CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Suka Ponteng Solat Jumaat, Awas Mak Gober Bakal Memburu Anda!

13-10-2016 01:00 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 4744| Komen: 9|Original author: Oleh: Adib Za

Description: Malas pergi solat Jumaat? Awas ya, kaum Adam kini Mak Gober, 63 bakal 'memburu' anda!

Malas pergi solat Jumaat? Awas ya, kaum Adam kini Mak Gober, 63 bakal 'memburu' anda!

Hari Jumaat memang sinonim sebagai penghulu segala hari dan bagi masyarakat Islam, ketika inilah mereka berpusu-pusu pergi ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat.

Namun, situasi yang menunjukkan kaum lelaki duduk bersantai dan bersidai di kedai makan atau kompleks beli belah bukan asing lagi. Pendek kata, malas dan ponteng solat Jumaat!

Nampaknya ia bukan sahaja berlaku di negara ini, di Indonesia juga masalah ini berlarutan hingga sekarang. Bagi sesetengah kedai makan, mereka mengambil inisiatif untuk menutup sementara waktu perniagaan ketika umat mengerjakan solat Jumaat. 

Kini menjadi viral di laman sosial tentang wanita bernama Mak Dede Gober yang berasal dari Jawa Barat, Indonesia yang lagaknya seperti polis pada setiap hari Jumaat. 



Bukan bermaksud untuk menangkap penjenayah, pencuri atau sebagainya, sebaliknya mahu mengingatkan kaum lelaki untuk mengerjakan solat Jumaat! 

Jangan terkejut jika anda dikejar dan dipukul oleh Mak Gober ya ketika didapati berkeliaran ponteng solat! Memang menarik dan melucukan, bukan? 

Namun, usaha ini sebenarnya mendapat respon positif di kalangan masyarakat. Semuanya bermula bila Mak Gober mendapati ramai di kalangan pemilik kedai yang mengeluh kerana premis mereka dijadikan 'zon lepak' oleh lelaki tak solat Jumaat. 




"Sudah lama saya melakukan hal ini sejak 2007 jika tak salah. Dulu saya juga dibantu rakan-rakan, kini hanya tinggal 3 orang kerana mereka sudah meninggal dunia," ujarnya memetik laman Dream. 

Bagaimana? Kecut perut tak? Harapnya ada juga Mak gober versi Malaysia tidak lama lagi ya. - CARI 
21

Bagus
12

Marah
15

Terkejut
13

Sedih
14

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (89 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mzzenma 13-10-2016 01:25 PM
acik ni fefeeling grim reaper ke apa?
Quote missinpiece 13-10-2016 02:54 PM
Baguih jugak kalau Malaysia ada org mcm ni. Kalau x medang je bersantai kt shopping mall time2 solat jumaat. Padahal masjid sekangkang siamang je
Quote Artemesiaa 13-10-2016 04:43 PM
Hamboi makcik ni siap sunglass lagi style melly sangat
Quote HazeLJoseph 13-10-2016 06:19 PM
Artemesiaa replied at 13-10-2016 04:43 PM
Hamboi makcik ni siap sunglass lagi style melly sangat

Itulah.. aku pon terbayang Melly dgn tayar besar atas kelala gittuww
Quote DeeHanania 13-10-2016 10:05 PM
Artemesiaa replied at 13-10-2016 04:43 PM
Hamboi makcik ni siap sunglass lagi style melly sangat

Hahaha..klas nenek nie...   
Quote Mary_jane 13-10-2016 10:27 PM
Amboi kelas taste fashion acik. Ala2 witch, inspired by Maleficient ke tu?
Quote hanisbunny 14-10-2016 06:36 AM
mati-mati iols igt melly goeslow td..phewww..
Quote mirandanicky1 14-10-2016 08:27 AM
Bagus ni byk pahala dia suh org g solat
Quote bubblegummy 18-10-2016 05:43 AM
Makcik nk nye dress up dr jauh dah boleh pakat lari pi masjid

Lihat semua komen(9)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 12:35 AM GMT+8 , Processed in 0.140482 second(s), 38 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top