CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Cara Buat Roti John Semudah Alif Ba Ta

14-7-2017 04:32 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 7727| Komen: 15|Original author: Oleh : Hafiz BZ

Description: Bulan Ramadan baru saja berlalu pergi namun rindu pula dengan juadah..

Kredit foto - Flickr


Bulan Ramadan baru saja berlalu pergi namun rindu pula dengan juadah berbuka yang dijual di bazar ramadan.

Antara juadah yang sentiasa menjadi kegemaran rakyat Malaysia ketika bulan puasa adalah Roti John. Ya! bukanlah susah pun kalau nak dapatkan Roti John kerana kebiasaannya banyak dijual di pasar malam. Tetapi, tidakkah anda teringin untuk mencuba sendiri resipi Roti John di rumah?

Mudah saja! ikut cara-cara di bawah :

Bahan-bahan
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil serbuk kurma 
- 1 sudu kecil serbuk kari
- 1 biji bawang besar dipotong dadu
- 1 ulas bawang putih
- Garam gula secukup rasa

- Daging/ayam cincang



Cara Masak inti Roti John
- Tumis bawang besar dan bawang  putih, masukkan daging, serbuk kari dan serbuk kurma, garam dan gula secukupnya. Biar daging masak dulu.
- Tutup api.
- Pukul telur. Masukkan dalam inti daging. Kacau bagi sebati.
- Sediakan roti secukupnya
- Potong dua bahagian roti jangan bagi putus.
- Sapu permukaan roti dengan planta dan letak atas kuali leper tadi.Buat sehingga habis semua roti
- Kemudian sapu sedikit minyak atas kuali leper, ambil satu senduk kecil inti tadi dan letak atas kuali leper.
- Ambil roti yang dibelah tadi telangkupkan atas inti, masak sekejap inti tu. Bila dah masak inti dan telur tu,  balikkan roti sekejap. Dah siap. Ulang buat untuk roti yang kedua lak.
-Kemudian bolehlah letak sos cili atau sos salad kegemaran anda

Siap untuk dimakan. Selain menjimatkan, kebersihan juga lebih terjamin! - CARI



9

Bagus
7

Marah
13

Terkejut
4

Sedih
10

Lawak
8

Bosan

Friends Rank (51 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote imransulaiman 14-7-2017 06:21 PM
Tambah hirisan daun bawang dalam telur baru peeeeerrrghhhh!
Quote neurelle 15-7-2017 05:48 AM
Perghhhh terliur pulak.. selalu beli kat kedai dpt telur yg nipis je
Quote shanshero 15-7-2017 12:07 PM
aku suka sandwic subway. boleh tukar2 inti
Quote ShiningStars 15-7-2017 06:59 PM
Kena cuba ni..
Quote sherry70 15-7-2017 11:29 PM
Edited by sherry70 at 15-7-2017 11:44 PM

best roti john yg Ori d Taman Serasi, sekarang da pindah ke chomp chomp Serangoon..roti john zaman sekarang beza sangat2..dulu arwah bapak kerja d spore ,kalau masa cuti , bapak ajak Kita ber jln jln ke Botanic Garden lepas to singgah    Taman Serasi  mkn Roti John , masa to saya darjah 5 atau 6 .
Quote redapple10 16-7-2017 08:19 AM
My fav ni nyamasss
Quote redapple10 16-7-2017 08:19 AM
Kalo beli kat luar.. diaorg lokek ngan bahan.. tp kalo buat sendiri berbaloi kot
Quote Chesire_Epilog 17-7-2017 08:52 AM
Dapnyer
Quote BellaYee 18-7-2017 09:24 PM
aku suka sandwic subway. boleh tukar2 inti
Quote syadail 24-7-2017 04:13 PM
Tak boleh lupa roti john depan hotel sentral melaka. Beratur panjang.
Rotinya digoreng, rangup...sedap sgt.
Quote mizruncing 12-9-2017 09:58 AM
sedapnyaaaaa. nk try la nti
Quote kertas_putih 19-9-2017 02:26 PM
boleh try buat utk sarapan ni..ketandusan idea dh menu sarapan..
Quote WhiskeyScotch 20-9-2017 11:40 PM
Last makan roti john waktu bulan puasa hari tu.
Quote pearl.silver 21-9-2017 10:27 PM
Mkn roti john dan murtabak bulan puasa je..
Bulan x puasa feel dia x datang..

Lihat semua komen(15)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

17-4-2024 03:30 AM GMT+8 , Processed in 0.075710 second(s), 43 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top