CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Belum Masuk Tengah Bulan Gaji Dah Habis? Ikuti Tips Kewangan Netizen Ini

31-10-2016 05:37 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 12570| Komen: 50|Original author: Oleh: Adib ZA

Description: Belum pun masuk tengah bulan, duit gaji dalam poket mahupun bank makin susut. Mujurlah jika masih berbaki.

Belum pun masuk tengah bulan, duit gaji dalam poket mahupun bank makin susut. Mujurlah jika masih berbaki.

Ramainya yang juga sudah menjadi negatif dan ini bukanlah satu omongan kosong. Mungkin ada yang menyalahkan pihak lain seperti kerajaan mahupun syarikat bekerja dengan gaji rendah dan kos sara hidup makin meningkat. 

Tak dinafikan itu juga menjadi faktor duit poket atau gaji mengalir bak air sungai! Namun, bagaimana ia keluar dan mengalir itu sudah tentu bertitik tolak daripada diri sendiri juga, benar?

Seorang netizen telah berkongsi cara-cara bagaimana mengelakkan kewangan menjadi negatif atau dalam bahasa mudahnya 'pokai' sebelum sampai hujung bulan. 

"Tips kewangan cara saya," tulis Syafiqah A'lya. Dia menyenaraikan 7 langkah untuk menjaga kewangan atau pun gaji yang memang nampaknya sangat 'ketat' dan perlukan displin yang tinggi. 


"Saya bukannya kedekut, inilah cara saya berjimat. Sampai pernah over bajet sebelum gaji," ujarnya. 


Antara perkara yang ditekankan termasuklah menyimpan sebanyak mungkin wang gaji selepas menolak komitmen, kurangkan memegang duit tunai dan hanya tinggalkan duit poket cukup-cukup untuk duit minyak dan juga tol. 

Daripada komen yang diterima dari kalangan netizen atau pengguna media sosial lain, mereka meluahkan bagaimana sukarnya untuk mengawal kewangan masing-masing. 

"Benda paling susah nak buat ialah nak list doen segala komitmen dan follow balik," ujar seorang netizen. 


Bagaimana pula dengan anda? Lain orang, lain pula caranya. Namun sedikit sebanyak dengan perkongsian ini dapat membantu anda atau memberi inspirasi agar lebih berjimat cermat! - CARI 


Gambar hiasan. Foto: Carian google
12

Bagus
12

Marah
5

Terkejut
4

Sedih
10

Lawak
6

Bosan

Friends Rank (49 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote otai_g 31-10-2016 06:07 PM
Kalo da tolak komitmen tingal negatif cane? Stkt tips mcm bdk ni bg nenek aku pun tau.
Quote fishcracker 31-10-2016 06:57 PM
tips ni untuk orang bujang boleh kot yang dah ade family agak susah nk bajet makan biskut/roti cecah je time malam...

ape2 pun belanje ikut keperluan n bajet individu
Quote bungarose 31-10-2016 07:09 PM
Saving sgt penting. Xkira skit ker bnyk tapi mesti buat setiap bulan
Quote GigaMom 31-10-2016 08:12 PM
Bujang2 pun, bajet utk mak ayah xde ke dik?
Quote HazeLJoseph 31-10-2016 10:45 PM
Sebenarnya bajet ke anak yg terbesar kan.. Ce kahwin dulu dik,nescaya kau makan biskut sebulan gituuuu
Quote HazeLJoseph 31-10-2016 10:47 PM
Terlupa laa tuu.. Mak kira lain,ayah kira lain.. Ada adik2 belajar atau sekolah lg pon kena beringat.Tu jangan lupa,bajet balik kg. Takkan balik kg. Nak tadah mulut harap mak bapak keluar belanja saja
Quote princessjay 31-10-2016 11:18 PM
Betul dh budak ni ckp kne byk menyimpn.. tp blnje dapur rm100 mcm xcukup je..bujng mybe klu ade family 100 mmg xcukup.. plus kne buat bajet utk parents jugak.. mcm sy, sy buat tabung duit rm 5 & rm20..stp kali dpt duit ni, sy xgune,sy simpn.. ini kire tabung emergency cum travel..hehe.. ape2 pun, sy percaye stp kl dpt gj ade bhgn utk sy sedekahkn, ade bhgn utk sy zakatkn, ade bhgn utk mak ayh adik beradik,kwn2.. insyaallah klu kite keje betul,gj tu berkat & akn cukup.. klu yg income negative,sila dptkn bntuan akpk & review balik perbelnjaan bulanan..mybe ade expenses yg xperlu yg blh dipotong, so ade lh lebihan gj tu sikit..klu yg xblh nk disiplinkn diri menyimpn,buat mcm sy force saving, tiap2 bln gj akn potong masuk tabung hj..sbb klu nk harapkn sy g tbng hj masuk sendiri confirm ade bln yg xmasuk..
Quote misc 31-10-2016 11:22 PM
Korang yg bujang mmg kena start kumpul savings byk2. Dah kawin budget sure tak sama mcm masa bujang unless kalau korang kawin anak raja lah kan.
Quote misc 31-10-2016 11:38 PM
Ni style aku lah. Simpan checklist monthly commitment dlm excel file. Settle hutang2 bank, loan rumah, loan keta,credit card, letrik,air,astro,duit kat parents, etc via m2u pastu copy transaction history (dr/cr) kat dlm excel file. Next month copy paste benda yg sama new worksheet. Balance gaji bulan lepas kalau ada jgn pakai, terus transfer masuk akaun savings. Tak kira la kalau balance tu rm5-10 pun. Yg penting akaun gaji mesti dikosongkan sebelum masuk gaji baru.
Quote Sazida 1-11-2016 12:09 AM
Kedekutnya ko rm100 sebulan belanja utk brg makan termasuk reward diri sendiri. 100 ko beli ikan kering, megi sbungkus, beras sekampit., telur 30bijik dengan ayam sekor dh 100 dh. Ko nk bjimat sgt pun, ko pikir la tubuh bdn ko. Xcukup mkn, mcm myt hdup g kje. Pikir2 la., ko nk berjimat bab lain takpe., tp kalau bab mkn utk kesihatan diri kau sendiri kau caras., mmg hazabedah punya kedekut ko ni.

