CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 3682|Reply: 27

[Tempatan] Bye Bye Internet 4G: Dah Boleh Pre-Order Broadband Dari Angkasa

  [Copy link]
Post time 27-2-2021 11:14 PM | Show all posts |Read mode
Edited by Lagubestbest at 27-2-2021 11:16 PM

SpaceX dah mula amek deposit awal USD99 (refundable) untuk langganan servis internet Starlink di Malaysia. Semua orang di Malaysia dah boleh pre-order. Takde kebenaran apa lagi, tapi details macam ni:



Bayar USD99 (refundable kalo tak jadi) dulu sebagai deposit untuk kata nak benda ni jika ada. Harga sebenar untuk pelanggan di Malaysia belum ditetapkan lagi, tapi kita pakai harga yang dah digunapakai kat USA dulu sebagai rujukan awal.

Kit Dish +modem+wifi Starlink USD499 (tak termasuk cukai etc)
Langganan USD99 sebulan
Speed 50mbps hingga 150mbps (nanti akan dinaikkan sampai 300mbps)
Latency 20ms hingga 40ms
Bila sampai Malaysia? Paling awal 2022, tapi tak janji.

PS: Nanti diorang akan cuba up speed sampai 1gbps, maybe pakej mahal sket la kot kalo nak yang paling power.



Jadi pengendali internet di Malaysia yang sentiasa buat taktau je, secara bersama, sah2 tak mampu bersaing (kalau USD tu Starlink tutup mata taip myr tanpa convert duit) akan dapat tekanan paling besar untuk cuba sekat servis dari oversea yang tak boleh nak dihalang dah.

Pre-order starlink: Klik sini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2021 11:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Tazzabarnyerr
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeay! Ummah suka show off di socmed terutamanya founder produk sampah dah ada bahan baru untuk diriakkan
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:29 PM | Show all posts
nakkk wehhh...
soo tesla punya stock esok mencanak2 tak?
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:32 PM | Show all posts
Kos bulanannya pun boleh tahan tinggi ya.
Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:37 PM | Show all posts
MarryPottet replied at 27-2-2021 11:28 PM
Yeay! Ummah suka show off di socmed terutamanya founder produk sampah dah ada bahan baru untuk diria ...

tapi kaka starlink ni kira mampu lagi... di koh koh koh kan ajerkk founder2 ittew...sebab tm dekat rm200... so kiranya starlink double... cuba bayangkan deorang letak rm99 omg habis la tm lingkup


kalau nak riakkan better founder2 ni pergi buat padang golf private belakang rumah macam orang2 kaya indon


Reply

Use magic Report

 Author| Post time 27-2-2021 11:41 PM | Show all posts
Edited by Lagubestbest at 27-2-2021 11:43 PM
dudaberhias replied at 27-2-2021 11:29 PM
nakkk wehhh...
soo tesla punya stock esok mencanak2 tak?

tesla company berbeza.

starlink under spacex.
spacex masih private tidak didagangkan di pasaran saham.
peluang nak tengok saham spacex didagangkan masih samar sebab:
1. tak mahu idea gila disekat.
2. bisnes spacex makin lebat = tak perlu duit pelabur dah kot.
3. kalo starlink masyuk = lagi lagi lagilah tak perlu duit pelabur.

Reply

Use magic Report

Post time 27-2-2021 11:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Bukan unifi pun dah convert 5g ke.. cuma kena tambah monthly laa.. dalam 180 gitu kot

Penting 5g neh.. nak work from home permanently kan....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 27-2-2021 11:44 PM | Show all posts
Lagubestbest replied at 27-2-2021 11:41 PM
tesla company berbeza.
spacex masih private tidak didagangkan di pasaran saham.

ha'ah, tapi kaka tesla & space x berkait rapat...sebelum ni spacex announce apa2 pun saham tesla akan turut mencanak2 naik sekali sama jugak dengan paypal...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 12:53 AM From the mobile phone | Show all posts
Benda ni akan compete dengan perkhidmatan vsat yg sedia ada skrg. Pengguna dia di kawasan pedalaman yg tiada access line dan mobile dan juga pengguna di tengah laut atau pulau seperti di pelantar minyak.
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 12:57 AM From the mobile phone | Show all posts
Wow.. ckp orka2 mmg berbeza.. iols takat pakai tenet kat tepon je...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 01:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinggi nys latency
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
$99 untuk 50 mbps lah tidak murah sangat dengan satelite provider lain $150 untuk 100mbps....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 02:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 27-2-2021 08:57 AM
Wow.. ckp orka2 mmg berbeza.. iols takat pakai tenet kat tepon je...

Orka guna sebab bussiness selalu depa guna satelite phone... Husband dahulu suka buat outdoor activity yang jauh dari signal radio dia ada guna satelite watch untuk emergency/cedera or lost  tetapi tiada fee... kecuali dia buka antenna di watch dia... Baru depa akan issue kan bill...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 28-2-2021 02:44 AM
Orka guna sebab bussiness selalu depa guna satelite phone... Husband dahulu suka buat outdoor acti ...

Gaya org bisnes ni berbeza sbb pakai satellite phone. Pi camping pun pakai satellite watch. Iols takat pakai jam tangan beshe2 je...
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 27-2-2021 05:22 PM
Gaya org bisnes ni berbeza sbb pakai satellite phone. Pi camping pun pakai satellite watch. Iols t ...

Bukan camping seperti kita selalu buat tinot... Dia lebih kepada extreme outdoor activity.. I mahu ikut pun dia tidak bagi....
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 28-2-2021 10:43 AM From the mobile phone | Show all posts
Dwdrum replied at 28-2-2021 09:39 AM
Bukan camping seperti kita selalu buat tinot... Dia lebih kepada extreme outdoor activity.. I mahu ...

Uish.. dasat la.. ni mcm pi antartica ka apa?
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 10:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Mahalnya USD99
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Tinot7 replied at 27-2-2021 06:43 PM
Uish.. dasat la.. ni mcm pi antartica ka apa?

Bukan lah tinot... Selalu nya yang hiking... mounteering.. Forest or snow depa jauh dari radio facility... Ada device untuk send emergency signal ke satelite di panggil PLB personal locator beacon... Hantar signal tunggu rescue team... Mudah kan sar team... Yang hilang ber hari.. Weeks even months itu depa tidak guna device tracker... And tidak aware dengan emergency device cuma sekarang sudah ada banyak jenis ada guna satelite gps... Tapi jika cedera akan ada issue... Better hantar sos saja cuma perlu tunggu rescue team.. Cuma yang husband i guna servi e untuk rescue bukan free....
Reply

Use magic Report

Post time 28-2-2021 11:50 AM From the mobile phone | Show all posts
unifi sux

harap dia tak potong jalan. tm MEMANG sux
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 



ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

10-12-2022 12:26 AM GMT+8 , Processed in 0.130898 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list