CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tun Mahathir, Jangan Nak Jadi Ketam Ajar Anak Berjalan Betul- Salleh Keruak

11-8-2017 12:35 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 3700| Komen: 33

Description: Tun Dr Mahathir menerusi blognya lantang mengecam sikap pemimpin kerajaan yang tidak malu dengan persepsi antarabangsa mengenai pentadbiran negara.

sumber : internet


Tun Dr Mahathir menerusi blognya lantang mengecam sikap pemimpin kerajaan yang tidak malu dengan persepsi antarabangsa mengenai pentadbiran negara.

Memetik laporan Free Malaysia Today, kelmarin menerusi laman blognya, Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak memberi nasihat kepada Tun Dr Mahathir Mohamad yang sudah meninggalkan UMNO supaya tidak bersikap seperti pepatah Melayu “bagai ketam menyuruh anaknya berjalan dengan betul”.

Selain meminta Tun cermin diri sendiri dulu, Datuk Seri Dr Salleh turut berkata tuduhan itu seolah-olah mahu mengatakan semasa era pemerintahan bekas perdana menteri itu adalah cukup bersih. 

Salleh menyenaraikan peristiwa pelaburan berisiko Bumiputra Malaysia Finance (BMF) di Hong Kong, kerugian Maminco Sdn Bhd untuk mengawal harga timah, kerugian Perwaja Steel, penswastaan Sistem Penerbangan Malaysia dan kerugian yang ditanggung Bank Negara Malaysia akibat dagangan mata wang asing.


“Apa terjadi pada semua syarikat dan pelaburan itu? Rugikah? Untungkah? Bermaruahkah? Jika Tun ingat kepada semua perkara ini, tidakkah Tun juga berasa malu dengan apa yang telah terjadi?” soal Salleh.

Selain itu, Salleh turut merujuk kepada dua buah buku yang berjudul “Paradoks Mahathirisme: Biografi Intelektual Mahathir Mohamad” oleh Khoo Boo Teik, dan“Malaysia: Mahathirisme, Hegemoni dan Pembangkang Baru” oleh John Hilley.

“Hasil kajian mereka tentang pemerintahan Tun bermuara pada rumusan berikut: Tun memerintah dengan prinsip ‘Machiavellian’, mengamalkan penaungan politk serta amalan kronisme dan nepotisme.”

Tun seolah-olah lupa kepada pandangan sarjana tentang pemerintahan beliau, tambah beliau.- CARI


15

Bagus
22

Marah
23

Terkejut
16

Sedih
20

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (114 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Skuau 11-8-2017 01:03 PM
Apabila 'politaik' saling 'membogelkan'....
Quote letitbee 11-8-2017 01:11 PM
Salleh Keruak nie memang penjilats tegar....
Quote CiliPadiSedap 11-8-2017 01:16 PM
mahathir pun berkerak juga , akak doakan najib siasat harta anak mahathir sampai ke akar umbi. masa tu mahathir tahu siapa najib sebenar.

we love pm malaysia
Quote CiliPadiSedap 11-8-2017 01:16 PM
mahathir pun berkerak juga , akak doakan najib siasat harta anak mahathir sampai ke akar umbi. masa tu mahathir tahu siapa najib sebenar.

we love pm malaysia
Quote chazey 11-8-2017 01:20 PM
Alahai kuruak. Go die please.
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Penglipurtales 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt
Quote Skuau 11-8-2017 01:41 PM
Penglipurtales replied at 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt

Bila 'citer' ni nk diadaptasikan ke layar perak...???
Quote che_yatt 11-8-2017 01:41 PM
Penglipurtales replied at 11-8-2017 01:35 PM
Tun M saman COJ Rauf, Kerajaan tgh siasat FOREX Tun M. Kita tgk apa jadi nnt

berapa byk daaa posting??
Quote jazaa100 11-8-2017 01:46 PM
Sebut pasal BMF....Tak salah aku sorang auditor Mati di bunuh kat hong Kong kannn....

APA kesudahan kes tu...atau bank lain, maybank...
Quote lvsg8 11-8-2017 01:49 PM
apa la si keruak ni..penakut....ko tgk mader direct je dia sound jibby pencuri penyamun perompak
ada brani??
Quote cHimo 11-8-2017 01:53 PM
"Rakyat Malaysia lebih suka Internet slow berbanding laju"
Quote Simunggu 11-8-2017 01:56 PM
ini bukan sebarang ketam...ketam dari karala barangkali...
Quote kelana36 11-8-2017 02:01 PM
menteri menteri semua bangang, kat parlimen, kat kabinet tu diam jer menikus tak berani nak buka mulut, tak berani nak bangkang jika berlaku benda benda yang tak betul...  sekarang terima lah akibatnya.. itu menteri menteri zaman mahathir, sekarang pun sama, kandang sarkis yang sama, clowns and master  jer yang berbeza.

Lihat semua komen(33)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 02:48 PM GMT+8 , Processed in 0.076750 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top