CARI Infonet

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 8772|Reply: 30

Nak tanya kaum suami.

[Copy link]
Post time 8-9-2020 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Nak tanya kat lelaki, terutamanya suami.

I percaya lepas pkp ni, ramai je lelaki terutama suami yg alert nak beli keperluan rumah tangga.

Tapi biasa la, selaku perempuan, i tak nafikan yg kami memang cerewet.

Abang i kalau nak kirim beli barang , dia akan tanya segala2nya, ko nak jenama apa, berat berapa. kalau tak jumpa juga ko nak ganti dengan apa, atau tak yah beli langsung.

Baru2 ni I ada kirim barang kat suami. Masalahnya tetap salah juga yg dibelinya. Akhirnya, terpaksa juga la beli kalau I ada sekali.

Jadi sebagai lelaki, korang nak info mcmna yg boleh korang beli barang yang dikirim tu tak salah.

This post contains more resources

You have to Login for download or view attachment(s). No Account? Register

x
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2020 11:07 AM From the mobile phone | Show all posts
aku lakk.. laki aku pandai membeli barang.. aku goyangkaki kat umah jahhh... aku dulik ape barang tuu cmn yg penting boleh pakai.. laki aku pun heran dgn aku yg serba tak kisah.. serba ok je..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 11:18 AM | Show all posts
Edited by CocoCily at 8-9-2020 11:21 AM

Salah beli brand/langsung salah barang/langsung tak beli? - I rasa dieorang tengok harga not quality.

I before MCO, I pergi groceries sorang (cepat & senang). Kalau husband ikut, dia bukan tolak trolly ikut kita, dia tolak trolly pergi try sample makanan . P

Sejak kes MCO, ketua keluarga yang pergi. Then dia tahu lah ada alternative out there kan. Ada brand lagi murah etc. So dia pandai pandai beli yang murah especially sabun, cuci pinggan etc. Dia cakap saya tak pandai membeli . I tak marah / apa (dalam hati, nanti you tahu la kenapa I beli Brand A bukan B) . Guna je macam biasa.

Sampai masa,

Bila masak rasa lain - dia tanya la kita kenapa
Bila dia cuci pinggan, tangan kasar - dia tanya la kita kenapa
Bila cuci tandas, kenapa tak wangi - dia tanya la kita kenapa
Bila dia mandi, sabun tak best ke apa - dia tanya la kita kenapa
Siap pampers anak pun downgrade sampai anak pakai & bocor

Selepas kejadian itu, sekarang kalau saya bagi list yang dia tak tahu brand, dia akan call tanya
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 11:19 AM From the mobile phone | Show all posts
Beli brg dapur aku mmg x kasi wife aku bli.Aku yg bli sndiri. Klau dia bli mmg habeh disauknya kiri kanan. Yg x perlu pon dibeli jgk.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 11:26 AM | Show all posts
TomyamPuteh replied at 8-9-2020 11:19 AM
Beli brg dapur aku mmg x kasi wife aku bli.Aku yg bli sndiri. Klau dia bli mmg habeh disauknya kiri  ...

yang ni tak di nafikan betul . walau pun dalam kepala dah ada resepi nak masak apa.


Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 11:50 AM | Show all posts
kaum isteri je yg reply....hehehe
kita para suami duk dendiam, biarkan dorang membawang  
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 8-9-2020 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
I dengan spouse shopping sama sama so waktu MCO dia dah tahu apa yang perlu dibeli. Kecuali some parts of meat and poultry dia akan tanya sebab I particular pasal tu. Or I akan beli sendiri bahagian lauk. Barang barang lain macam perkakasan rumah, bahan pencuci, canned food and frozen food tu I percaya la spouse I beli sebab dia akan perhati jenama, bahan and expiry date.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 12:36 PM From the mobile phone | Show all posts
CocoCily replied at 8-9-2020 11:18 AM
Salah beli brand/langsung salah barang/langsung tak beli? - I rasa dieorang tengok harga not quality ...

