CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Pengguna 'Merengek' Tak Tahan Bila Tiada Beg Plastik Di Selangor

4-1-2017 05:38 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 13488| Komen: 61|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Pengharaman beg plastik di negeri Selangor bermula 1 Januari nampaknya telah mendapat pelbagai reaksi di kalangan masyarakat.

Pengharaman beg plastik di negeri Selangor bermula 1 Januari nampaknya telah mendapat pelbagai reaksi di kalangan masyarakat. 

Ada yang menyatakan rasa terkejut dan juga janggal bila tidak lagi dibekalkan dengan beg plastik apabila membeli di pasaraya. 

Malah ada juga yang mempertikaikan tentang bayaran 20 sen bagi mereka yang masih ingin menggunakan beg plastik dan banyak lagi. 


Seorang netizen ini pula mencadangkan pihak kerajaan negeri mewujudkan plastik biodegradabale seperti yang digunakan di pasaraya Tesco dan DIy.

"Plastik biodegradable tu mmg kejap je dah mereput. Nak jadikan plastik sampah pun tak boleh," kongsi netizen ini.


Katanya lagi, kemungkinan kecurian berlaku lebih tinggi bila pengguna diminta membawa beg sendiri dan betapa sukarnya bagi pengguna yang duduk di kawasan flat. 

"Tak dapat bayangkan kalau duduk flat kena panjat tangga kalau takda plastik," rungutnya. 

Respon yang diterima daripada netizen lain pula adalah berbentuk cadangan bagaimana untuk memudahkan pembelian tanpa menggunakan beg plastik. 

Mereka juga berkata situasi begini hanyalah permulaan, lama-kelamaan masyarakat bakal terbiasa seperti juga dengan situasi GST. 



Bagaimana pula dengan anda? Tak tahan bila tiada beg plastik? - CARI 

3

Bagus
4

Marah

Terkejut
1

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (9 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • safieyah1984

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote AbukRokok 4-1-2017 06:22 PM
NAK ALAM SEKITAR DUK DALAM HUTAN PAKAI CAWAT LA tARESA COCK COCK COCK
Quote CrowneGlory 4-1-2017 06:25 PM
Yg akak tau supermarket feveret akak maintain bg plastik bag berkualiti dr mana2 supermarket lain walau weekend pun...
Quote MissMamamia75 4-1-2017 06:42 PM
Bawak je beg plastik guni IKEA tu ke hulu ke hilir lepas ni..besor..material bagus..murah..
Quote akakmasihvogue 4-1-2017 07:00 PM
drastik..takder notis lamgsung
Quote whadda 4-1-2017 07:07 PM
Memang drastik pon.. menyusahkan bile aku nak beli susu sabun anak.. terpakse la bayar 40sen aritu.. siot btol
Quote GigaMom 4-1-2017 07:35 PM
Nak guna plastik tapi kena bayar
Nampak sgt bisnes.
Lain lah if plastik x wujud langsung
Quote Lagubestbest 4-1-2017 07:53 PM
Lepas ni kene limit shopping ah. Berat nak bawak g kereta.
Quote spankee_fili 4-1-2017 08:23 PM
penang dah berkurun tak pakai beg plastik..
bawak beg sendiri takpun stenbai basket kat bonet..
memang prefer kalau supermarket bagi alternatif macam paper bag coklat yg kokesen guna tu..
tapi, apakan daya..
Quote myoujin 4-1-2017 08:35 PM
Apsal tak sediakan beg kertas cam omputih nun???
Quote gigahertz 4-1-2017 09:07 PM
GigaMom replied at 4-1-2017 11:35 AM
Nak guna plastik tapi kena bayar
Nampak sgt bisnes.
Lain lah if plastik x wujud langsung

kena bawa bakul bukat letak kat bahu tu. macam orang petik daun teh
Quote WhiskeyScotch 4-1-2017 09:09 PM
Lama-lama biasalah tu bawa beg sendiri dari rumah. Alah bisa tegal biasa.
Quote GigaMom 4-1-2017 09:10 PM
myoujin replied at 4-1-2017 08:35 PM
Apsal tak sediakan beg kertas cam omputih nun???

X yah lah. Nnti depa naik kn harga barg. Kenkunun nk cover paper bag ni laa. Harga pukal 10sen charge nnti 1.00.
Quote Joannalee 4-1-2017 09:25 PM
Rasenye da je bag yg foldable kan... ala invest la skit.. sepuluh rm... blh pakai sampai bebile
Quote Joannalee 4-1-2017 09:25 PM
Rasenye da je bag yg foldable kan... ala invest la skit.. sepuluh rm... blh pakai sampai bebile
Quote AbukRokok 4-1-2017 09:35 PM
GigaMom replied at 4-1-2017 09:10 PM
X yah lah. Nnti depa naik kn harga barg. Kenkunun nk cover paper bag ni laa. Harga pukal 10sen cha ...

kedai makan pun dah start naik harga 20sen sebab guna plastik bekas makanan yg mesra alam
kedai yg dari dulu guna balut kertas maintain je

Quote WajibulGhunah 4-1-2017 09:36 PM
Suka sngt bg alasan
Pliss la demand kengkonon bila malaysia nk jd negara maju tp kalau rakyat sendiri pun attitude serupa sampah apa2 pun x boleh nk dimulakan...
sok sok semua sibuk dok salah pemerintah la apa la... salh dorg tu biar le yg salah kita ni baiki dulu.... walau negara nk bankrup sekalipun yg penting kemajuan pemikiran dan sikap kita tu kne improvekan...
bkn susah bwk beg2 dri rumah.. alasan je keje macam kedaifan xde beg langsung dan ayt mcm xleh beli langsung beg khas untk shopping.. menjijikkan pomade kau pun lg mahal dri beg tu boleh pulak beli.. pastu sibuk pasal kecurian apa semua hengat kt sana bwk bagasi bermangga ke apa ... selama ni beg tangan bini org tu dok disumbat tv curik x pikir pulak
Quote ~boolean 4-1-2017 09:59 PM
Tak ada lah drastik..deasa-desus pun dah lama tersebar..

Orang selangor yang dah biasa bawa beg sendiri setiap sabtu pastinya dah biasa praktikkan penggunaan beg sendiri..jadi bukan masalahlah....

Yang masalah orang2 mentaliti tak nak berubah..dah biasa bayar 20 sen nak plastik beg...kemudian konon2 terkejut dan marah pula bila gomen lancarkan no plastic.. padan muka kau..
Quote krustykrab 4-1-2017 09:59 PM
Nak senang korg bawak je beg plastik sampah besar bila shopping
Quote Mary_jane 4-1-2017 10:00 PM
Mula2 je tu merungut bagai, lama2 OK lah tu. standby kotak atau recycle bag dalam kereta siap2 ye.

Lihat semua komen(61)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-7-2024 07:22 PM GMT+8 , Processed in 0.063462 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top