#pdgn aku la kan.,
Quote CardiGans85 1-11-2016 12:59 AM
Bg parents?ek..duit emergency like tyr pancit?sume kene ambil kira dik..lg ade anak.bujang sesuai la..tp bab nyimpan adik ni mmg disiplin betul.
Quote zulka 1-11-2016 09:37 AM
andartu bleh la follow tips ni...
yg ada anak, kalau bawa anak pegi kedai tau la mcmana...
anak nak aiskrim, nk keropok, nak mainan, nak buku kaler..takkan ko tak beli..
Quote cocorex 1-11-2016 10:18 AM
Aku ada member yg buat mcm nie..hujung2 time melepak asyik kita jer yg byr..pikir nk saving jer smpai nk mkn pun berkira..bila xajak kluar skali meroyan kata dh lupa kwn..tp bila ajak keluar asyik ngan ayat "aku kena bajet bulan nie..ko blanjer la aku"..fuki sgt org mcm nie
Quote CikJuliey 1-11-2016 10:42 AM
misc replied at 31-10-2016 11:38 PM
Ni style aku lah. Simpan checklist monthly commitment dlm excel file. Settle hutang2 bank, loan ruma ...

cemana nak transfer baki tu ke account saving?
Quote framecermin 1-11-2016 11:05 AM
Aku kalau time berbelanja mmg cuba la berjimat. Baju pun aku bukan beli yg mahal. Gaya hidup sedarhana je. Tapi kadang2 aku heran tgk gaya hidup org kat media sosial. Dok update mkn mewah2, cuti sana sini, mana diaorg dpt duit padahal diaorg sama je mcm aku. Paling tragis diaorg nak pinjam duit aku konon tgh sesak. Habis tu dah kau perabiskan duit nak bergaya apasal bila pokai kau cari aku.
Quote Star_el 1-11-2016 11:27 AM
cocorex replied at 1-11-2016 10:18 AM
Aku ada member yg buat mcm nie..hujung2 time melepak asyik kita jer yg byr..pikir nk saving jer smpa ...

serius? Aku kalo xde duit, member ajak keluar mmg ckp taknakla, takde bajet. Org yg offer belanja baru aku terimala, xde lk meminta2
Or lepak piknik ke, masak sendiri, save bajet gk.
Tak malunya member ko ni haha
Quote smurfetz 1-11-2016 11:35 AM
masing-masing ada cara nak kawal bajet. tapi kalo berjimat makan benda2 merepek e.g jajan murah2 sbb nak jimat sangat ai mmg tak setuju. kesihatan tu patut diutama kan. kasi badan kita ni makan benda2 elok/ sihat. tak semestinya mahal. nanti kalo sakit lagi banyak duit kuar utk ubat kesihatan.


Quote cocorex 1-11-2016 11:37 AM
Star_el replied at 1-11-2016 11:27 AM
serius? Aku kalo xde duit, member ajak keluar mmg ckp taknakla, takde bajet. Org yg offer belanja  ...

Ramai jugak yg mcm tu..member aku tu salah sorang..Dlm FB asyik update mcm mana nk menguruskn kewangan dgn gaji kecik..hanya kwn2 jer yg tau perangai hazab dia tu..Mak ayah kt kg bg RM50 jer sorang..dia kata itu utk berkat..padahal mak ayah kt kg bukan org senang pun..mmg gampang org mcm tu..

Quote hyie 1-11-2016 12:48 PM
kan ke dia cakap CONTOHNYA rm100. Bukannya dia cakap dia betul2 letak rm100 je sebulan utk beli brg2 dapur. Aiyooo...

Lihat semua komen(50)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-6-2024 02:12 AM GMT+8 , Processed in 0.098823 second(s), 64 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top