CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

Graf Macam Taraf Oxford, Normala Minta KKM Sedia Laporan Mudah Difahami

14-9-2021 04:40 PM| Diterbitkan: Lilrose| Dilihat: 13140| Komen: 70|Original author: Oleh: LilRose

Description: Setiap hari Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan kes kematian Covid-19 di laman sosial mereka.
Setiap hari Kementerian Kesihatan Malaysia melaporkan kes dan kematian Covid-19 di laman sosial mereka.


Kredit foto: IG

Bagaimanapun, laporan yang tidak begitu terperinci membuatkan segelintir masyarakat mengeluh tidak faham.

Malah, ia turut disuarakan wartawan veteran Puan Sri Normala Samsudin yang meminta KKM memberi laporan dan carta yang lebih jelas dan mudah difahami semua golongan.



Kredit foto: IG

Sedar kemusykilan bermain di benak fikiran rakyat Malaysia, Normala turut menyuarakan beberapa soalan yang merunsingkan dengan harapan pihak kerajaan dapat memberi penjelasan meyakinkan.


Kredit foto: IG

"Kenapa dah vaksin tapi kes naik?

"Kenapa dah vaksin tapi ramai kematian?

"Selamatkan untuk melancong?" antara soalan diajukannya di Instastory.



Kredit foto: IG/Murai

Kata Normala, carta dipaparkan kelihatan seperti graf bertaraf Oxford dan Havard. Bagaimanapula dengan anda? Faham ke dengan carta disediakan KKM? - CARI
1

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kakigojes 14-9-2021 04:52 PM
Rajin pulak I komen2 ni.. haha, tapi I mcm setuju jugak.. maybe can do 1st layer interface just high level, then kalau you click baru dapat more information. Cause I pun mcm terpinga-pinga nak tengok, berapa kes today (cause they just highlight in grey box je)… sometimes user nak tau berapa kes sebab nak tau risk
Quote Ascii 14-9-2021 04:57 PM
cerdik sgt pun susah, x cerdik pun susah...teruskan KKM, bg rakyat Mesia berfikir sikit nk senang jekk, dlu korang jgk komplen data x transparent, dh bg details mcm ni x paham plk....korang nk apa weiii
Quote KIM.K 14-9-2021 05:01 PM
meol just nak tau kenapa kakmala reti merempan.
adakah laki sheol bela kelulut
Quote codenamedream 14-9-2021 05:03 PM
Graph tu takdelah taraf Oxford pun. Overnyer.
Nak sangat data detail, mcm korang yg nak mikir solution tapi x sedar matematik upsr pun C jer.
Quote depresio 14-9-2021 05:16 PM
Haritu kata kkm sorok data. Nah gomen bg detail
Merempan pulk kata graf oxford.
Haduhla
Klu tgk kt website tu lg senang dari kat telegram jenuh nak scroll
Quote Ascii 14-9-2021 05:21 PM
codenamedream replied at 14-9-2021 05:03 PM
Graph tu takdelah taraf Oxford pun. Overnyer.
Nak sangat data detail, mcm korang yg nak mikir solut ...

itula, campur, tolak, kali, bahagi jek
Quote weezerfan 14-9-2021 06:32 PM
Ascii replied at 14-9-2021 04:57 PM
cerdik sgt pun susah, x cerdik pun susah...teruskan KKM, bg rakyat Mesia berfikir sikit nk senang je ...

Saje nak carik kesalahan kkm.
Quote ais_kosong 14-9-2021 06:46 PM
Aku pun kurang faham graf ni..
Quote Qwertyuiop2019 14-9-2021 06:52 PM
Ascii replied at 14-9-2021 04:57 PM
cerdik sgt pun susah, x cerdik pun susah...teruskan KKM, bg rakyat Mesia berfikir sikit nk senang je ...

Senang cerita lah semua benda nak kena suap !!! Hairan sungguh dgn org mcm ni.
Quote RatuDunia94 14-9-2021 06:56 PM
Dah dua tahun kot. Betul dah tu kkm punya data n grafik nombor semua tu.. instead of nak jatuhkan bom setiap hari dgn jumlah kes harian kat malaysia yg xde penurunan tu.. better kkm bg data dgn lebih lengkap. Benda ni xde lah susah mana.. kena usahebih sikit je utk fahamkan data2 tu..
Quote freesia71 14-9-2021 06:59 PM
Alahai…kalau dah malas nak membaca tu bykla cekadaknya. Aku tgh graph tu faham je.
Quote dino 14-9-2021 07:00 PM
Ascii replied at 14-9-2021 04:57 PM
cerdik sgt pun susah, x cerdik pun susah...teruskan KKM, bg rakyat Mesia berfikir sikit nk senang je ...

entah apa tak faham ngan graf tuh.. simple je
pastu tak faham kes naik? vaksin bkn bleh halang kes naik.. yg dah vaksin pun kena

mcm bomba tu pakai suit kalis api.. takleh kena api ke? sibuk bg komen tp bimbo jua
Quote dino 14-9-2021 07:02 PM
RatuDunia94 replied at 14-9-2021 06:56 PM
Dah dua tahun kot. Betul dah tu kkm punya data n grafik nombor semua tu.. instead of nak jatuhkan bo ...

kena appreciate team programmer yg menyumbang dlm pengumpulan data ni

even grup programmer buat zoom discuss utk improve my sejahtera. kaki komen most tak tahu keje blkg tabir..
Quote Tokeybundle 14-9-2021 07:39 PM
Kat graf tu kan ada tulis deaths per 100k people.kira la
Quote nakkomenjugak 14-9-2021 08:29 PM
iol hari2 bodo ni faham je.
Quote YomiuriLandMae 14-9-2021 09:08 PM
tu la dulu org suroh blaja add math statistics pandai2 pegi ponteng sekolah dok verangan dlm kelas nak jadi retis.. haaa skrg mendapat la dah x phm..
Quote fadz84 14-9-2021 09:18 PM
Tokeybundle replied at 14-9-2021 07:39 PM
Kat graf tu kan ada tulis deaths per 100k people.kira la

Tu la pasal.. sume nk kena suap..
Quote mawarika 14-9-2021 09:25 PM
Ascii replied at 14-9-2021 04:57 PM
cerdik sgt pun susah, x cerdik pun susah...teruskan KKM, bg rakyat Mesia berfikir sikit nk senang je ...

Masalah bagi pakcik, makcik, atok, nenek, yg buta huruf... mmg dieorg tak reti baca. Mcm mak aku rumi dia tau sikit2.. sejak tukar yg baru ni dia tertanya tanya kenapa takde updates case covid lg.. dah lama tak nampak katanya.. so tepuk dada tanya selera. Memudahkan sesuatu bagi semua perigkat umur dan golongan.
Quote sarah96 14-9-2021 09:26 PM
Saya bukan terror Maths tapi Saya Tak faham apa yg susah sangat nak faham graf ini. Maklumat yg diberi mesti set in context. Bukan beri nombor saja. That's why, it's number of deaths per 100k population. Cik Mala, cuba baca lebih lagi supaya faham kenapa masih banyak lagi kes walaupun ramai yg diberi vaccine. Baca online articles yg credible. Sekian.

Lihat semua komen(70)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

19-4-2024 03:53 AM GMT+8 , Processed in 0.069564 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top