CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Tak Sangka! Dengan Status Viral, Lelaki Ini Ditawarkan Pekerjaan

2-5-2018 02:13 PM| Diterbitkan: Cari-Zidni| Dilihat: 6848| Komen: 31|Original author: Oleh: Whitney

Description: Zaman sekarang ini memang susah hendak mendapatkan pekerjaan yang sesuai atau secocok dengan bidang yang dipelajari semasa di pusat pengajian tinggi. Jadi, tidak mustahillah ada yang terpaksa bekerja ...
Zaman sekarang ini memang susah hendak mendapatkan pekerjaan yang sesuai atau secocok dengan bidang yang dipelajari semasa di pusat pengajian tinggi. 

Jadi, tidak mustahillah ada yang terpaksa bekerja biasa-biasa sahaja dan tidak kurang juga yang masih menganggur walaupun mempunyai ijazah. 


Tuah ayam nampak di kaki tetapi tuah manusia tiada siapa yang tahu. Walaupun mungkin niat asal lelaki ini hanya sekadar mencuba dan suka-suka sahaja menulis status seperti yang diviral oleh netizen di media sosial, rupanya ia membawa tuah kepadanya dan sekaligus ditawarkan pekerjaan.



Ramai netizen yang mengucapkan tahniah dan gembira dengan rezeki yang diperolehinya. Bukan semua netizen yang menaikkan status viral tersebut mendapat peluang pekerjaan yang dingini seperti lelaki tersebut. Mesti ramai yang cemburu dengan tuah lelaki ini kan?


Tidak kurang juga, ada netizen yang masih mencuba nasib dan menulis status viral seperti lelaki tersebut. Mereka juga mengharapkan ada yang ingin menawarkan pekerjaan yang bagus kepada mereka juga. Manalah tahu status tersebut menarik perhatian mana-mana majikan lain lagi.

Apa-apa pun, jika hendak dapatkan pekerjaan yang sesuai dan bagus, kenalah berusaha dengan bersungguh-sungguh. Jangan hanya menunggu peluang datang di depan mata. Nak dapat rezeki berpijak seperti lelaki ini bukannya semua orang yang dapat. Betul tak? - CARI 

2

Bagus
10

Marah
2

Terkejut
10

Sedih
3

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (39 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote zulka 2-5-2018 02:20 PM
baru hantar resume, lum tentu dpat.....apa2pun gud luck
Quote lasagnaklcc 2-5-2018 02:21 PM
Rezeki dia lah. Tapi byk betul vacancy kat ericsson... yg kena vss kat digi pon dpt offer sana.
Quote shernazz 2-5-2018 02:27 PM
Taniya lah
Tp awat nama yang tu engr ke egnr tu?
Insinyur ni kawan zul ke?
Quote Themilo 2-5-2018 02:30 PM
iols nak offer kerja sebagai anak ikan.. sanggup tak heols?  
Quote bawalputih 2-5-2018 02:42 PM
Spm dia sastera tapi camne boleh amik dip kejuruteraan??
Quote SLAManya 2-5-2018 02:58 PM
bawalputih: Spm dia sastera tapi camne boleh amik dip kejuruteraan??


Baru nak tanya.. maybe math dan sains spm dia bagus dan dapat masuk kolej diploma engineering
Quote CiliPadiSedap 2-5-2018 03:09 PM
bawalputih replied at 2-5-2018 02:42 PM
Spm dia sastera tapi camne boleh amik dip kejuruteraan??

boleh sebab dia ambil sastera modern ada fizik bio kimia
Quote mieymiey 2-5-2018 03:41 PM
Good luck. Semoga dimurahkan rezeki
Quote RatuDunia94 2-5-2018 03:55 PM
Ada gambar x pakai spec x? Nk hayati muka heols..
Quote MeghanK 2-5-2018 04:12 PM
selalu nampak orang pakai title kat pesbuk ni Dr. atau Ust..kalau eng yang ada IR..ni pestaim jumpa orang pakai Engr

papehal pon gudluck ye adik
Quote moonbug 2-5-2018 04:28 PM
Ericsson tgh byk vacancy ye?
Quote ayjay 2-5-2018 04:49 PM
Teruk betul ejaan zaman sekarang
Quote ayjay 2-5-2018 04:52 PM
MeghanK: selalu nampak orang pakai title kat pesbuk ni Dr. atau Ust..kalau eng yang ada IR..ni pestaim jumpa orang pakai Engr papehal pon gudluck ye adik


