CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
Author: nia_salina

bipolar mom.Im paying it forward. anyone looking for a wfh job?maybe i can help pulak this time. pls head to last page.TQ for all of your doa!-open space for mental health sharing

  [Copy link]
Post time 25-12-2021 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 01:09 PM
ni pun actualy sugestion dari forumer kat sini jugak. so setakat ni yg ada i buat subtitle malay u ...

Boleh sis bagi link group fb tu tak? Semalam i ada cari group freelancer and part timer, but banyak sangat. Terfikir gak nak set up shopee online business, tapi perlukan modal. And taktau nak jual apa. I kena fikir jugak mana nak simpan stok sebab i cuma sewa bilik single. Ni pun dah penuh barang.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Cenderakirana9 replied at 25-12-2021 01:23 PM
Boleh sis bagi link group fb tu tak? Semalam i ada cari group freelancer and part timer, but banya ...

tak boleh nak copy lak grup tu .try click ni kalau boleh...
https://www.facebook.com/groups/freelancermalaysia/permalink/5082389305106189/
its a private grup.
i pun jual barang kids tupun kawan kawan and ada juga forumer yg hantar. i dh kahwin ,got 3 kids so yela ada space untuk simpan barang.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 04:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi Nia. I tak tahu lah soalan ni boleh ditanya atau tak kepada orang yang ada mental health ni. Tapi mula sekali macam mana you sedar yang you ada masalah ni? Kalau you rasa sensitif, tak perlu jawab ye. I doakan urusan you dioermudahkan. Amin
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 05:14 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 25-12-2021 04:36 PM
Hi Nia. I tak tahu lah soalan ni boleh ditanya atau tak kepada orang yang ada mental health ni. Tapi ...

hi! eh takdelah. tats y i loveee forum. no heart feeling here
lama jugak. dlm setahun mcmtu baru decide pegi jumpa psy. setahun tu dlm sebulan sekali jugak la mesti jumpa doktor kt klinik panel ofis. ada je sakit i tapi most of the time migrain. tapi doc syak i mental health problem but i refuse pegi jumpa psy.
i tiba tiba jadi tak nk buat apa yg i suka. malam malam i tkle tido..to many things i pikir yg jump dari satu benda ke benda lain. let say contoh i pikir pasal makanan tiba tiba i pikir pasal kucing la esok nak pakai baju apa la. mcm too many benda i pikir at the same time. i kerap migrain. i tak suka datang kerja. i hate my husband. i suka menyendiri tapi bila i pegi ofis i pretend hapy n banyak cakap. i risau pasal macam macam n benda ni consistently jadi hari hari sampai i takle nak betul betul rasa hapy dah. kalau i hapy pun mcm fake n rasa tak guna hidup dah. tu last i decide pegi jumpa psy kt ummc
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 07:56 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 05:14 PM
hi! eh takdelah. tats y i loveee forum. no heart feeling here
lama jugak. dlm setahun mcm ...

Kiranya sebab you macam too much thinking lepastu rasa tak happy lah ye. Then bila p ummc tu memang dia terus diagnos ke macam mana? Macam sakit biasa ke yang jumpa Dr, lepastu dia prescribe ubat
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 25-12-2021 07:56 PM
Kiranya sebab you macam too much thinking lepastu rasa tak happy lah ye. Then bila p ummc tu meman ...

yes betul tu. i rasa emosi i tak stabil i mula pkir nak mati la n all tat..lpstu too much thinking yg i takle nk control(biasanya yg ni doc akan diagnose u adhd)mula mula i pegi klinik biasa dulu. most doc nowadays dh tak judgemental pasal mental health eventho bukan bidang diaorg. if u pegi KK pun they treat u nicely when it comes to mental health problem. then dia akan isu u surat untuk pg hosp.if they judge u herm pg jela klinik lain .ni pengalaman i pg 2 hosp berbeza...
ummc ..kena pegi awal pagi.sbb dia keluar kan num limited je so kalau u sampai pukul 11-12 probably num abis dh.huhu. then dia akan bg num..kalau u pegi klinik psy mmg u tgk org keliling u mcm normal je first time pg i mmg doubt i takut org igt i tak betul huhu.but the doc was so kind i mcm a batu dilift up from my head lps ckp dgn dia.then dia prescribe i ubat. i was diagnose MDD, anxiety, adhd.i makan ubat consistently n i was ok. kadang i doubt myself ..pelik ye sbb ubat otak i jadi tenang
cont below...
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 08:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nia_salina at 25-12-2021 08:53 PM

