CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

Impikan Mati Syahid- Ramai Beri Reaksi Negatif, Label Heliza Hemi Pengganas Daesh

29-3-2019 01:48 PM| Diterbitkan: Cari-Saiful| Dilihat: 10757| Komen: 47|Original author: Oleh: Saiful

Description: Heliza Helmi sangat sinonim dengan perjuangannya dalam misi bantuan kemanusia di negara-negara bergolak.

Heliza Helmi sangat sinonim dengan perjuangannya dalam misi bantuan kemanusia di negara-negara bergolak.

Kata penyanyi ini setiap kali menyertai misi tersebut dia sentiasa mengingatkan dirinya bahawa peluang untuk kembali semula ke tanah air dalam keadaan bernyawa adalah tipis.


"Setiap kali berada di sana, saya mengimpikan mati syahid malah saya pernah berhadapan dengan selaras senapang yang berada di bawah dagu.

"Saya  berdoa ya Allah ambillah nyawaku. Wahai jiwa-jiwa yang tenang, pergilah mengadap Tuhanmu dalam keadaan kau reda dan diredai," katanya kepada Astro Awani.


Bagaimanapun kenyataan ini telah mendapat rekasi negatif dari beberapa belah pihak.

Katanya niat Heliza sebenarnya salah kerana seperti menempah maut ke sana.

Kredit foto: Twitter
Bagaimanapun ramai lagi menyokong niat Heliza Helmi dan sebenarnya apa yang diimpikan adalah impian setiap umat Islam untuk meninggal dalam keadaan husnul khotimah.

Kredit foto: Twitter
Apa pendapat anda? -CARI
2

Bagus
1

Marah
2

Terkejut
6

Sedih
4

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (21 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nurchomel 29-3-2019 02:11 PM
Semoga hasratmu tercapai .. dimakbulkan Allah.. Insyallah syurga menanti
Quote vee_zara 29-3-2019 02:28 PM
Bukan dia ni merayu2 ke minta doakan keselmatan dia n yg lain masa kena serang tu? Gile glemer btul.
Quote anilanil 29-3-2019 02:36 PM
Mati syahid impian ramai orang. Sebab? Jalan pintas ke syurga. Tapi selagi hidup hargailah nyawa. Kalau joint misi keamanan, bantulah dgn ikhlas. Kalo semua sukarelawan mati, siapa nak agihkan bantuan, siapa nak ajar anak pelarian, siapa nak bagi medical treatment kat pesakit? Impian tu simpan je dlm hati. Yg penting sekarang ni nak bantu pelarian ke bantu diri sendiri cepat masuk syurga? Apa2 sy doakan impian awak makbul tapi jaga la keselamatan diri, at least ada lebih byk masa lg utk bantu org lain pula.
Quote CiliPadiSedap 29-3-2019 02:36 PM
urm biarlah dia nak mati syahid daripada kau orang takut nak mati? buat maksiat 24 hour? ada heliza susahkan ketiak busuk kau? kepam?

xde kan? so biarlah asalkan dia tidak sebarkan ideologi terrorist, atau pun ajak orang angkat senjata dan sewaktu dengannya.

maksud heliza tu mungkin dia tengah buat kerja kemanusiaan mungkin sampai ajal di sana, mungkin ajal dia sebab demam panas? heart attack? atau pun mungkin kena peluru sesat?

jadi tolong think positive unless dah jelas dia cakap dia tu fahaman terrorist daesh.

bagi yang tak kuat mental lembap tu janganlah baca status heliza sebab otak anda sentiasa negative dan negative ibarat syaitan sedang bersarang dalam kepala.


be positive ok? orang nak mati syahid nak masuk syurga, anda nak mati apa? seolah olah hidup  beribu tahun?
Quote weezerfan 29-3-2019 02:52 PM
Nak mati syahid dok dediam jelah. X rasa ke setiap benda yg kita feel proud of to ada thin line antara syukur dan riak.
Quote manjalara_01 29-3-2019 02:52 PM
agaknye die org ni x pernah baca kot tentang pelarian2 kat sana...

