CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
View: 1258|Reply: 14

Spirit Doll "Patung Arwah" Kini Jadi Fenomena Di Indonesia

[Copy link]
Post time 4-1-2022 02:11 PM | Show all posts |Read mode







INDONESIA - Kebelakangan ini muncul satu fenomena baru iaitu mengambil anak patung sebagai anak angkat dan memperlakukannya seperti bayi.


Fenomena ini dimulai di Indonesia sejak pertengahan tahun 2021 dan ramai di kalangan selebriti turut mengaku sudah mempunyai beberapa koleksi patung tersebut yang menemani mereka dikala sendirian.


Spirit doll atau patung arwah bermaksud patung yang telah dirasuki arwah penasaran. Kononnya, roh arwah yang bersemayam di tubuh patung tersebut adalah roh arwah bayi yang meninggal dunia akibat keguguran.







Maka dengan itu, patung arwah dikatakan memiliki sifat manja dan perlu dijaga seperti bayi.


Namun dari sumber lain pula menafikan patung arwah dari arwah bayi yang meninggal dunia akibat keguguran sebaliknya patung tersebut "berisi" entiti makhluk halus.





Memetik detikNews, dipercayai kononnya patung tersebut boleh mendatangkan keuntungan dan nasib yang baik bagi penjaganya.


Penyampai dan designer, Ivan Gunawan, Celine Evangelista, Ruben Onsu, Nora Alexendra dan Lucinta Luna antara selebriti yang turut mempunyai patung ini.










Harga Spirit Doll dijual dipasaran hingga mencapai jutaan rupiah.


Dipetik dari BBC, fenomena patung arwah bermula di Thailand pada 2016 oleh pelopornya, Mae Ning. Di Thailand, patung arwah ini disebut 'luk thep', bermaksud anak malaikat.  


Apa pun, sebagai Muslim kita dilarang memiliki barangan yang boleh mendatangkan syirik. - CARI
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-1-2022 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
The Kumanthong Doll
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 03:39 PM | Show all posts
eh eh ko dah kenapa pingin sgt hantu baby gitu
ingat hantu baby xganas ke?
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 03:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Sister @dani-rox dah cam Nadja What we do in the shadows punya doll..
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 04:07 PM | Show all posts
mcm cite kat vietnam kat netflix tu.. the guardian
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 04:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak seram ke
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 04:33 PM | Show all posts
yg muka mcm bini chucky tu takodd
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 04:36 PM | Show all posts
Thread dah ada
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 4-1-2022 04:42 PM | Show all posts
dorang  ni non muslim kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 04:45 PM | Show all posts
ni yg dipanggil kumathong doll kan?

mmg some kumanthong yg powerful depa tanam anak kerak dlm body kumanthong doll tu..

together with mantras..

owner of kumanthong doll kena kerap puja the doll sbb nature anak kecil yg suka dimanja belai di usung dukung kemana2

viets pon ramai ada kepercayaan terhadap kumanthong doll ni
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 04:59 PM | Show all posts
lucinta luna tu bukan pondan yang mengaku pregnan ke
Reply

Use magic Report

Post time 4-1-2022 08:43 PM | Show all posts
becir replied at 4-1-2022 03:54 PM
Sister @dani-rox dah cam Nadja What we do in the shadows punya doll..

kan? doll dia siap merajuk lg, sbb kurang perhatian dan kasih sayang
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 01:12 PM | Show all posts
baik bela anak ikan lagi untung banyak benda boleh buat dari patung angker ni
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 01:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Ala orang dulu2 dah lama bela patung2 ..tapi  rupa Tak lah 'cute'.contoh belaan org lama toyol,bajang, hantu raya,susuk Dan seumpamanya.
Reply

Use magic Report

Post time 5-1-2022 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Jika betul akak mahu bela seekor... Hidup senang semua benda hantu boleh tolong buat... Bangun tidur saja semua sudah siap dan boleh jadi glamour segera... Goyang kaaki saja... Yang benak percaya law of attraction itu miracles...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-10-2022 05:37 AM GMT+8 , Processed in 0.086198 second(s), 21 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list