CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Mak Aih! Ini Dia Resipi Otak otak Sedap, Lagi Terangkat Makan Panas-panas!

17-8-2017 05:25 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 12302| Komen: 18|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Sedapnya! Menikmati otak-otak yang masih panas dibakar. Boleh hadap sekali berkeping-keping kalau kena gayanya.Namun, tahukah anda ia boleh saja disediakan di rumah? Bolehlah anda buat seberapa banyak ...
Sedapnya! Menikmati otak-otak yang masih panas dibakar. Boleh hadap sekali berkeping-keping kalau kena gayanya. 

Namun, tahukah anda ia boleh saja disediakan di rumah? Bolehlah anda buat seberapa banyak pun.


Yang penting, ia lebih segar dan enak pastinya. Tak sukar pun, jika tak percaya cuba lihat resipi ini: 

Foto: Kuali Panas

Bahan-bahan: 

Setengah kilo ikan tengiri/kembung/sardin
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1 inci halia
1 sudu ketumbar
3 batang serai
3 biji buah keras

3 sudu cili kering
1 cawan santan
1/2 cawan tepung jagung
Sedikit lada hitam

Cara-caranya:

1. Kisar semua bahan-bahan kecuali tepung jagung.

2. Mula-mula, ambil isi ikan mentah, kisar atau tumbuk isi ikan tadi. Asingkan.

3. Panaskan minyak. Tumis semua bahan-bahan yang dikisar sampai naik bau.

4. Masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan santan. Kacau sampai pekat. Sejukkan. Kemudian masukkan isi ikan. Gaul rata. Tambah garam, serbuk perasa dan gula.
 
5. Boleh balut dalam daun kelapa atau daun pisang. Kemudian bakar sampai masak. Siap. - CARI 


Kredit: Murni Rahmat Via MAHN
34

Bagus
28

Marah
27

Terkejut
19

Sedih
18

Lawak
24

Bosan

Friends Rank (150 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote raradhia 17-8-2017 05:31 PM
sedapnyaaa, lama sdh xmkn otak2. .
Quote EncikRhoma 17-8-2017 05:54 PM
sedapnyaaa, lama sdh xmkn otak2. .
Quote raradhia 17-8-2017 07:30 PM
EncikRhoma: sedapnyaaa, lama sdh xmkn otak2. .


erk erk erk {:run{:run
Quote Karbon 17-8-2017 07:46 PM
Sedapnya..
Quote emasgunung 17-8-2017 08:02 PM
Wah.. Sedapnya.. Otak-otak yg nampak isi ikan ni sedap..
Quote tembikai 17-8-2017 08:23 PM
sedapnya ...teringin la plak
Quote FanTasyCreaTioN 17-8-2017 09:48 PM
suka yang isi ikan d tumbuk .. kasar-kasar


Quote rainbow259 18-8-2017 12:41 AM
sedappp nye dlu sukaa gile mkn otak2
Quote rainbow259 18-8-2017 12:41 AM
raradhia: sedapnyaaa, lama sdh xmkn otak2. .



hahaha sama la lame dh tk mkn
Quote CloverTan21 19-8-2017 05:09 AM
Senang Main.Senang Cuci
SCR888,ROLLEX,PLAYBOY,LPE,JOKER

https://api.whatsapp.com/send?phone=60162943737
Quote missyL 20-8-2017 02:06 AM
,mcm menarik je resepi nie, otak2 skang pon jual dah xsedap sgt
Quote ms.engine 20-8-2017 02:25 PM
X minat sbb mcm ada bau yg x best tapi kalau pepes i makan
Quote kiambang 22-8-2017 11:10 PM
Selalu beli je...{:smile
Quote fefeeling 23-8-2017 02:52 AM
hati2 makan otak2 yg dekat kedai dlm bakul tu.. nasib xbaik makan yg basi punya tau
Quote Si_diam 29-8-2017 10:45 AM
To my frens yg xde otak tu, chuolls need this. Mne tau bole muncul otak kt kpale chuolls{:spot
Quote pinkypetal 29-8-2017 04:50 PM
Tak pernah terfikir nak buat. Selalu beli jer.

Mudah jugak resepinya
Quote naina 8-9-2017 12:51 PM
Buah keras tu apa?
I dh print screen siap2 ni nak buat
Berangan nak bawak p picnic sebelah air terjun sambil berbbq. Tapi tak sure buah keras tu yg mcm mana.
Quote Husnaazri 4-10-2017 04:01 AM
My feverett

Lihat semua komen(18)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

17-6-2024 07:08 PM GMT+8 , Processed in 0.413733 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top