CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

View: 5297|Reply: 105

All about Brown Spots, Freckles, Melasma, Pigmentation

  [Copy link]
Post time 22-9-2022 06:06 PM | Show all posts |Read mode
Edited by green~tea at 23-9-2022 08:54 AM

Hollaaaaa

thread ni khas utk bincang pasal sunspots, pigmentation dan segala mala berkaitan jeragat.. salah satu faktor penuaan kalo tak jaga kan...
kulit i ni byk jugak jeragat sebab tak pakai sunscreen zaman2 muda dulu.. dah le dulu iols keje site... 2005 - 2011 iols mmg keja kat kilang/site.. dah le tak pakai sunblock langsung masa tu.. tahun 2009 baru iols sedar diri tp mcm agak terlambat lah.. huhuhuhu

so ada skali tu i gi buat scan kulit... the sales assistant bgtau i ada brown spots bawah kulit.. tunggu masa nak keluar je huhuhu.. kalo tak jaga, makin byk lah keluar nya...



so jom le kita discuss cemane nak treat.. kot korang ada byk tips2 dan ilmu pasal nak solve masalah kulit ni...


kenapa pigmentation terjadi?
Pigmentasi sering dikaitkan dengan penuaan, tetapi usia seseorang sebenarnya tidak ada kaitan dengannya. Pigmentasi berlaku pada orang yang lebih muda dan lebih tua. Perubahan warna kulit yang berkaitan adalah hasil daripada pendedahan tanpa perlindungan kepada cahaya matahari selama bertahun-tahun. Nama lain untuk pigmentasi/jeragat juga sunsppots, brownspot, freckles, melasma..

Removing pigmentation / cara nak kurangkan brownspot
The complete removal of pigmentation is difficult, biasanya orang tak jaga pun pakai spf lepas treatment, so benda tu datang balik....
usually orang buat lazer treatment lah... mcm chemical peeling (cheaper option than lasers), IPL, picopulse, (kena buat kerap, tp takde lah mahal sangat cost per treatment, tp overal package still cecah 8-20k), medical laser therapy (done by specialist, rm8k per session, tp tak perlu kerap pergi pun)

However, there's a lot you can do to prevent or reduce pigmentation.

contoh nya, utk prevent, kena wajib pakai sunscreen at least SPF 30 every day. and kena topup... contoh.. pakai pagi, nnti tengahari solat zohor pakai lagi spf... i mmg spare spf dalam bekas toiletries letak kat ofis... so dengan ni harap nya prevent any (new) spots from forming. i ada sunscreen utk badan jugak (sapu kat lengan yang selalu terdedah kalo i pakai baju lengan 3/4..... ala beli brand watson guardian tu je lah murah2 je utk badan ni yang penting kadar spf tu tinggi...

lagi satu, untuk reduce pigmentation... boleh pakai product that contains ingredients yang proven to be effective against skin discolouration. For example, niacinamide, arbutin, vitamin C, azelaic acid, acetylglucosamine and liquorice root extract.


nnti iols tepek product2 yang i tengah pakai or pernah pakai untuk address my brown spots/pigmentation issue...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 23-9-2022 08:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru ada masa sikit utk update thread inih..

Pasni nak tepek2 products yang relevant (cheaper options of course)...

Fuh kena avoid matahari from 10 am to 5 pm (i sengaja extend this sbb malaysia panas yakmattttt)

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2022 10:09 PM From the mobile phone | Show all posts
dtg sini sbb baru naik pigmentasi kat muka ni kawan bg petua buat pes kayu manis + kunyit. semalam buat n tepek situ, makaih pedih hanat abih merah2 pipi aku ni cam kena lempang pulak
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2022 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 25-9-2022 04:41 PM
namr replied at 24-9-2022 10:09 PM
dtg sini sbb baru naik pigmentasi kat muka ni kawan bg petua buat pes kayu manis + kunyit.  ...

Aiyo tajam gila combo kulit kayu manis & turmeric tu... boleh terbakar and keringkan kulit...

Ni i baru study pasal ingredients utk reduce pigmentation, parut jerawat, uneven skin tone ikut jenis kulit

DRY skin/ normal - vitamin C > Arbutin > Lactic acid
Vitamin C also helps collagen production so less kedut as well

OILY skin - niacinamide > azelaic acid > glycolic acid
Niacinamide also helps reduce oil, redness & smaller pores

COMBO oily/normal/dry - Niacinamide > vitamin C > arbutin/glycolic acid
Iols kulit jenis ni.. so mmg pakai both Niacinamide and vit C

SENSITIVE skin - Licorice > Mulberry/rice bran > Mandelic acid
All above mild ingredients

Kejap lg i share my serum and night rutin
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2022 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by green~tea at 24-9-2022 11:52 PM

Siang hari i cuma pakai azelaic acid serum, axis y (niacinamide) and spf50 (dgn ceramides)

Azelaic acid tu dalam rm35.... axis y niacinamide rm39... spf50 physical sunscreen rm45

Kulit berminyak/oily combo WAJIB pakai physical sunscreen (warna putih ada white cast sikit),  takleh chemical sunscreen (clear)...