doc ckp ubat ni akan ubah chemical reaction kt otak so tat dia blh balance my emosi.its like when u eat choc kt dlm tu kan ada apa chemical yg buat u hapy ha cmtulah
then i pindah i pg hosp kt kg.
the doc is a bit pushy. mcm too push nak diagnose i BPD .walau pun i mmg rasa i ada BPD. Bipolar u kena makan ubat selalu. so maybe i indenial or i tak suka cara doc tu ..i dono. i request utk tukar doc lain.i still makan ubat. but the meds kadang buat u drowsy tu. actualy i stop mik meds masa pindah sini but pandemik buat mymental health ditoriate balik
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 08:42 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 08:25 PM
yes betul tu. i rasa emosi i tak stabil i mula pkir nak mati la n all tat..lpstu too much thinking ...

Ohh memang sekali jumpa dia terus kasi ubat eh. I ingat sakit mental (sorry kalau you rasa offensive) ni dia macam kena banyak kali kena pergi jumpa baru Dr bagi tahu jenis apa and ubat apa. Rupanya lebih kurang sakit biasa juga ye dia terus kasi ubat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 08:29 PM
doc ckp ubat ni akan ubat chemical reaction kt otak so tat dia blh balance my emosi.its like when u  ...

You jangan lah in denial. Maybe Dr tu pushy sebab risau kot. Try lah jumpa Dr lain pula.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
update : i dh dpt training Mdec Glow.Insyaalllah next mth start. so boleh la stat learning on how to WFH. i got a few job from home juga. soon to start. kalau ada yg nak tau how blh PM me. i will aktif my shopee shop balik on kids prelove soon. doakan i ye! hopefuly tahun depan ni lebih baik untuk i and everyone. i doakan u all semua urusan dipermudahkn. tq for reading!!!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 08:52 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 25-12-2021 08:42 PM
Ohh memang sekali jumpa dia terus kasi ubat eh. I ingat sakit mental (sorry kalau you rasa offensi ...

to be honest i pun pelik jugak. i mcm eh senangnya dia bagi ubat so pada i masa tu i kena accept la yg i mmg sakit. i even ckp kt doc tu i shld have seen u earlier!
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 08:54 PM From the mobile phone | Show all posts
swayne replied at 25-12-2021 08:43 PM
You jangan lah in denial. Maybe Dr tu pushy sebab risau kot. Try lah jumpa Dr lain pula.

itulah. im goin to see her again next mth. nak tgk apa dia ckp pulak before i decide to change again. ye kot kadang i tkle accept kena makan ubat just to get my mood stabilize huhu
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 10:41 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 08:50 PM
update : i dh dpt training Mdec Glow.Insyaalllah next mth start. so boleh la stat learning on how to ...

Alhamdulillah rezeki dah starts masuk. Harap rezeki u sekeluarga semakin melimpah ruah, mental fizikal u juga terus sihat. Aminn
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 10:48 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 08:29 PM
doc ckp ubat ni akan ubah chemical reaction kt otak so tat dia blh balance my emosi.its like when u  ...

I pun ada depression self diagnosed few months back sbb mungkin i x kerja, byk masa lapang & overthinking. Fil passed away & i lagi overthinking pasal mil sbb i rasa i tak boleh stay dgn dia, nt lagi teruk. I Keep fikir macam2 smpai betul-betul rasa tak guna betul hidup i. Life i hanya bersedih & terkurung. Ada 1 masa tu i tiba-tiba craving chocolate. I order iced chocolate & chocolate cake from Mc Donald, amazing la terus lega perasaan tu

Reply

Use magic Report

 Author| Post time 25-12-2021 10:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 25-12-2021 10:48 PM
I pun ada depression self diagnosed few months back sbb mungkin i x kerja, byk masa lapang & overt ...

aduh sedapnya when u mention it now hahah. i masa sblm jumpa psy my weight turun 20kg dari 70++ ke 50+++ lps i balik kg dh ok skit naik 70+++ balik adui food does rely give u comfort tp bila time depress mmg nk makan pun tkle. i hope u r okay. if u r not feel free je utk write kt sini.m always here ok. i pun lost my dad masa my second daugther lahir. masa tu dia baru a mth old n i dlm pantang lg. so mmg u akan rasa lps tu susah u nk cope with death news.
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 11:09 PM From the mobile phone | Show all posts
sis.. shoppe nama ape ya?
Reply

Use magic Report

Post time 25-12-2021 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 25-12-2021 10:53 PM
aduh sedapnya when u mention it now hahah. i masa sblm jumpa psy my weight turun 20kg  dari 7 ...


