CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Mulai 1 Januari 2017, Kadar Caj Khidmat Penumpang Baharu Diperkenalkan!

1-11-2016 09:36 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5485| Komen: 39

Description: Menurut laporan The Star, mulai 1 Januari 2017, kadar Caj Perkhidmatan Penumpang (PSC) yang baharu akan diperkenalkan.
 

Menurut laporan The Star, mulai 1 Januari 2017,  kadar Caj Khidmat Penumpang (PSC) yang baharu akan diperkenalkan. 

Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom) memaklumkan, pihak kerajaan akan selaraskan Caj Perkhidmatan Penumpang untuk penerbangan domestik di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan Lapangan Terbang Anatabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) serta penerbangan ke negara-negara Asean.

Nilai harga Caj Perkhidmatan Penumpang yang terbaharu adalah seperti berikut: 

Penerbangan domestik: RM11 ( Harga asal di KLIA adalah RM9, KLIA2 pula adalah RM6 )
Penerbangan Asean: RM35 ( Harga asal di KLIA adalah RM65,  KLIA2 pula adalah RM32 )
Penerbangan antarabangsa : 
KLIA - RM73 ( harga asal adalah RM65 )
KLIA2 - RM50 ( harga asal adalah RM32 )
Lapangan terbang yang lain: RM73 ( harga asal adalah RM 65 )



Tambah Mavcom, penyamaan PSC secara beransur-ansur di KLIA dan klia2 akan diperkenalkan secara berperingkat-peringkat supaya memudahkan persekitaran persaingan yang lebih saksama antara syarikat-syarikat penerbangan yang beroperasi di kedua-dua terminal tersebut dan ia juga akan membolehkan Malaysia mematuhi garis panduan antarabangsa dengan lebih baik.

Selepas semakan struktur, caj lapangan terbang kepada penumpang di Malaysia masih antara yang terendah di rantau ini serta dunia- CARI

sumber foto: internet


27

Bagus
28

Marah
25

Terkejut
25

Sedih
31

Lawak
22

Bosan

Friends Rank (158 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote pearl.silver 1-11-2016 09:58 AM
Mahainye...domestic pun..
Quote sipendiam 1-11-2016 10:00 AM
Selepas semakan struktur, caj lapangan terbang kepada penumpang di Malaysia masih antara yang terendah di rantau ini serta dunia


modal yang sama diulang2... vavi
Quote Mary_jane 1-11-2016 10:09 AM
Selagi rendah, naikkan jek.
Quote snow^^ 1-11-2016 10:10 AM
Nk bergerak ke mana pun, kena fikir 10 kali..duit lebih laju dr air
Quote prettyuglybabe 1-11-2016 10:12 AM
bukan hari-hari naik flight pun..
Quote dodolgemok 1-11-2016 10:18 AM
Paling rendah paling rendah paling rendah. Kimak sgat alasan recycle babi kau guna tu. Aku saspek cacai2 xterkesan kerana mereka miskin hadap brim, xpernah naik katebang lah tu. Cukur lahhh @kemaruk @bioessence @akusukaq @lkick2113 @Reborn_Atheist
Quote bioessence 1-11-2016 10:54 AM
dodolgemok replied at 1-11-2016 10:18 AM
Paling rendah paling rendah paling rendah. Kimak sgat alasan recycle babi kau guna tu. Aku saspek ca ...

Sila berambus ke Singapore
Mungkin ko rela Pay And Pay (PAP) di sana dari di sini
Nak first class tapi tak nak bayar
Quote InVendeTTa 1-11-2016 11:11 AM
eh..ingat  dah berbulan dah naik..bru effective ek
Quote dodolgemok 1-11-2016 11:19 AM
bioessence replied at 1-11-2016 10:54 AM
Sila berambus ke Singapore
Mungkin ko rela Pay And Pay (PAP) di sana dari di sini
Nak first clas ...

Kenaikan kos hidp dan perkhidmatan tak berkadar langsung dgan purata pendapatan rakyat. Sebab tu org bising. Kalau nak compare byk lagi negara yg bagus dri segi perkadaran tersebut. Tpi otak cacai bimbo pulak kata kalau xsuka gi negara tersebut. Bodoh kan cacai?
Quote mykembara 1-11-2016 11:22 AM
Soalan dia kenapa depa naik kan Caj?
Quote Aiira 1-11-2016 11:22 AM
Okay la tu naikkan kadar PSC... bukan hari-hari naik kapal terbang.

Quote BebeQ 1-11-2016 11:55 AM
Aiira replied at 1-11-2016 11:22 AM
Okay la tu naikkan kadar PSC... bukan hari-hari naik kapal terbang.

memang la bukan hari2 naik kapal terbang pun tapi asal nama naik kapal terbang, pasti bajet itu ini juga. duit kot~
Quote krustykrab 1-11-2016 12:18 PM
lpeas ni kena swimming je la...murah cikit
Quote yusryimran 1-11-2016 12:21 PM
lepas ni entah apalah bala lagi.... semua nak up adoilah
Quote fishcracker 1-11-2016 12:31 PM
paling terkesan frequent traveler...lepasni cikcur tanah air dengan ktm saje
Quote kemaruk 1-11-2016 12:35 PM
Melancong dan travel nih hanya untuk golongan yang banyak duit lari dari masalah kerja..

Kalau miskin tak berduit tapi ada hati melancong ke korea bagai, baik takyah le.. balik malaysia ternganga duit abis, kat instagram budak yang like gambar ko kat nami island 2-3 orang je
Quote Skuau 1-11-2016 03:02 PM
dodolgemok replied at 1-11-2016 10:18 AM
Paling rendah paling rendah paling rendah. Kimak sgat alasan recycle babi kau guna tu. Aku saspek ca ...

Samdol bising walau naik belon staun skali.....     
Quote dizzzek 1-11-2016 03:16 PM
Quote ~boolean 1-11-2016 03:43 PM
kapal terbang tak nak hari2...bolehlah kalau nak naikkan...yang kena cuma pada golongan yang mampu aja...

tapi minyak dan segala barang keperluan lain?? kaya tak kaya semua kena harung sekali..ini tak ada pula macam umngok nak komen...

Lihat semua komen(39)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

1-3-2024 06:09 PM GMT+8 , Processed in 0.070835 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top