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2022 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Malam pulak, i tambah serum anti aging sikit...

AxisY serum niacinamide rm39
Cosmoderm vitamin c serum rm38
The ordinary granactive retinoid rm50

Last skali taruk olay cream.. rm35 during sale.. i mcm WAJIB pakai olay sbb takut skin breakout/kusam bila i skip.. dah pakai sejak 2002 olay night cream ni

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 24-9-2022 11:56 PM From the mobile phone | Show all posts
@nirose sini ya i ada share my skincare routine.. my PM mcm ada problem i dpt notification but i cannot read ur msg mcm hilang terus semua
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 10:03 AM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 24-9-2022 11:56 PM
@nirose sini ya i ada share my skincare routine.. my PM mcm ada problem i dpt notification but i can ...

Thank you kaka.. ya i pun dapat reply dr kaka green tp tak boleh baca.. axisy tu ada jual kat watson ke?
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


 Author| Post time 25-9-2022 10:29 AM From the mobile phone | Show all posts
nirose replied at 25-9-2022 10:03 AM
Thank you kaka.. ya i pun dapat reply dr kaka green tp tak boleh baca.. axisy tu ada jual kat wats ...

Axis Y serum, ample N spf50 tu all i beli from lazada... shipping from korea...
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 04:12 PM From the mobile phone | Show all posts
I punya skin problem memang pigmentation ni… kulit jenis dry… boleh la try combo macam sis bgtau tu
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2022 04:42 PM | Show all posts
04081210 replied at 25-9-2022 04:12 PM
I punya skin problem memang pigmentation ni… kulit jenis dry… boleh la try combo macam sis bgtau t ...

serum yang ada squalene mcm granactive retinoid with squalene tu bagus utk dry skin.. i combo oily/normal,, tp still serasi jugak pakai yang tu... so i continue je.. retinol ni utk anti aging, not so much for brightening lah..
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2022 06:17 PM From the mobile phone | Show all posts
green~tea replied at 25-9-2022 10:29 AM
Axis Y serum, ample N spf50 tu all i beli from lazada... shipping from korea...

Orait.. tengok kat shopee pun ada gak. Umur dah mid 30 baru nak jaga muka. Dulu jarang pakai sunscreen now mmg kena pakai la sbb mcm dah nak ada dark spot kt muka ni. Kulit takde masalah sangat tp smile line agak jelas.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-9-2022 07:25 PM From the mobile phone | Show all posts
nirose replied at 25-9-2022 06:17 PM
Orait.. tengok kat shopee pun ada gak. Umur dah mid 30 baru nak jaga muka. Dulu jarang pakai sunsc ...

Smile line tu sbb collagen dah kurang.. so buleh pakai vit C utk stimulate collagen production at same time fight pigmentation...

Sebenarnya utk fight aging skin ni pakai vitamin a (retinol, retinoid, tretinoin) tp retinol ni pakai malam je sbb dia tak stable dgn light.. siang hari wajib pakai spf50
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2022 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
To kaka green tea sy ade pakai cosmoderm vit E, x perasan pulak ade vit C.. nak try la nanti
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-9-2022 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
AJENALI replied at 26-9-2022 09:00 PM
To kaka green tea  sy ade pakai cosmoderm vit E, x perasan pulak ade vit C.. nak try la nanti

Kulit u dry ke oily...

Olay i pakai tu ade vit e dah so no need to add on serum for now (for me lah)..  

Tp utk badan,  kulit kering... so i sapu vit e cream especially bahagian paha, betis & arm... brand ikut suka je kadang brand redwin kadang vaseline..
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2022 09:37 AM From the mobile phone | Show all posts
Normal sis
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-9-2022 09:53 AM | Show all posts
kalau umur dah 30+, boleh start pakai retinol.
sangat membantu.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-9-2022 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ayukpingu replied at 27-9-2022 09:53 AM
kalau umur dah 30+, boleh start pakai retinol.
sangat membantu.

Yes.. i pun suka pakai retinol semenjak awal 30-an...  now dah 41+ masih menten pakai serum ada retinol...

Kulit mcm lambat kedut i noticed...
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2022 07:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Tq green tea, memang tengah mencari produk untuk hilangkan dark spot n jeragat nie sebab over expose dengan cahaya matahari. Walau dah pakai sunscreen spf 50 tapi sebab tak reapply kan jadi teruk juga .lagipun tak appy sebarang retinol atau vitamin c..
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 29-9-2022 12:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Nozot replied at 28-9-2022 07:30 PM
Tq green tea, memang tengah mencari produk untuk hilangkan dark spot n jeragat nie sebab over expose ...

Yes u cuba lah pakai serum yang contain ingredients mcm i dah list kat atas ikut jenis kulit...

Mcm cos de baha azelaic acid serum tu sangat bagus utk i jenis normal/oily.. tp SIL i kulit dry pun serasi pakai serum tu... kalo u nak try brightening serum, cuba yang tu dulu.. mcm the best so far..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

29-11-2022 07:36 PM GMT+8 , Processed in 0.151934 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list