CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

KP Kesihatan Sangkal Dakwaan HSA Tangguh Rawatan Warga Singapura

2-9-2017 01:29 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 6420| Komen: 68

Description: Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menyangkal dakwaan itu menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan semalam. Tegasnya semua itu adalah dakwaan yang tidak berasas dan berunsur fitnah.


Khamis lalu, media Singapura, The Independent melaporkan seorang warga Singapura, Justinian Tan yang mengalami kemlangan jalanraya yang serious di Johor Bahru meninggal dunia berpunca daripada kelewatan kereta ambulan Hospital Sultanah Aminah (HSA) tiba di lokasi.


Termasuk juga desakan pihak hospital agar kawan mangsa untuk membuat bayaran tunai dulu akibatnya rawatan tertangguh. 

Namun, Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah menyangkal dakwaan itu menerusi satu kenyataan yang dikeluarkan semalam. 

Tegas Datuk Dr Noor Hisham, semua itu adalah dakwaan yang tidak berasas dan berunsur fitnah.

"Rekod perkhidmatan ambulans menunjukkan sebuah ambulans dikerahkan ke tempat kejadian 2 minit selepas menerima panggilan kecemasan pada jam 2.57 pagi. 



sumber : internet

"Ambulans itu tiba di tempat kejadian dalam masa 13 minit, iaitu pada jam 3.10 pagi dan bergegas ke HSA dengan pesakit 5 minit kemudian iaitu pada 3.15 pagi."

Katanya dalam kenyataan, warga Singapura itu yang dalam keadaan kritikal, terus dimasukkan ke Zon Merah di Jabatan Kecemasan HSA dan diberikan rawatan kecemasan sejajar protokol Sokongan Nyawa Trauma Lanjutan (ATLS) yang sudah dimulakan dalam ambulans.

“Pasukan Jabatan Kecemasan juga memulakan pengimejan yang perlu (x-ray, imbasan otak CT, serviks dan toraks), rawatan (termasuk intubasi) dan rujukan kepada pasukan berkaitan secara profesional dan dalam masa singkat, tanpa meminta sebarang deposit memandangkan ia adalah kes kecemasan."

“Disebabkan kecederaan otaknya, pesakit itu dirujuk kepada pasukan pembedahan saraf dengan perancangan untuk nyahmampatan kraniektomi segera, pengeluaran darah beku dan pemantauan tekanan intrakranial, tanpa meminta deposit.” 

Katanya, ahli keluarga Tan hanya diminta membayar kos pengimejan berjumlah RM2,575 setiba mereka di HSA.

Bagaimanapun, katanya, ahli keluarga mengeluarkan Tan atas risiko sendiri (AOR) untuk dihantar ke sebuah hospital di Singapura, selepas memahami risiko yang perlu ditanggung mereka kerana menangguhkan pembedahan ke atas mangsa.

Datuk Dr Noor Hisham menggesa semua pihak berkaitan wajar bertanggungjawab dalam laporan, ini kerana mengeluarkan maklumat tidak tepat, ianya boleh menimbulkan salah faham dan menjejaskan keharmonian.

“Kementerian Kesihatan sentiasa menghargai nyawa dan melakukan yang terbaik untuk merawat mana-mana pesakit, tanpa mengira latar belakang atau kerakyatan mereka." - CARI
5

Bagus
11

Marah
8

Terkejut
5

Sedih
6

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (43 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote KucingKedai 1-9-2017 08:57 PM
Memang fishy gak cerita dia.. Mohon saman kalau x betul
Quote alieyrina 1-9-2017 08:59 PM
Saman cepat sikit
Quote batmana 1-9-2017 09:06 PM
Itulah.mmg celaka la pbawa fitnah tu
Quote ellejo 1-9-2017 09:10 PM
saman je hanat tu. menang kalah belakang citer. menjadi2 umat singapore ni
Quote cheergirlz 1-9-2017 09:43 PM
tak payah timbang2 kalau memang pemfitnah salah...saman terus...next time akn ada isu lain pula yg akn timbul klu tiada sebarang tindakan diambil..amaran sekeras-kerasnya..
Quote shamsadis 1-9-2017 09:57 PM
Saman kasik ajari sikit
Quote Burong_Hantuk 1-9-2017 09:57 PM
saman terus lah
Quote Burong_Hantuk 1-9-2017 09:57 PM
saman terus lah
Quote Decaffeinated 1-9-2017 10:28 PM
jawab sahaja tak cukup..... masih ada yang ragu2

saman ialah yang terbaik.

JB memang tak tip-top macam Singapore itu fakta tapi kita juga bukan seperti didakwa....

Quote should 1-9-2017 10:48 PM
Cepatlah saman cepat cepat lapor pada british
Quote fealefea 1-9-2017 11:10 PM
Kiasu at it best!
Quote slyfynx 2-9-2017 12:13 AM
Fishy sgt cerita polis suh bersihkan darah kt jalan
Quote krustykrab 2-9-2017 12:18 AM
Mohon tmj bersuara bagi pihak johor...kuajag singaporian ni
Quote saladin780 2-9-2017 12:19 AM
ni portal stomp la nie..ni contoh komen kat situ

- Hit and run after knocking down so many people.
2 - Police asked to clean up the bloodstains on the road yourself!
3 - Location not cordoned off for evidence collection whatsoever
4 - Waited for 30 minutes before being sent to hospital.
5 - Ask for money before proceeding and Operate half-way ask for money!
Why do Singaporeans even want to go Malu-sia? Cheapskates often die painful deaths. Malaysia is very different from Singapore, many of their 'people' will rather see you dead.

I see many commenters here dont have malaysia friends so keep asking why there is like tat and surprised by it...i work in semicon industry so know many malaysian friend..this is what i was told...

In malaysia is like that...accident is frequent and death by accident is so rampant that they took nothing for it..

If you go to their hospital, it is all about money. The more money you show the faster they attend to you and treat you. Even at first they say all icu full, but if u said u pay extra den suddenly icu not full and can slot u there..

In malaysia, your life is your own responsibility...everyone and everything wants to kill you...

So go there at ur own risk.

seriusly..hassanah gak singaporean ni ya..baru aku tau nak masuk icu kena bayar duit kopi, nampak sangat menipunya dekk
Quote paz 2-9-2017 12:22 AM
Saman ajalah. Hebat sangat menulis, sampai lupa guna otak dan beretika.
Quote dodolgemok 2-9-2017 12:32 AM
Dh agak dh cite bangsat drpd puak2 sial ni!
Quote cauliflower 2-9-2017 01:28 AM
Hahhahaha itu puak port singapork tu...bodoh ya amat...kerja professional semua kena ambik dek pinoy and indians. Memalukan la singapork. Top uni pun sbb byk ummah china, india, pakistan etc yg belajar sana. Cuba check top students NUS, NTU etc semua puak asing. Nak harapkan ummah lokal pprt singapork, semua nya ke laut
Quote kucen_miang 2-9-2017 03:16 AM
krustykrab replied at 2-9-2017 12:18 AM
Mohon tmj bersuara bagi pihak johor...kuajag singaporian ni

haha. harap tak diam menikus
Quote moonbug 2-9-2017 03:23 AM
Berani diorang insult ketuanan Johor

Lihat semua komen(68)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

26-2-2024 06:48 AM GMT+8 , Processed in 0.220106 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top