CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pekerja Bunuh Diri Kerja Lebih Masa, Syarikat Berkaitan Disiasat

10-11-2016 05:54 PM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 7693| Komen: 46

Description: Ibu pejabat Dentsu Inc dan beberapa rangkaian pejabat yang lain diserbu pihak berkuasa kerana syarikat terbabit disyaki kerap memaksa pekerjanya bekerja lebih masa.

Ibu pejabat Dentsu Inc dan beberapa rangkaian pejabat yang lain diserbu pihak berkuasa kerana syarikat terbabit disyaki kerap memaksa pekerjanya bekerja lebih masa.


Menurut laporan Japan Today, serbuan itu diadakan selepas seorang pekerja wanita syarikat tersebut, Matsuri Takahashi, 24 membunuh diri akibat tekanan beban kerja.

Keluarga Matsuri mendakwa mangsa bekerja lebih masa selama 105 jam untuk sebulan, melebihi had 70 jam dalam perjanjian pengurusan sumber manusia.

Berdasarkan rekod waktu kerja didapati Matsuri pernah bekerja selama 53 jam bermula jam 7.27 petang pada 25 Oktober dan berakhir jam 12.42 pagi pada 28 Oktober.

Kementerian Kesihatan, Sumber Manusia dan Kebajikan akan menyusul kes tersebut kepada pendakwa raya kerana melanggar hak asas sumber manusia.

Setiausaha Kabinet, Yoshide Suga berkata, kerajaan Jepun akan 'mengubah cara pekerja bekerja' untuk memastikan 'tiada orang lagi akan terkorban akibat beban kerja'.- CARI


sumber foto: Japan Today



7

Bagus
18

Marah
8

Terkejut
8

Sedih
6

Lawak
7

Bosan

Friends Rank (54 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pooh~key 10-11-2016 05:57 PM
Dia mati bunuh diri terjun kat mana? Ke gamtung diri? Ke kelar tangan? Ke minum air kencing unta, sister?
Quote jazaa100 10-11-2016 06:00 PM
Kenapa kat Msia bila ada yang bunuh diri sbb tak puashati didenda sbb jual rokok haram kerajaan tak serbu mahkamah....
Quote she 10-11-2016 06:13 PM
Orang Jepun sangat efisien dan komited masa bekerja

Hatta jadi penjaga token sekali pun..bsungguh2 dgn senyum maneh...lagu mana lah nk terap nilai cmni kt pekerja2 kita
Quote xy_daen 10-11-2016 06:16 PM
jazaa100 replied at 10-11-2016 06:00 PM
Kenapa kat Msia bila ada yang bunuh diri sbb tak puashati didenda sbb jual rokok haram kerajaan tak  ...

Sebab yang disalahkan oleh mamat yang bunuh diri tu adalah kerajaan...semua pakat buat tak tau ja...
Quote gigahertz 10-11-2016 06:19 PM
she replied at 10-11-2016 10:13 AM
Orang Jepun sangat efisien dan komited masa bekerja

Hatta jadi penjaga token sekali pun..bsungguh ...

tak boleh.membunuh diri haram.
Quote Artemesiaa 10-11-2016 06:21 PM
Menjawab le dak HR
Quote she 10-11-2016 06:21 PM
gigahertz replied at 10-11-2016 06:19 PM
tak boleh.membunuh diri haram.

  

Bunuh diri xyah terap....x suruh pn depa terjun jugak

Wakakaka
Quote manjalara_01 10-11-2016 06:36 PM
setahu i la kan kat jepun ni die org punye working hours very strick berbanding dgn malaysia
Quote sabbath_shalom 10-11-2016 06:41 PM
she replied at 10-11-2016 06:13 PM
Orang Jepun sangat efisien dan komited masa bekerja

Hatta jadi penjaga token sekali pun..bsungguh ...

Sebab dyeols 1 kaum je...dan identiti bangsa mereka kuat.

Itu sahaja sister.

Umno pula masih memperjuangkan jawi seperti @GuaAnakMelaka  
Quote mieymiey 10-11-2016 08:10 PM
Muda lagi dia ni, cantik pun cantik
Quote insulin 10-11-2016 08:15 PM
Membazirnya. Dah la muda, cun
pula tu.

Semoga keluarga mangsa dapat pembelaan dan keadilan yang sewajarnya.
Quote pr3ttytw33ty 10-11-2016 08:19 PM
hidup dgn kerja. mati pn dgn kerja. so kesian.
Quote lkick2113 10-11-2016 08:21 PM
Jadi JAV idol je lah pun stress jugak kan?
Quote xtahumenahu 10-11-2016 08:23 PM
Tu die ke?comeynyaaaa....patut jd artis jah..
Quote chazey 10-11-2016 08:25 PM
lkick2113 replied at 10-11-2016 08:21 PM
Jadi JAV idol je lah pun stress jugak kan?

Jadi JAV idol lagi stress aku rasa. Dunia itu sangat kompetitif dan cut throat punya kejam. Dalam dunia porno,  perempuan takat objek je,  bukan benda hidup yang ada nyawa,  fikiran dan perasaan.
Quote CiliPadiSedap 10-11-2016 08:40 PM
sabbath_shalom replied at 10-11-2016 06:41 PM
Sebab dyeols 1 kaum je...dan identiti bangsa mereka kuat.

Itu sahaja sister.

1mdb kantoi tukar channel perjuangkan jawi jawa
Quote Keledek.kepam 10-11-2016 08:42 PM
chazey replied at 10-11-2016 08:25 PM
Jadi JAV idol lagi stress aku rasa. Dunia itu sangat kompetitif dan cut throat punya kejam. Dalam  ...

Tapi yg i tahu, gaji dorg masyuk. Tapi tu lah, cm di anggap sebagai objek memuaskan nafsu saja. Apatah lagi yg kalau gangbang. Sedih
Quote Keledek.kepam 10-11-2016 08:43 PM
Kesian si mati. Cantik pula tu. Mohon siasat smpi ke lubang cacing
Quote lkick2113 10-11-2016 08:50 PM
chazey replied at 10-11-2016 08:25 PM
Jadi JAV idol lagi stress aku rasa. Dunia itu sangat kompetitif dan cut throat punya kejam. Dalam  ...

Berapa kes JAV idol yg bunuh diri cikgu? Kalau rendah dari kerja biasa maknanya ok lah tu...tapi diaorg dlm porn industri ni ada rule jugak cikgu, tgk lah kita berlakon dalam production mana dan sebagai apa, then ada nama ke tak, ha....tu dia

Lihat semua komen(46)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-5-2024 04:07 AM GMT+8 , Processed in 0.065867 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top