I think sbb sbelom ni i enjoy makan. Bila depress tu tak lalu makan, tu yg makin murung. Makanan buat i happy, tp dah x lalu makan apa yg happy nya

I punya tahap enjoy makan tu, kalo org makan less than 10 mints dah habis. I makan dekat 30 mint. Bukan sbb bertambah, tp sbb i slowly kunyah and enjoy smbil scroll tenet kat phone hehe.

I pun pelik juga kenapa situasi i teruk masa tu, sbb i dah alami macam2 dari kecik. I still ok. Mak ayah hntr i g duduk dgn nenek. So i membesar kat kg penuh kasih syg. Tiber diorang ambil i semula, dera i mental & fizikal. Sgt teruk sbb i masih kecil xde kudrat nak protect diri and takde daya nak lari. Tapi i still kuat. I terus kan hidup, masuk u, cari nenek semula

Mungkin skrg lalai. Allah bg teguran kecil unt i
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 25-12-2021 11:22 PM
I think sbb sbelom ni i enjoy makan. Bila depress tu tak lalu makan, tu yg makin murung. Makanan b ...


sound like u really enjoy food
u know doc i penah ckp apa kita experience in the past yg traumatizing boleh efect how we look at things in the future..so maybe wat u experience in the past dah toughen u up..and u are in control of tat situation..tapi ada certain situation yg u learn tat no matter how u tkle control ..tu yg buat u depress...especialy bila involve org lain..like mom in law situation ni. i feel u sb i pun pernah ada isu dgn mom in law. and its still ongoing. and i know no matter wat i do i takle control situation tu...she now live with u ke?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 26-12-2021 12:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by nia_salina at 30-12-2021 02:12 AM
Zaien replied at 25-12-2021 11:09 PM
sis.. shoppe nama ape ya?


i dh lama tak update. 3 hari lepas i try tapi error. tk boleh nk update listing.so shopee tgh try betulkan and suruh i open on laptop which i dont have.i baru je baca email ni ha shopee anta. can i pm u sbb i ekceli i scared ppl i know kenal i kt sini coz it got my nickname kt nama kedai tu. i tgh nk update tukar nama dia sbb mcm tak sedap je
Reply

Use magic Report

Post time 26-12-2021 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
nia_salina replied at 26-12-2021 12:16 AM
sound like u really enjoy food
u know doc i penah ckp apa kita experience in the past yg trau ...

Tidak. Ada kat rumah dia. I rasa sil ada kat sana kot. I ada 1 gerak hati, kalu sesuatu tu ok dgn i, i akan tertarik unt mendekati. Kalau tidak, i akan rasa nak menjauhi. Contoh mcm air chocolate tu la, i tak tau pun i akan rasa better lepas i minum, tapi badan i sendiri yg meminta. Mungkin ada something dalam coklat tu bertindak sebagai agent penenang ke. Heheh.

Berbalik cerita mil, since dia ada ank perempuan dekat2 rumah dia. Pastu ada ank laki lom kawen tapi keje luar dr sini, ada anak perempuan keje kat negeri T tapi suaminya keje kat negeri ni. I rasa pandai2 la dorang arrange.

Maybe ada org ckp i jahat ke apa ke, i kena backup diri i sendiri. Esok kalo i  bergaduh dgn mertua, bukan nya org lain tolong. Maybe yg terbaik dia duduk dgn anak perempuan dia. I mmg tak boleh nk berlakon muslimah hari2 if dia duduk sini ya. Berstokin,  bertudung labuh, berkain. I mmg akan memberontak
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

Category: Cinta & Perhubungan



Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

17-5-2022 12:00 PM GMT+8 , Processed in 0.087459 second(s), 20 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list