CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

French Fries, Ah Dah Biasa! Curly Fries Baru Luar Biasa, Jom Buat Sendiri

3-10-2018 02:43 PM| Diterbitkan: Cari-Nora| Dilihat: 7662| Komen: 20|Original author: Oleh: Diba S.

Description: French fries mungkin anda dah biasa makan.
French fries mungkin anda dah biasa makan. Bagaimana dengan curly fries? 

Foto: Facebook

Kebiasaannya kalau nak makan curly fries kena pergi restoran A&W atau mungkin beli yang sejuk beku di pasar raya. Kalau anda rajin,  boleh buat sendiri kerana ia sangat mudah. 

Jom cuba!  

Bahan-bahan :
susu cair 1/4 cawan
telur 1 biji
kentang lenyek 600g
garam 1 sudu teh 
tepung jagung 3 sudu teh

Cara-cara: 

1)Campurkan kesemua bahan tadi

2)Letak di dalam beg ziplock

3)Kemudian gunting beg tersebut menjadi seperti paip


4)Buat bentuk melingkar terus ke dalam kuali yang panas

5)Angkat setelah berwarna keemasan

6)Taburkan garam
Foto:Facebook
7) Sedia dinikmati bersama sos kegemaran anda -CARI

Kredit resipi: Resep Si Mbok
35

Bagus
34

Marah
40

Terkejut
19

Sedih
42

Lawak
19

Bosan

Friends Rank (189 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote syue86 4-10-2018 09:15 AM
ler keluar dari piping beg ke?
mati2 igt mmg ade tools buat dia curl
mcm spring potato tu..hahahaha..naïf plak
Quote pai.kacang 4-10-2018 10:57 AM
macam ni rupanya cara buat dia.. ahahaha
Quote amisery 4-10-2018 11:16 AM
Hmmmm okay bahhhh
Quote itams 4-10-2018 01:46 PM
bahan2nya mudah.
boleh try ni
Quote whadda 4-10-2018 02:23 PM
boleh la try weekend ni.. piping bag yg beli hari tu pon tak guna2 lg
Quote sapeka 5-10-2018 10:28 AM
owhhh
macamtu caranya
senang je
makjah cakap
Quote DeLafee 7-10-2018 02:13 PM
Nk cubalah nanti... Selalu buat fries yg bentuk shoestring tu senang... Yg curly x pernah cuba lagi... Thnks for the recipe.
Quote skinsandstars 7-10-2018 04:09 PM
Sedapnya hiuuuuu
Quote tri-max 9-10-2018 12:17 PM
ada sapa2 yg da try? jadik ke? sedap ke?
sila report
Quote rain2169 11-10-2018 09:26 AM
weekend ni me nak cuba la...
sedap dan menarik ni...
thank you TT
Quote palmolive 17-10-2018 12:49 PM
dah ada yg try ker...kongsikan pengalaman anda boleh?
Quote Chimicuri 20-3-2021 02:19 AM
Sedapnya.. tq share resepi
Quote makankuihku 20-3-2021 05:50 PM
tq for the recipe
Quote cpnor 20-3-2021 07:41 PM
Menarik ni..bileh dicuba ni..tq share resepi
Quote fatinandreanna 10-4-2021 11:50 PM
syue86 replied at 4-10-2018 09:15 AM
ler keluar dari piping beg ke?
mati2 igt mmg ade tools buat dia curl
mcm spring potato tu..hahahah ...

Saya pun sama. ingatkan curly fries tu curl sbb ada alat utk curlkan kentang tu.
Quote Lengkong 11-4-2021 05:14 PM
Oh macam ni, tq tt


Quote Guli 29-4-2021 05:53 PM
Tq share , boleh try buat
Quote Guli 29-4-2021 05:54 PM
Makanan ni kalau rajin buat la
Quote Guli 29-4-2021 05:55 PM
Kalau digabungkan mayonis Dan keju mesti sedap

Lihat semua komen(20)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-2-2023 08:52 AM GMT+8 , Processed in 0.094099 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top