CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Tiga Pelajar Perfileman Hilang, Ditemui Maut Dalam Tong Asid

24-4-2018 06:07 PM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 7214| Komen: 44|Original author: Oleh: Saiful

Description: Tiga pelajar perfileman di sebuah uniersiti di Guadalajara, Mexico yang dilaporkan diculik lima minggu lepas disahkan maut.
Tiga pelajar perfileman di sebuah universiti di Guadalajara, Mexico yang dilaporkan diculik lima minggu lepas disahkan maut.

Laporan media tempatan menyatakan mangsa-mangsa tersebut ditemukan dalam tiga tong berisi asid di sebuah rumah di Tonala iaitu lokasi penggambaran mereka sebelum ini.


Salomon Aceves Gastelum, 25; Daniel Diaz, 20; dan Marco Avalos, 20, hilang 19 Mac lalu dalam perjalanan pulang dari penggambaran filem.

Foto: AFP
Saksi menyatakan pelajar  tersebut ditahan sekumpulan enam hingga lapan lelaki sebelum dibawa lari menaiki kenderaan.

Ketua penyiasat, Lizette Torres, berkata penculik dipercayai mempunyai kaitan dengan kartel dadah Jalisco New Generation.


Sindiket tersebut sangat berpengaruh di kawasan berkenaan.

"Ujian asid deoksiribonukleik (DNA) akan dijalankan bagi mengesahkan identiti mangsa dalam tong berisi asid terbabit."

"Setakat ini tiada bukti yang menunjukkan semua mangsa mempunyai kaitan dengan mana-mana kartel."

Namun pihak berkuasa percaya ahli keluarga salah seorang mangsa terbabit dalam persaingan kartel dan pembunuhan itu mungkin bermotifkan dendam. -CARI
14

Bagus
2

Marah
10

Terkejut
5

Sedih
5

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (42 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote hanakikan 24-4-2018 06:23 PM
gila. dah mcm citer Sicario. kartel dadah bunuh wife dgn anak perempuan benecio del toro dalam kolam asid
Quote batmana 24-4-2018 06:38 PM
cmnela leh dpt stok asid byk2 ni
Quote dani-rox 24-4-2018 06:45 PM
kat mexico, pihak berkuasa pun 2x5 jahat. kes penculikan beramai2 para pelajar mexico 2-3 thn lepas, polis bersekongkol dgn kartel dadah.
Quote greantea 24-4-2018 06:58 PM
batmana replied at 24-4-2018 06:38 PM
cmnela leh dpt stok asid byk2 ni

nama pon kartel dadah. dia x spesifik asid tu jenis ape. asid pon salah satu bahan nak buat dadah
Quote tobby 24-4-2018 07:15 PM
ingatkan kartel azmin ali
Quote cicicumel 24-4-2018 08:24 PM
Helok2...sygnyaa
Quote Marlis 24-4-2018 08:34 PM
Budak2 ni kena sebab apa? Dokumentari pasal kartel?
Quote cha-cha 24-4-2018 08:42 PM
Kussemangat... aku ingatkan kat malaysia student aswara ke apa...
Quote moonbug 24-4-2018 09:01 PM
Nasib baik bukan kat Malaysia
Quote dodolgemok 24-4-2018 09:51 PM
Benda2 ganas sebegini mmg kerja puak Mexico.
Quote robinmosby 24-4-2018 10:19 PM
Mak aih scarynya. Jangan lah orang kahat kat sini buat kes ni jadi reference
Quote RatuDunia94 24-4-2018 10:24 PM
Kat belah2 negara latin sana kartel dadah ni lg kuat dr polis...
Quote matamata 24-4-2018 11:01 PM
Kat sana yg deal dg cartel2 ni para-military atau military....polis tak blh buat apa2 dah....senjata api pun dah level2 military
Quote sinalegna 24-4-2018 11:06 PM
Berita biasa je ni di amerika selatan.. pulis pon tak berani campur
Quote ultra78 24-4-2018 11:19 PM
greantea replied at 24-4-2018 06:58 PM
nama pon kartel dadah. dia x spesifik asid tu jenis ape. asid pon salah satu bahan nak buat dadah
...

https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2018/04/24/three-mexican-film-students-were-killed-their-bodies-dissolved-in-acid-authorities-say/?utm_term=.06682fe7d9f4

Authorities say the suspects then took the bodies of the students to another location, where they dissolved them in acid. Investigators found 46 barrels of sulfuric acid at the site, and believe that other bodies may have been disposed of there. Cartels in Mexico are known to dissolve, burn or dismember bodies as a way to eliminate evidence of crimes.


Selain asid boleh guna bahan alkali iaitu sodium hydroxide atau batu soda atau caustic soda. Di Malaysia pun senang aje beli di kedai hardware.Biasanya ia dipakai utk paip tersumbat. Beli yg dalam bentuk pepejal sebab bila campur dengan air boleh buat larutan yang pekat.Bila bahan organik direbus bersama caustic soda maka ia akan larut.Kalau bangkai haiwan atau mayat manusia direbus, maka nanti akan tinggal tulang.Tulang itu pula diketuk hingga jadi abu dan cecair yg tinggal dibuang ke dalam longkang. Itulah taktik biasa utk lupuskan mayat.
Quote sofiazara 24-4-2018 11:39 PM
akak dulu hampir nk terkahwin lelaki mehiko.
Quote umbut 25-4-2018 12:31 AM
Negara sana memang ganas gila.. kartel dadah,kokain... huhhhh
Quote PongKang 25-4-2018 01:15 AM
kesiannya.. igtkan dorg terserempak dgn kejadian jenayah n berjaya rakam lepas tu penjenayah perasan n tangkap depa
Quote kamilaa 25-4-2018 01:22 AM
Menakutkan nya scary {:cryrun

Lihat semua komen(44)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

7-7-2022 12:48 AM GMT+8 , Processed in 0.093913 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top