CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Harga Bahan Api & Minyak Masak Naik Serentak, Masyarakat Terkejut Besar

1-11-2016 06:07 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 14821| Komen: 64|Original author: Oleh : Dean BZ

Description: Sejak malam tadi, rata-rata pengguna media sosial mengemaskini status..


Sejak malam tadi, rata-rata pengguna media sosial mengemaskini status dan memberi komen pendapat masing-masing mengenai "dua berita hangat" di laman sosial seperti Facebook, Twitter, WhatApps dan juga forum CARI.


Berita yang mengejutkan itu adalah mengenai kenaikan harga runcit RON95, RON97 dan diesel sebanyak 15 sen seliter berkuatkuasa mulai 1 November 2016. 


Pada masa sama, harga minyak masak juga mengalami kenaikan harga akibat pemansuhan subsidi oleh kerajaan. Penstrukturan semula Skim Penstabilan Harga Minyak Masak itu diumumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin dalam satu kenyataan rasmi media pada 26 Oktober 2016.

Berikut merupakan senarai harga baru untuk minyak masak botol mengikut jenama popular dan juga berat (Kilogram).




Dibawah adalah antara luahan hati dan juga komen pandangan dari netizen seluruh pelusuk Malaysia yang sempat penulis paparkan.








Selain membebankan masyarakat, kenaikan harga bahan api dan minyak masak sudah pasti akan memberi "kesan besar keatas harga barangan keperluan harian" yang lain "tidak lama lagi". Oleh itu, dikala ekonomi yang tidak menentu ini berjimat cermatlah ketika berbelanja. - CARI



Kredit foto - ABAMAPAM16


14

Bagus
14

Marah
10

Terkejut
15

Sedih
9

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (76 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dodolgemok 1-11-2016 06:16 PM
Poremers jadi pandangan masyarakat, byk carut jah rasanya. eh cik sofia tu sokong harga minyak naik, xpayah amek pandangan sampah dia tu.
Quote Mary_jane 1-11-2016 06:31 PM
Blood pressure pun ikut sama naik. :
Quote AbukRokok 1-11-2016 06:48 PM
Quote lil_sparky 1-11-2016 07:04 PM
Edited by lil_sparky at 1-11-2016 07:13 PM

kalo ron95 naik 1litre rm0.15..minyak masak naik brapa utk 1kg?

Quote sofiazara 1-11-2016 07:16 PM
lol

Quote Scintilla 1-11-2016 07:22 PM
Nak tengok TB3suku interbiu keluhan mangsa (pengguna) mcm dia interbiu selangor xde air mlm ni la
Quote saladin780 1-11-2016 07:28 PM
AbukRokok replied at 1-11-2016 06:48 PM

Motif kemaluan?  
Quote sebu 1-11-2016 08:02 PM
Jgn ada yg bunuh diri sbb ni sudah
Quote missinpiece 1-11-2016 08:04 PM
Naik seringgit lebih myk yg slalu me beli . Habisla semua bnda turut naik
Quote lostfaith 1-11-2016 08:14 PM
Gila naik sampai more than 50%. Apa ko ingat orang guna  minyak terpakai dlm plastik tuh. Aku rasa mcm nak maki maki.
Quote lostfaith 1-11-2016 08:15 PM
Nescaya harga mknan naik sebab minyak merupakan main bahan  dlm masakan melayu..
Quote hanisbunny 1-11-2016 08:21 PM
ya amppunnnn..mmg btul naik smp RM20++..klu babi dgr berita ni theyols semu pon boleh jadi gila!hbs effect dgn bnd2 lain lg especially business makanan......matila nakkkkkkkk..



but, anyway...syukurlah Malaysia masih aman...


Quote pyropura 1-11-2016 08:24 PM
..korang blajar makrok ekonomi tak ?? atau mangkokekonomi??
Quote lil_sparky 1-11-2016 08:31 PM
Rasa sedih untuk semua rkyt mesia..huwaaa
Quote zach2008 1-11-2016 09:00 PM
Ala masih rendah dari Venezuela.
Lama tak dengar perbandingan mcm tu
Quote Star_el 1-11-2016 09:11 PM
"Dibawah adalah antara luahan hati dan juga komen pandangan dari netizen seluruh pelusuk Malaysia yang sempat penulis paparkan."

rasa ayat ni kelakor betul

Risaula pulak weh camne nak survive ni, dgn company aku sibuk nak cut cost benda skg.
Quote syadq 1-11-2016 09:17 PM
Tiba masanya utk kita makan rebus-rebus jah. Tumis tak perlu ya.
Quote gigahertz 1-11-2016 10:08 PM
syadq replied at 1-11-2016 01:17 PM
Tiba masanya utk kita makan rebus-rebus jah. Tumis tak perlu ya.

mamak ubi kayu satu.smbal lebih
Quote rosmahisham 1-11-2016 10:24 PM
Dah x yah mkn luar lg lps ni.gerenti nasi lemak biasa tepi jln pon jd rm3 kot .cempedak 3 biji rm2 lps ni sebiji singgit.tp kesian la pulok nasib org niaga klu kita semua x membeli.jahat sungguh jibby n kuncu2nye.betul2 membeban kn rakyat

Lihat semua komen(64)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 04:52 PM GMT+8 , Processed in 0.305595 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top