Ahaha amik kau.. sometimes they just have to learn the hard way..
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 8-9-2020 12:49 PM | Show all posts
i tak pernah beli barang dapur.. sebab i tak masak and tak kemas rumah..
time mco my hubs ter stranded kat different state baru la i rasa susah nya cari barang.. detergent tu semua.. aiyo confusing..

tu belum lagi tak jumpa apa yang di cari.. letih buat groceries.
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
lattehazelnut replied at 8-9-2020 12:36 PM
Ahaha amik kau.. sometimes they just have to learn the hard way..

Dah tak kuasa nak bertekak benda remeh. Hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 01:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli brg dapur biasa memang pergi dgn asben, kepala dia x serabut + kepala aku pun pening takut dia salah beli barang ke apa
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 02:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki aku tip top .tp tahap top main sapu.
Je..

Kalau aku bajet 100
Kalau dia beli akan jadi 120 camtu

Sbb 1nya dia kan main sauk
Tak tgk harga .kalau sabun tu yelah tu sabun

Aku cek harga brand yg murah..

Tp skg dia dh ok sbb dia akan tnya byk mana
Kalau tk mcm nk kenduri dia beli bahan basah
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2020 03:42 PM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-9-2020 06:41 AM
Laki aku tip top .tp tahap top main sapu.
Je..


Samalah kita. Laki iols pun pakai amik aje barang2. Dia bukannya nak compare harga ke apa.  Pakai sauk aje yg mana dia berkenan. Bukannya dia kenal brands ni semua. Lagi satu laki iols kalau barang yg iols pesan takde,dia memang tak beli alternative. Memang kena pesan kalau takde kena beli yg mana,kalau tak kempunan pulak tak dapat. Hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2020 12:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Kiyah jarang pesan brg kat husband sebab serammmmm..pernah kirim beli lengkuas, dia bawak balik lengkuas sampai 2 kilo..nak digelakkan tak sampai hati sebab kesian nengok mukanya.takpelah yang penting effort tu
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2020 04:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Tt jgn kasi pic macam tu. I yg tengok pun pening nk yg mana satu. Kasi 1 gambar variant yg nak beli je eg.lavender.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2020 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
TomyamPuteh replied at 8-9-2020 11:19 AM
Beli brg dapur aku mmg x kasi wife aku bli.Aku yg bli sndiri. Klau dia bli mmg habeh disauknya kiri  ...

Hahah sama la kita..since bujang slalu ikut ma beli brg dapur sbb aku tukang angkat so mmg xde masalah bila kn g sorang
Wife style intially nk beli 5 brg..sudahnya 1 troli penuh
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 9-9-2020 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
makadek replied at 8-9-2020 02:41 PM
Laki aku tip top .tp tahap top main sapu.
Je..


Tahu xpe. Pastu jenuh memikir nk masak apa dgn bahan yg byk2 tu. Mmg xreti beli sikit
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2020 09:06 AM From the mobile phone | Show all posts
Kiyah replied at 9-9-2020 12:12 AM
Kiyah jarang pesan brg kat husband sebab serammmmm..pernah kirim beli lengkuas, dia bawak balik leng ...

Lengkuas 2 kilo, mampos nak masak apa tu?
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2020 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Peaches113 replied at 9-9-2020 04:49 AM
Tt jgn kasi pic macam tu. I yg tengok pun pening nk yg mana satu. Kasi 1 gambar variant yg nak beli  ...

Lepas w.app tu, sblum balik keje, i call lagi, kata kalau tak tau g tanya staff tu. Tunjuk gambar, sebab refill ni 1st time nak beli.

End up, dia g beli yg strter pack juga. Kita ni nak jimat tak nak beli strter pack, sebb kt rumh pun ada extra 1 pump dia.

But ok,nxt time I cari gmbr yg tunjuk 1 jenis brngnya aje.
Reply

Use magic Report

 Author| Post time 9-9-2020 09:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Kiyah replied at 9-9-2020 12:12 AM
Kiyah jarang pesan brg kat husband sebab serammmmm..pernah kirim beli lengkuas, dia bawak balik leng ...

Suami nak wat kenduri.

Dulu masa abng I Bujang pun sama, suh beli kobis, habis 4 biji dibelinya nasib saiz sedang2 besar.
family kami ni kecik je 4orang,kdng sebiji pun kalau hari2 guna 3 hari boleh makan.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT



 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-2-2024 11:59 AM GMT+8 , Processed in 0.337597 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list