mkn rumput rebus daun kering...sbb xde benda lain yg bleh dimakan...

tp nak jgk argue psl mati shahid..ni...lebih baik gi derma diam2...biar la team2 mcm Heliza Helmi nak tlg saudara mara kite kat sana....sbb x ramai pun yg sanggup korbankan nyawa semata nak hulurkan bantuan..pd org yg kite x kenal..

respect to all humanitarian activists out there..
Quote umbut 29-3-2019 02:55 PM
Iyeler
Quote manjalara_01 29-3-2019 02:57 PM
why so narrowminded? r u kidding me? bandingkan dgn Daesh??..

Quote YomiuriLandMae 29-3-2019 02:58 PM
Rasa better je la heliza ni diam diri.. dah toksah bg statement pape2 lg..
Quote kroit92 29-3-2019 03:01 PM
selagi hidup, berjuang untuk lakukan kebaikan
kalau mati, harapnya syahid

orang ramai yang berada dalam zon selesa mungkin tak berapa faham apa yang mereka ni lalui.
takpelah, diorang tak tau. maafkan je la mereka. doakan baik-baik orang yang bash ni.
sape dah pernah sampai, selalu berdepan dengan mangsa-mangsa tragedi ni, mungkin faham, tau, atau terkesan oleh mereka.
Heliza ni mungkin sensitif, dia rasa penderitaan orang-orang sana yang mahukan syahid.

kalau hari-hari dalam situasi macam tu,
rasa-rasa berubah tak mentaliti? idea? pandangan hidup? sama tak dengan sekarang?
Quote shania88 29-3-2019 03:07 PM
Bukan dia nak jadi pensel ke dulu  dalam thread nihh

https://mforum.cari.com.my/forum ... mp;highlight=pensel
Quote belilies 29-3-2019 03:14 PM
Patutlah kau ni tak kawen kawen.
Quote mamaezah 29-3-2019 04:00 PM
kita ni belum tentu dapat buat macam dia. so jgn la kutuk.
Quote vee_zara 29-3-2019 04:20 PM
Whateverrrrrrrrr baik diam2 je la heliza oiiii. Tayah gila glemer.
Quote grouper 29-3-2019 04:33 PM
Yg kutuk2 die tu pernah bagi derma kat org yg mintak sedekah kat tepi2 jalan tu x..
Quote selipar_hijau 29-3-2019 05:31 PM
Sudah2 la tu heliza
Quote prizadane 29-3-2019 05:38 PM
Airun replied at 29-3-2019 04:27 PM
buat sesuatu amal kena ikhlas
bukan mengharap balasan syurga
dgn cara mati dalam keadaan terten ...

Ye betul.. niat dia mungkin ikhlas, tapi bila dicanang-cananh berdoa untuk syahid tu, seperti riak pula dah
Quote manjalara_01 30-3-2019 01:19 PM
Edited by manjalara_01 at 30-3-2019 01:21 PM

Setahu manja la...bab2 ikhlas ni sgt sensitif...bukan ape..sbb yg benar2 tahu hati kite ikhlas ke x bile membantu org lain atau bekerja atau solat...etc...semuanye Allah swt saje yg tahu.....

Kite sndiri pun x tahu sama ada hati kite ni ikhlas ke x??...sbb masa kat akhirat esok...Allah swt saje yg akan judge kite...Dia sahaja yg tahu....
So whatever it is the best thing is..mintak kat Dia saje..utk ikhlaskan hati2 kite semua...
Quote 7doors 30-3-2019 01:58 PM
Cash la kan orang syria tu....sendiri cari susah..x belajar langsung dari negara jiran...ujung2 jadi pusat taliban..mujurlah pemimpin diorang tu x kena bunuh ....atleast masih boleh kawal keadaan sedikit...jadi xusah lah kesian kan sangat rakyat diorang tu sendiri buka peluang kpada keganasan.

Lihat semua komen(47)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

13-7-2024 01:00 AM GMT+8 , Processed in 0.106107 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top