CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

"Tak Cukup Ilmu Jangan Jadi Penyelamat,"- Hina 6 Anggota Bomba Terkorban, Lelaki Dikecam

4-10-2018 04:58 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 6276| Komen: 39|Original author: Oleh: Myra Rozi

Description: Hampir seluruh rakyat Malaysia bersedih dengan kematian enam anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) namun wujud segelintir individu yang tergamak melemparkan kata-kata kurang enak di laman sosial ...
Hampir seluruh rakyat Malaysia bersedih dengan kematian enam anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) namun wujud segelintir individu yang tergamak melemparkan kata-kata kurang enak di laman sosial.


Seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Syahrom Caom telah menulis komen biadab dengan menyatakan:



Berasa terpanggil dengan posting penghinaan itu, seorang anggota Bomba dari cawangan Sungai Petani, Kedah, tampil mempertahankan rakan seperjuangannya.

Mohd Farhan Shaari, 36, yang turut bertugas dalam Pasukan Penyelamat Dalam Air (PPDA) menyifatkan komen negatif tersebut sebagai tidak wajar dan tidak menghormati perasaan waris mangsa terlibat.




"Dalam pukul 12 malam, saya ternampak komen itu di Facebook. Masa tu kita pun tengah sedih lepas dapat berita mengenai enam anggota yang terkorban.

"Jadi saya post di Facebook, tapi saya pun tak ada lah nak maki atau hentam dia, saya cuma ucap terima kasih sahaja.

"Ada dua tiga lagi akaun Facebook lain yang turut mengeluarkan komen negatif. Pada saya itu sangat tidak patut," katanya kepada mStar Online.

Foto: mStar Online
Selepas mendapat kecaman bertalu-talu, pemilik akaun tersebut meminta maaf secara terbuka melalui satu status di Facebook.

Namun, kenyataan maaf tersebut disambut dengan kemarahan berganda dari netizen dan menyifatkannya sebagai seorang yang tidak sensitif. -CARI
16

Bagus
34

Marah
17

Terkejut
8

Sedih
14

Lawak
21

Bosan

Friends Rank (110 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote jalfa 4-10-2018 02:38 PM
Suruh babi ni terjun lombong tu pulak cari..dasar sembang kencang
Quote MissVixen 4-10-2018 02:41 PM
Kena tukar prosedur ke macam mana. Mencari dan menyelamat mangsa yang memang dah lemas. Tunggu keadaan tempat tu lebih tenang sebelum memulakan proses mencari.
Kesiannya ahli keluarga mangsa.
Quote kikuri 4-10-2018 02:44 PM
suruh dia pegi ganti bomba cari budak yang tak jumpa lagi tu
Quote jalfa 4-10-2018 02:47 PM
Sekarang bomba dah tak menyelam dah cari tepi tepi ajer sbb maybe dah hanyt air..suruh si hanat ni cari sekali konon pandai sgt
Quote chazey 4-10-2018 02:50 PM
Sedangkan Paskal Thailand pon mati sorang masa misi selamatkan bebudak yang terperangap dalam gua tu dek! Takda ilmu pala hotak kau!
Quote umbut 4-10-2018 02:58 PM
Tgk video tu mcm tgh hujan lebat ke.. memang bahaya.. knp x tunggu reda
Quote saviour_09 4-10-2018 03:09 PM
bukan dia sorang je menyalak macam ni
ramai lagi aku tengok kena viral tadi
cash!
Quote ana_una 4-10-2018 03:13 PM
Ape id lelaki tu? Ai nk join mengecam dia..
Quote kucingitam 4-10-2018 03:30 PM
elok soh dia tlg cari sama..
Quote greantea 4-10-2018 04:19 PM
jgn la tutup id dia. dia kan gila glemer. bg la seluruh rakyat nmpk mukanya
Quote paz 4-10-2018 04:47 PM
Bukan main cakap, main hembus aja.
Quote nakkomenjugak 4-10-2018 05:12 PM
Ha ko pergi la pulak cari budak tu. hebat sangat katanya kan.
Quote cupacapi80 4-10-2018 05:19 PM
ni kuasa allah..mufti kata iktibarkan mereka syahid..cam pemandu F1 hebat pon bley terbabas jugak..
Quote DennisTrillo 4-10-2018 05:26 PM
Finally muncul jgk org bodo bla ada peristiwa sedih cmni.. nk outspoken pon kena lah tmpt.. actually bole bajet dh akn keluar gak makhluk tuhan plg bodoh cmni
Quote belilies 4-10-2018 05:52 PM
Kesian tau. Theyols pakai jaket keselamatan pun lemas sama. Seram sangat lombong tu makan nyawa. May theyols rest in peace. One of them is our fellow sarawakians. Sebak je baca kisah perbualan terakhir arwah. Parents orang susah, anak merantau jauh cari rezeki for his old folks.
Quote tumpanglalu74 4-10-2018 05:55 PM
belilies replied at 4-10-2018 05:52 PM
Kesian tau. Theyols pakai jaket keselamatan pun lemas sama. Seram sangat lombong tu makan nyawa. May ...


Humban je dia masok lombong yang sama..  Mulot lancau!
Quote belilies 4-10-2018 06:09 PM
tumpanglalu74 replied at 4-10-2018 05:55 PM
Humban je dia masok lombong yang sama..  Mulot lancau!

Kan.. ikut sedap mulut je ngata org yg dah meninggal. Mulut camni lah yg layak dicabaikan, instead of baby or toddler.
Quote pumpkingirl 4-10-2018 06:10 PM
Kdg2 pegawai atasan ni ada juga yg bagi arahan tak masuk akal..sbb yg akan laksanakan anggota bawahan..atasan main arah je..org bawahan la yg akan sabung nyawa terpaksa ikut jugak arahan pegawai..

Samala kes ni..dlm vid pun nampak..arus dah memang deras n kawasan tu gelap..hrmmm
Quote sonatalady 4-10-2018 06:23 PM
Sorang kecam ahli bomba yg dah tiada..
Sorang kecam pegawai atasan
Sorang kecam bdk yg x jumpa lg
Sapa lg nak dikecam lepas ni

Baca ke tak berita.
Pegawai pn akan buat mortem..
Mufti pn kata ..dh ajal ..

Marilah kita pakat2  terima .yg ajal mereka dah sampai
Dalam masa yg sama..baiki mana yg bole tuk kes2 akan datang

Asal asyik.nak bergasak tunjuk masing2 betul

Lihat semua komen(39)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 03:10 AM GMT+8 , Processed in 0.075106 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top