CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Malaysia Buru Emas Pertama Olimpik, Mampukah?

17-8-2016 11:49 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9838| Komen: 57

Description: Negara jiran yang lain iaitu Thailand, Vietnam dan Singapura sudah pun meraih pingat emas mereka sedangkan Malaysia masih mengharapkan emas dari badminton, berbasikal dan terjun negara.
Oleh : TS LOO



Artikel Oleh Vincent Loo | Video Oleh Danny Ng | Suntingan Visual Oleh Ling Angie


Malaysia berada di bawah tekanan yang hebat untuk mendapatkan pingat emas pertama kerana Sukan Olimpik Rio kini memasuki pusingan terakhir sebelum melabuhkan tirai, kurang seminggu dari sekarang.

Negara jiran yang lain iaitu Thailand, Vietnam dan Singapura sudah pun meraih pingat emas mereka sedangkan Malaysia masih mengharapkan emas dari badminton, berbasikal dan terjun negara.

Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin yang terbang ke Rio dua hari lepas, mengakui bahawa peluang pingat emas berada di hujung pertandingan.

Beliau berkata, saat genting kini tiba untuk tiga sukan tersebut menyerlah dan tambahan pingat daripada ratu terjun Pandelela Rinong adalah lebih baik dan pingat ketiga dari sukan terjun akan menjadi sesuatu yang luar biasa.

Ini merupakan tekanan positif bagi atlet untuk menterjemahkannya kepada tenaga positif dan mewujudkan suasana untuk berjaya di saat-saat penting ini, tambahnya.

Selepas 52 tahun penantian, mampukah skuad Malaysia menghadiahkan pingat emas pertama negara untuk Sukan Olimpik sejak negara menyertai sukan ini pada tahun 1964?- CARI


30

Bagus
25

Marah
26

Terkejut
25

Sedih
33

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (154 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote sipendiam 17-8-2016 11:50 AM
#goforgold
Quote axl_bach 17-8-2016 11:52 AM
The best bet aku rasa adalah dari acara beregu lelaki..... LCW still 50-50 dgn Lin Dan tp jika dia berjaya lepas semi chance utk Latuk menang emas akan jadi 60% ke atas Chen Long....

Mixed double aku rasa 40-60
Quote wana89 17-8-2016 11:55 AM
Pukul berapa match diorang??
Quote zackje 17-8-2016 11:56 AM
jangan harap non melayu lagi sis , tahun tahun lepas harap lee chong wei pun masih tak boleh dapat
Quote drivethru 17-8-2016 12:00 PM
Diminta wartawan CARI-LTS interview pakcik makcik pencen gomen. Tanya pendapat dorang. Adakah mereka gembira jika atlit malaysia memenangi pingat olimpik.
Quote Artemesiaa 17-8-2016 12:05 PM
Peluang masih 50-50 je jika melihat aksi sewaktu mereka bertanding sebelum ni.  Tak perlu over confidence dan berharap sangat.  Harap nasib menyebelahi mereka.
Quote revolusi_30 17-8-2016 12:06 PM
X perlu menang pun xpa..nanti kena  repot polis...nyusahkan org jah
Quote mepu16 17-8-2016 12:08 PM
aku 100% pasti tim ganda campuran malaysia cuma mampu menyabet perak

lee choong wei gagal melaju ke babak akhir (tewas kepada lin dan)

tim regu lelaki malaysia juga tewas pada tiongkok, cuma menyabet perak
Quote harimau76 17-8-2016 12:08 PM
teruskan hantar positive vibes utk team kita di Rio... semoga mereka terus bersemangat nak dapatkan gold.. dah masuk final tu apa2 pun boley jadi.. semangat juang kena kuat.. pedulikan ranking semua tu..
Quote mieymiey 17-8-2016 12:24 PM
Walaupun peluang 50-50 tapi ai doakan semoga nasib menyebelahi atlet kita
Quote pyropura 17-8-2016 12:31 PM
mepu16 replied at 17-8-2016 12:08 PM
aku 100% pasti tim ganda campuran malaysia cuma mampu menyabet perak

lee choong wei gagal m ...

... Acara Pprt memang indon jago nya  
Quote ultramantujuh 17-8-2016 12:33 PM
Pencapaian skuad badminton negara cukup menyerlah untuk kali ini, sebelum ini macam-macam kecaman dilontarkan buat skuad badminton, namun mereka sabar dan tetapkan azam demi negara, memang terbaik. Bagi pemain badminton yang layak, teruskan usaha anda, jangan perdulikan mereka yang hanya tahu kritik, tapi diri sendiri tiada langsung sumbangan kepada negara. MALAYSIA YAKIN BOLEH, INI KALI LAH...
Quote Hessa 17-8-2016 12:34 PM
all the best to them...especially LCW... mmg menyerlah team ni sejak olympic ni..nampak potensi mereka..harap mereka terus konsisten untuk masa2 akan datang
Quote Stingerrs 17-8-2016 12:48 PM
Can rakyat jelata harapkan satu hari cuti umum bagi setiap emas Yang dimenangi? Rakyat  juga tidak kurang sumbangannya dgn bersengkang mata, menonton, menyorak walau Dari kejauhan dan Tak lupa juga, berdoa sama utk kejayaan athlete negara?

Kata we are on a brink of creating history...setakat satu hari cuti bagi setiap kilauan emas....buat Rakyat jelata........? come on......

Ngeh3X
Quote Stingerrs 17-8-2016 12:52 PM
ultramantujuh replied at 17-8-2016 12:33 PM
Pencapaian skuad badminton negara cukup menyerlah untuk kali ini, sebelum ini macam-macam kecaman di ...

Kalau tak boleh terima kecaman...bila dapat kejayaan jangan terima sebarang bentuk imbuhan dari kerajaan....atau dari sesiapa jua.....

Khennn?


Quote pyropura 17-8-2016 12:58 PM
ultramantujuh replied at 17-8-2016 12:33 PM
Pencapaian skuad badminton negara cukup menyerlah untuk kali ini, sebelum ini macam-macam kecaman di ...

... Semua orang ada sumbangan pada negara, buruh kasar sekalipun, tak hanya ahli sukan  
Quote sipendiam 17-8-2016 01:08 PM
yang penting teruskan sokongan.. bukan senang utk sampai tahap ni.. rakyat pprt bodoh sukan kepam gemuk makan cikedis depan laptop, tau nak pertikai baru 2 pingat je?

u can do it...no matter what color of your skin, what size is your eyes, what language u speak, u are still malaysian!
Quote MissMamamia75 17-8-2016 01:48 PM


Malaysia Boleh

#historyinthemaking
#goldforbadminton
#teamspirit


errr..agak2 akak rambut kembang ada tak mlm ni di Rio sana tu..bg sokongan moral..hehe..
Quote sayang_mulut 17-8-2016 01:51 PM
mepu16 replied at 17-8-2016 04:08 AM
aku 100% pasti tim ganda campuran malaysia cuma mampu menyabet perak

lee choong wei gagal m ...

aku pun pikir bende yang sama..

Lihat semua komen(57)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

28-5-2024 09:25 PM GMT+8 , Processed in 0.063525 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top