationary kamera; kamera sama yang tak berganjak.  So ketiga2 negatif ni kita tempek bersama di makmal & kita cuci.  Baru dapat hasil yang seperti itu.

Korang rase betol ke dapat dihasilkan?  Ikot teknik aku cerite tu.  Nampak tak macamane P. Ramlee rakam diri dia sebagai bapak using a stationary kamera pastu rakam diri dia sebagai Sazali pulak.  Background kena sama.
Reply

Use magic Report

Post time 30-4-2024 04:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada gambar background angkat keranda dekat tepi kubur tu pun legend jugak. Kawan sekolah aku dulu ada dapat gambar tu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 11-5-2024 08:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Lolalala replied at 30-4-2024 04:50 AM
Ada gambar background angkat keranda dekat tepi kubur tu pun legend jugak. Kawan sekolah aku dulu ad ...

Yezzaaa..  Tapi yang tu aku belom dapat tengok.  

Gambar atas ni kalo Google memang India sinun dah klem.  Walopon the guy in the picture looks nothing like an Indian.  Tapi that lady is definitely a pontianak..  Hantu melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 23-5-2024 10:41 AM | Show all posts
pnh ada kan thread share gmbr yg ada penampakan
mcm2 ada dlm tu
jauh lbh real
yg ni obviously la nipu nyer
aje bodo sbb ni stress smpi suicide
if that's true la kan nasib bdk tu


Reply

Use magic Report

Follow Us
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 08:26 PM GMT+8 , Processed in 0.065945 second(s), 33 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list