Engr tu shortform untuk perkataan engineer.
IR tu ialah Ingenieur dan title ini yang hanya boleh dipakai bila mereka register dgn Board of Engineers Malaysia. Ada lah syarat2nya. Tak boleh sembarangan guna Ir walaupun grad sebagai engineer.

Quote danieladam 2-5-2018 07:31 PM
Yg menawarkan keje tu bapak ikan kah?

Sekali pandang gamba ada spec nmpk mmcm si jewan ni layak jd anak ikan..tp x tau la kalo bukak spek muka pecah umah. Hahaha...
Quote danieladam 2-5-2018 07:31 PM
Yg menawarkan keje tu bapak ikan kah?

Sekali pandang gamba ada spec nmpk mmcm si jewan ni layak jd anak ikan..tp x tau la kalo bukak spek muka pecah umah. Hahaha...
Quote batmana 2-5-2018 07:59 PM
danieladam replied at 2-5-2018 07:31 PM
Yg menawarkan keje tu bapak ikan kah?

Sekali pandang gamba ada spec nmpk mmcm si jewan ni layak j ...

sangka baik ajala
abis nk tunggu org muka buruk yg dpt keje bru viral ka?
Quote KILL_NANCY 2-5-2018 09:23 PM
Edited by KILL_NANCY at 3-5-2018 04:47 AM

ir (ingeneur),P.Eng (professional engineer) dan Engr adalah satu bentuk gelaran yang diiktiraf oleh board of engineers malaysia.ir ni pencapaian tertinggi bagi seorang engineer atau kata lain individu itu seorang yang aktif atau pengamal jurutera mengikut peraturan 22(1) dengan menduduki ujian professional assessment examination by BEM ini bagi route 1.seterusnya dinilai oleh corporate member of iem (institution of engineer malaysia) ditentuukur dengan code ethics, health and safety(osha), engineering management practices(pengurusan) dan kos yang berhubungkait dengan kepakaran individu itu sendiri (elec,aviation,civil etc) ni route 2.untuk route 3 individu itu juga bole diiktiraf sebagai orang kompeten(lesen) dari badan2 luar negara contoh macam CVE compliance verification engineer, FEE (fundamentals of engineering examination and ect..so ada 3 cara/route untuk individu itu diiktiraf ir atau p.eng.

tahun 2006, gelaran Engr diperkenalkan untuk digunapakai ahli siswazah dan ahli korporat IEM.gelaran ini bertujuan untuk memberi pengiktirafan dan penghormatan kepada para jurutera.dulu masa tahun 70 an gelaran ir digunapakai oleh siswazah dan ahli korporat iem sampailahh tahun 1987, Akta Jurutera telah dipinda dan memperuntukkan bahawa gelaran ir hanya boleh digunakan oleh jurutera profesional yang berdaftar sahaja.

Quote KILL_NANCY 2-5-2018 09:24 PM
kalau dapat iv pastikan jawab elok2 ya jewan.cuba masuk short listed.semoga berjaya.
Quote MeghanK 2-5-2018 09:28 PM
ayjay replied at 2-5-2018 04:52 PM
Engr tu shortform untuk perkataan engineer.
IR tu ialah Ingenieur dan title ini yang hanya bol ...

eh iols tau tu sis..iols komen tu maksud nya tak penah jumpa orang guna engr as id kat socmed..kalau dr ke ir ke penah la jumpa

Lihat semua komen(31)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

2-2-2023 03:02 AM GMT+8 , Processed in 0.098405 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top