CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Hanya Guna Telefon, Kini Anda Boleh Buat Ujian Sperma Di Rumah

24-3-2017 01:21 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5469| Komen: 21

Description: Terbaru, hasil kajian penyelidik Amerika Syarikat, golongan lelaki boleh menganalisis kualiti spermanya melalui peranti baharu telefon pintar dan mengetahui sama ada mereka berhadapan masalah kemandul ...
Masalah kemandulan sering dikaitkan dengan wanita, namun ramai yang tidak mengetahui bahawa puncanya turut berkemungkinan daripada lelaki. Malah kebanyakan kes utama kemandulan, membabitkan pihak lelaki.


Ketidaksuburan atau mandul, bermaksud ketidakbolehan seorang wanita mengandung atau kegagalan seorang lelaki memulakan penghamilan dalam tempoh setahun.

Terbaru, hasil kajian penyelidik Amerika Syarikat, golongan lelaki boleh menganalisis kualiti spermanya melalui peranti baharu telefon pintar dan mengetahui sama ada mereka berhadapan masalah kemandulan hanya dalam masa beberapa minit. Hebat, bukan?

Teknologi itu bertujuan memudahkan golongan lelaki untuk menguji sperma mereka di rumah dengan cara yang sederhana dan berpatutan.

Memetik laman CTV News, penyelidik menggunakan 350 spesimen air mani untuk menjalankan ujian peranti tersebut di Pusat Fertility Hospital Besar Massachusetts. 

Peranti baharu telefon pintar itu telah berjaya mengesan sampel air mani yang tidak normal dengan ketepatan sebanyak 98 peratus berdasarkan panduan Pertubuhan Kesihatan Sedunia terhadap kepekatan sperma.


Jadi, kaum adam tak usahlah rasa tertekan dan malu selepas ini, kerana anda tidak perlu lagi menyediakan sampel air mani di hospital untuk pemeriksaan. 

Bagaimanapun peranti ini masih dalam peringkat prototaip dan tidak lagi tersedia untuk kegunaan orang ramai. - CARI

sumber foto: CTV News
sumber foto: CTV News
25

Bagus
14

Marah
28

Terkejut
20

Sedih
18

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (122 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Borak_Ola 24-3-2017 03:24 PM
Semua lelaki ko tengok sini
Quote airfilterkotor 24-3-2017 03:24 PM
Kena titikkan air mani atas screen kamera henpon kaa?
Quote surwanis 24-3-2017 03:34 PM
semuanya dihujung jari...
Quote apalancut 24-3-2017 03:34 PM
mungkin atas lense camera fon. jgn lupa bersihkann, nnti bersemut. jyahaha
Quote aHoi83 24-3-2017 03:56 PM
Borak_Ola replied at 24-3-2017 03:24 PM
Semua lelaki ko tengok sini

Ko dah kenapa dek? Meroyan tak leh ngandong ke?  

Actualy how this apps work? Musykil jugak ni
Quote spiderman80 24-3-2017 04:08 PM
Tak nak lah pancut kat skrin telefon.
Nanti melekit...tak suka lah.
Quote cocorex 24-3-2017 04:09 PM
apalancut replied at 24-3-2017 03:34 PM
mungkin atas lense camera fon. jgn lupa bersihkann, nnti bersemut. jyahaha

ada ker semut nk hurung sperma?
Quote prettyuglybabe 24-3-2017 04:11 PM
topic apa kat CI ni

kena letak spesimen di bahagian sim mungkin..
ke kat part yang nak cucuk charger/ earphone?
Quote abangbeca 24-3-2017 04:15 PM
Nak kena rogol telefon ke...
Quote mbhcsf 24-3-2017 04:21 PM
Hmm....ade sumber asal ke? Sbb pelik juga abnormality apa yg dikesan jumlah sel gamet per unit isipadu ke or bentuk ? Mustahil???kot bentuk ninkena pakai mikroscope or technologi yg setara??? Unless letak the semen drop atas camera lens? Euwwww? Hygiene!!!!!musykil aih sikit?
Quote lavilavi 24-3-2017 04:31 PM
apalancut replied at 24-3-2017 03:34 PM
mungkin atas lense camera fon. jgn lupa bersihkann, nnti bersemut. jyahaha

Camna tau ada semut ni?...
Quote lavilavi 24-3-2017 04:32 PM
spiderman80 replied at 24-3-2017 04:08 PM
Tak nak lah pancut kat skrin telefon.
Nanti melekit...tak suka lah.

Fuyooooo... Pengalaman, nengok porn sambil melanch sampai pancut di screen.. Tu yg tau melekit...
Quote Simunggu 24-3-2017 04:37 PM
saya ok....calon calon utk test...@dodolgemok @Defcon2
Quote spiderman80 24-3-2017 04:43 PM
lavilavi replied at 24-3-2017 04:32 PM
Fuyooooo... Pengalaman, nengok porn sambil melanch sampai pancut di screen.. Tu yg tau melekit...  ...

Pengalaman pahit dulu.   
Quote Mary_jane 24-3-2017 08:13 PM
Hantar kat lab specimen tapi result boleh access kat app tu. Kot.
Quote SiBOntot 24-3-2017 08:29 PM

Lepas ni, penuh la tumblr lelaki melancap atas hp ... tunjuk sperma sapa paling power ..
Quote mbhcsf 24-3-2017 09:29 PM
Mary_jane replied at 24-3-2017 08:13 PM
Hantar kat lab specimen tapi result boleh access kat app tu. Kot.

hmm ..ini  makes more sense...
Quote nikola.tesla 25-3-2017 07:36 AM
Ni mungkin peranti yg boleh cucuk dekat usb phone.harga memang boleh tahan la kot.
Quote sebu1 25-3-2017 08:04 AM
abangbeca replied at 24-3-2017 04:15 PM
Nak kena rogol telefon ke...

Percaye le sgttt   semue nk duit.  Esok2 ade hp boleh panjangkan umur. Semue pakat beli

Lihat semua komen(21)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

8-12-2022 01:37 AM GMT+8 , Processed in 0.087557 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top