CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Fenomena Luar Biasa! Selepas 40 Tahun, Gurun Sahara Diselubungi Salji Lagi

23-12-2016 12:45 PM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 9558| Komen: 33|Original author: Oleh: Maly Rosli

Description: Indahnya kuasa Tuhan! Pemandangan luar biasa di gurun Sahara apabila diselimuti salju putih pada 19 Disember lalu.
Indahnya kuasa Tuhan! Pemandangan luar biasa di gurun Sahara apabila diselimuti salju putih pada 19 Disember lalu.



Imej mempesonakan itu dikongsi seorang jurugambar amatur, Karim Bouchetata, di akaun Facebooknya. Foto panorama luar biasa di Ain Sefra, sebuah pekan di Algeria di utara gurun tersebut telah dirakam dan dimuat naik di Facebook Karim pada Isnin lalu.




Lihatlah keajaiban kuasa Tuhan. Menerusi foto itu, dapat dilihat lapisan nipis salji menyelaputi beting dan gumuk pasir selama sehari. Manakala di permukaan lebih curam pula terdapat kesan jatuhan salji itu membentuk corak tersendiri. 


Sumber foto: FB Karim Bouchetata/Independent

Menurut portal Independent, kali terakhir gurun itu dilanda fenomena begitu ialah hampir 40 tahun lalu iaitu pada tahun 1979 apabila kawasan itu tiba-tiba dilanda ribut salji  sehingga menyebabkan penduduk setempat terpinga-pinga dan bergegas mencari tempat berlindung.

Fenomena luar biasa itu menyebabkan semua orang terpegun kerana ia amat jarang terjadi. Kejadiannya memang menakjubkan.

"kesan fenomena tersebut begitu indah untuk diabadikan dalam gambar. Ia bertahan selama sehari sebelum mencair,” kata Karim.

Ain Sefra disedari kewujudannya pada 1881 merupakan pekan yang mewarisi sejarah warisan Perancis. Ia juga dikenali sebagai  ‘Pintu Gerbang Gurun.

Pemandangan luar biasa yang sungguh menarik. Bagaimana menurut anda, menarik tak ? - CARI

29

Bagus
31

Marah
25

Terkejut
26

Sedih
26

Lawak
47

Bosan

Friends Rank (184 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote nora_balqis 23-12-2016 12:59 PM
menarik sgt
Quote millenia 23-12-2016 01:09 PM
kuasa Allah...
Quote prettyuglybabe 23-12-2016 01:28 PM
1979 tak sampai 40 tahun lagi kot
Quote mokcikKSKB 23-12-2016 01:43 PM
MasyaAllah
Quote Artemesiaa 23-12-2016 01:59 PM
Wow cantik
Quote alieyrina 23-12-2016 02:24 PM
Teringat lagu anggun ...snow in d sahara
Quote ms.mango 23-12-2016 03:01 PM
Masya Allah cantiknya...
Quote munchkin 23-12-2016 03:30 PM
Kejap je kan depa kata. Pastu cair.
Quote tengku_anggun00 23-12-2016 04:17 PM
cantik nyaa....
Quote tayam 23-12-2016 05:22 PM
kuasa Allah
Quote batmana 23-12-2016 06:19 PM
bila nk salji kt malaya ni?..
Quote FARRAZOOL 23-12-2016 07:56 PM
Amazing....
Quote gigahertz 24-12-2016 11:41 PM
batmana replied at 23-12-2016 10:19 AM
bila nk salji kt malaya ni?..

soon will be. kutub utara dengan kutub selatan punya paksi pun dah banyak lari
Quote smuftch 25-12-2016 01:43 AM
cantik sgt
Quote lkick2113 25-12-2016 10:38 AM
Tanda tanda akhir zaman
Quote HannahMontana 25-12-2016 09:22 PM
tanda2 akhir zaman berada di depan mata ,kita berforum  bagai bakal hidup seribu tahun lagi gituhHHHHHH
Quote supernaturalee 26-12-2016 05:27 PM
alieyrina replied at 23-12-2016 02:24 PM
Teringat lagu anggun ...snow in d sahara

Sedap sgt ms die nyanyi live di konsert ct tu
Quote Rainrein 27-12-2016 06:20 PM
MasyaAllah cantik sangat.
Quote Mokcun 27-12-2016 07:07 PM
subhanallah cantik betui

Lihat semua komen(33)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 12:03 PM GMT+8 , Processed in 0.198492 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top