CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Latih Burung Gagak Kutip Sampah, Inisiatif Taman Tema Perancis Dipuji

27-8-2018 12:34 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 1763| Komen: 12

Description: Taman tema bersejarah di Perancis mengambil inisiatif melatih enam ekor burung gagak untuk mengutip puting rokok dan sampah sarap bagi mengekalkan kebersihan lokasi pelancongan itu.
Burung gagak merupakan sejenis burung yang dipercayai membawa petanda kematian, nasib malang dan pelbagai lagi tanggapan buruk sperti pengotor.

Namun hasil kajian University of Washington, sebenarnya burung gagak mempunyai kemampuan otak yang cerdas dan mempunyai keupayaan yang unik.

Kredit foto: www.mstar.com.my

Memetik laporan mStar, sebuah taman tema bersejarah di Perancis mengambil inisiatif melatih enam ekor burung gagak untuk mengutip puting rokok dan sampah sarap bagi mengekalkan kebersihan lokasi pelancongan itu.

Menurut presiden taman tema Puy de Fou, Nicolas de Villiers, insiatif tersebut sebenarnya bertujuan untuk menunjukkan kepada pengunjung bahawa haiwan juga boleh diajar untuk menjaga alam sekitar.

"Tujuan utama bukanlah untuk membersihkan kawasan itu sebaliknya lebih kepada mengajar pengunjung bahawa haiwan juga mempunyai kesedaran untuk menjaga alam."

 Menerusi program itu, burung gagak berkenaan akan diberikan nugget kecil setiap kali mereka meletakkan sampah yang dikutip ke dalam tong sampah.

Rata-rata pengunjung teruja dan memberi pujian terhadap usaha pihak pengurusan taman tema tersebut.

Taman tema itu merupakan antara tarikan utama di negara Perancis dan ia menawarkan lebih 20 pertunjukan berkaitan peristiwa sejarah.- CARI
35

Bagus
18

Marah
16

Terkejut
23

Sedih
29

Lawak
27

Bosan

Friends Rank (148 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Artemesiaa 27-8-2018 12:38 PM
Idea sebegini ada eloknya diguna pakai kat tempat2 lain yang banyak gagak juga
Quote JohnDeSouza 27-8-2018 12:41 PM
baguih la tu
Quote raxief 27-8-2018 01:07 PM
gagak xde, squirrel je la bnyk blkg umah aku.. lately mcm makin jinak plak.. maybe sbb kucing aku pun jenis pemalas nk kejar
Quote minguk 27-8-2018 01:31 PM
latih sekali jangan berak atas kereta orang
Quote MrsYaya 27-8-2018 04:07 PM
minguk: latih sekali jangan berak atas kereta orang

Betul...mak marah berak merata kekdahnya
Quote highcastle 27-8-2018 04:12 PM
minguk replied at 27-8-2018 01:31 PM
latih sekali jangan berak atas kereta orang

Baru nak cakap. Skg fobia nak park kereta kat bawah pokok. Panas pun panaslah, janji xde taik..........
Quote surwanis 27-8-2018 04:26 PM
ADE BACA KAT MANA NTAH..
psl burung gagak ni kenapa dibenci manusia.,.
sebab kena sumpah dgn nabi ape ntah..
die lupa pesan nabi tu..
pastu disumpah spi kebila2 dibenci manusia..
pastu dipesan ke burung merpati..
burung merpati tu buat..pastu didoakan burung merpati desenangi rakyat manusia..
Quote minguk 27-8-2018 05:27 PM
highcastle replied at 27-8-2018 04:12 PM
Baru nak cakap. Skg fobia nak park kereta kat bawah pokok. Panas pun panaslah, janji xde taik..... ...

itu la tu, kadang kalau area gagak ni, tak nanti bawah pokok, tetengah bawak keteta pun ditahikannya kereta kita
Quote saladin780 27-8-2018 05:29 PM
Kalu kt shah alam, burung gagak ni la jadik penyepah sampah
Quote saladin780 27-8-2018 05:31 PM
minguk replied at 27-8-2018 05:27 PM
itu la tu, kadang kalau area gagak ni, tak nanti bawah pokok, tetengah bawak keteta pun ditahikann ...

Kwn aku penah kena..dia gi ajuk2 bunyi burung gagak tu..amik ko kena berak tahik setepek jatuh kat bahu
Quote minguk 27-8-2018 05:40 PM
saladin780 replied at 27-8-2018 05:31 PM
Kwn aku penah kena..dia gi ajuk2 bunyi burung gagak tu..amik ko kena berak tahik setepek jatuh kat ...

hahahahah jijik sungguh.. so u jangan lah pulak mengajuk gagak tu, karang ditahinya kat u pulak
Quote dani-rox 27-8-2018 09:02 PM
manusia dah hopeless bodoh konsep jgn buang sampah merata2, sampai terpaksa train gagak

Lihat semua komen(12)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

27-9-2022 04:45 PM GMT+8 , Processed in 0.220459 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top