CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Permainan #PassOutChallenge Boleh Bawa Maut, Hentikan Segera

15-10-2017 03:50 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5861| Komen: 49

Description: Semalam tular sebuah video tentang ‘permainan’ terkini pelajar di asrama, yang dipanggil #PassOutChallenge atau menekan dada dan 'mati selama lima saat'.

sumber : keratan dari video


Semalam tular sebuah video berdurasi 25 saat mengenai ‘permainan’ terkini pelajar di asrama yang dipanggil #PassOutChallenge atau menekan dada dan 'mati selama lima saat'.



Paparan video tersebut menyaksikan seorang remaja lelaki dipercayai pelajar sekolah menengah melakukan aksi menekan dada rakan sebayanya yang berdiri dan bersandar dinding.

Seorang lagi remaja lelaki lain kemudian turut menolak belakang badan rakannya bagi memberi kesan tolakan lebih kuat pada dada remaja yang sedang bersandar.


Selepas beberapa saat, remaja yang bersandar itu tiba-tiba rebah menyebabkan dua rakannya itu panik seketika sebelum ketiga-tiganya ketawa apabila remaja pertama tersedar daripada 'kematian'.

Permainan gila itu dikatakan berasal daripada media sosial dan online tersebut semakin popular di Malaysia selepas mencetuskan kebimbangan di kalangan ibu bapa di Indonesia sejak awal tahun ini. 

Kegilaan terkini remaja itu telah mengundang kecaman pelbagai pihak dan meminta warden asrama memantau aktiviti anak-anak di asrama.

Antaranya termasuk Timbalan Ketua Kluster Pembangunan Sosial dan Kesejahteraan Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Datuk Dr Mohd Taib Dora yang menyifatkan perkara tersebut sebagai kerja gila dan keterlaluan.

“Gurauan yang keterlaluan kerana mereka boleh mati sekiranya oksigen tidak sampai ke otaknya selama tujuh saat."

Selain boleh mengakibatkan kematian, Prof Datuk Dr Mohd Taib Dora menegaskan tindakan bodoh itu juga boleh menyebabkan remaja terbabit lumpuh akibat serangan strok. 

"Apabila dada kita ditekan, ia menghentikan fungsi jantung yang menghantar oksigen ke otak seterusnya menyebabkan kematian," katanya.

Pada March 2016, seorang kanak-kanak berusia 11 tahun di Carolina Selatan, ditemui maut di rumahnya selepas bermain permainan cabaran ‘pass out challenge’.

‘Pass-out-challenge’ adalah permainan yang memerlukan pemainnya mencekik leher atau menekan dada dengan tujuan untuk menjadi khayal kerana kekurangan oksigen.- CARI
18

Bagus
14

Marah
17

Terkejut
8

Sedih
8

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (78 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote cmf_premierleag 13-10-2017 05:22 PM
kalo terus mati pun, akak ucapkan cash je la ye
Quote Vokuro 13-10-2017 05:23 PM
harap nya mampus betul dek.
merepot lah tepi dinding itu sebab bodoh
Quote abangadek 13-10-2017 05:26 PM
dh elok2 mak bapak jaga sampai besar, bg skolah tetap kau bengap ya jantan meleis
Quote intan_smsb 13-10-2017 05:27 PM
diaorg ni kenapa da takde keje nak buat ke
Quote raradhia 13-10-2017 05:28 PM
yaa allah dek, nyawa xada galang ganti ya
Quote palmolive 13-10-2017 05:30 PM
another mentalist
Quote samasam90 13-10-2017 05:31 PM
bukan sebab bodoh je.. hodoh pun ye.. mereput la kau dek
Quote putehkundor 13-10-2017 05:34 PM
So mana video remaja ni? Mcm sedap jah sheols...meh aku tekan tetek sheols
Quote pooh~key 13-10-2017 05:35 PM
Tapi akak akuilah khen, masa zaman muda mudi akak dahulu kala, akak pun bersifat begini gila2 dengan member2 buat benda2 bodoh untuk mendapatkan secebis keseronokan sebegitu sis.
Quote shernazz 13-10-2017 05:37 PM
pooh~key replied at 13-10-2017 05:35 PM
Tapi akak akuilah khen, masa zaman muda mudi akak dahulu kala, akak pun bersifat begini gila2 dengan ...

normal kan
cuma x viral saja
bila viral, akak pooki juga akan dihencap dalam forum ni berabad lamanya
Quote insulin 13-10-2017 05:48 PM
Kerja gila. Kalau dibuatnya patah tulang rusuk, kan susah tu.
Quote pooh~key 13-10-2017 05:54 PM
shernazz replied at 13-10-2017 05:37 PM
normal kan
cuma x viral saja
bila viral, akak pooki juga akan dihencap dalam forum ni berabad la ...

Betul tu sis. Nasib baik zaman akak zaman telepon pondok letak seposen dua posen tatkala kegersangan ingin membasahi diri jah. Kalau tak, haruslah 7 keturunan akak bakalan dihencap.
Quote AbukRokok 13-10-2017 06:03 PM
budak budak skrg makin bengap
nak kata xckup zat makanan utk perkembangn otak..rasanya terlebih dari ckup zat
Quote drivethru 13-10-2017 06:05 PM
Aku pernah buat pada junior. Bila dia dah pengsan, rasa takut plak. First n last.
Quote jetrofa 13-10-2017 08:04 PM
dpd buat benda bahaya tu dek.. baik suru je kwn2 tu belai2.. usap2 cek nek ngko dek.. . ada juga faedahnya..
Quote melayu.asli 13-10-2017 08:09 PM
pooh~key replied at 13-10-2017 05:35 PM
Tapi akak akuilah khen, masa zaman muda mudi akak dahulu kala, akak pun bersifat begini gila2 dengan ...

Patot lah tua jadi bodoh ye sis....kurang oksigen dalam otak rupanya
Quote Knowlee 13-10-2017 08:43 PM
Species bodoh mcm ni elok pupus saja.
Quote sinalegna 13-10-2017 09:08 PM
Ha.. mcm ni tok aku ckp jgn gurau lebih2 kang nangis
Quote Buritan 13-10-2017 09:16 PM
pooh~key replied at 13-10-2017 05:35 PM
Tapi akak akuilah khen, masa zaman muda mudi akak dahulu kala, akak pun bersifat begini gila2 dengan ...

Oic... adakah sbb kekurangan oksigen tuu menyebabkan poohkey jadi tak brp centre.. menyebabkan trus jd andartu

Lihat semua komen(49)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

16-6-2024 10:20 PM GMT+8 , Processed in 0.064210 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top