CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Hari Raya 2016 Trending Lihat artikel

Larangan Ketika Raya : Jangan Cium Dan Gomol Anak Kecil

28-6-2016 03:25 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 6875| Komen: 12

Description: Anak kecil pasti akan jadi tumpuan ramai untuk didukung, cium dan digomol
Oleh Izzah Abbasy

Balik beraya nanti, pasti tidak sabar nak jumpa sanak saudara. Dah berkira-kira nak jumpa siapa dulu kan?

Yang pasti, anak kecil pasti akan jadi tumpuan ramai untuk didukung, cium dan digomol.

Siapa yang tak geram tengok pipi gebu dan badan montel si kecil itu. Anak-anak kecil ini pula bukan tahu apa, hanya mampu tersenyum atau menangis jika mereka rasa tak selesa.


Tindakan cium dan gomol ini sebenarnya mendedahkan si kecil dengan jangkitan kuman dan penyakit tau.

Jadi, kalau ada ibu bapa yang tak bagi anda cium anak-anak mereka, jangan terasa. Hormati  pilihan dan cara mereka. Bukankah mencegah itu lebih baik dari mengubati.

Seperti yang terjadi pada Lara Alana, anak selbriti Scha dan Awal, habis muka Lara ekzema sebab kena cium peminat.

Oleh itu, penulis nak kongsikan tips oleh Puan Puteri Zahararina Zulan yang telah berkongsi panduan mengenai isu ini di Facebook miliknya. Jom, baca. - CARI Infonet




25

Bagus
14

Marah
24

Terkejut
22

Sedih
12

Lawak
17

Bosan

Friends Rank (114 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mamapea 28-6-2016 04:25 PM
aku x heran...aku gomol jer...gomol anak sedara sndr & cucu la...anak org lain aku x gomol pun..
Quote Artemesiaa 28-6-2016 10:00 PM
Kalau dah ramai2 berlonggok time raya bukan senang nak larang itu ini kang ada lak geng senior bagi tazkirah lak
Quote UmbrellaCorps 28-6-2016 11:00 PM
aku sendiri sebenarnya tak pernah nak cium anak org.. comel ke tak ke memang tak teringin dan taknak... anak sedara sendiri pun tak pernah.. anak sendiri je aku cium gomol bagai...
aku heran jugak org yang suka cium cium anak org lain ni...
Quote AMDTurion 29-6-2016 08:28 AM
aku paling x suka bila dia dah tahu x sihat selsema ker batuk ker..nak juga cium/gomol. lepas tu dah demam anak kita ade dia yg bawa gi klinik.

tolonglah guna akai tu sikit. karang nak kata  bodoh ado ijazah.
Quote zameyla 29-6-2016 09:21 AM
Aku gomol ank sedara ja...anak orang aku tak gomol...
Quote Super-M 29-6-2016 11:18 AM
anak org aku tak gomol.anak sedara laki aku pun aku xcium entah sbb tak suka
nak gomol anak org lain.
aku gomol anak sendiri dan anak akak aku je.
Quote yprat 29-6-2016 11:38 AM
Aku tak pernah terasa nak gomol anak orang lain, aku memang dari dulu tak suka budak2.

Tapi sayang aku pada anak aku sorang nih, mengalahkan syg aku kepada mana2 orang lain combined! Walaupon camtuh, anak org lain mmg aku x hadap langsung, walaupun anak sedara sendiri.
Quote alesandra 29-6-2016 01:48 PM
sepanjang hidup aku aku hanya gomol dan cium anak2 kepada abg2 dan kakak aku saja.since diorg pun dah besar akil baligh takdela aku kebulor nak mengomol lagidah.anak2 sedara mara sepupu sepapat kirim salaamm ler.walau lantakla secomel mana pun.....
Quote shi_jewel 30-6-2016 12:04 PM
tu la, nnti ade senior citizen cakap sorok anak la, kedekut la dan etc..

kalau bleh baby i nnti pun letak je dlm bilik tidur nnti..no one is allowed to kiss her
Quote ms.mango 30-6-2016 05:24 PM
setuju... kalo anak sedara ke ada bau2 bacang pelam ke, kalo dah xsihat paham2 ler jauhkan diri.. ini dah xsihat batuk2 lagi dicium nya baby..dah baby tu batuk berhari2.. kesian... kalo anak org lain lagilah..jgn gatal nak cium2..just say hello, hai2 sudeyy.. nak gomol, g gomol anak sendiri..xde sapa nak marah..
Quote jazaa100 1-7-2016 09:25 PM
UmbrellaCorps replied at 28-6-2016 11:00 PM
aku sendiri sebenarnya tak pernah nak cium anak org.. comel ke tak ke memang tak teringin dan taknak ...

Sama lah dgn aku....

Tak terngin pun...klu comel sgt, aku cuit pipi je....
Kekdg mak /pak dia yg beriya suruh aku okong....

Lihat semua komen(12)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

31-1-2023 02:39 PM GMT+8 , Processed in 0.220179 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top