CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Afrika Selatan Kenakan Cukai Lemak Bagi Mencegah Obesiti

9-5-2016 10:00 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 5748| Komen: 16

Description: Pemerintah Afrika Selatan mahu menguatkuasakan ¡®cukai lemak¡ ke atas minuman bergula dalam usaha memerangi gejala obesiti yang berleluasa seperti dilaksanakan oleh kerajaan Britain bar ...

Oleh : TS LOO


Pemerintah Afrika Selatan mahu menguatkuasakan cukai lemak ke atas minuman bergula dalam usaha memerangi gejala obesiti yang berleluasa seperti dilaksanakan oleh kerajaan Britain baru-baru ini.


Namun orang ramai kurang percaya langkah itu akan dapat mengurangkan pengambilan bahan makanan tersebut waima Afrika Selatan kini mula tersenarai sebagai antara negara paling ramai rakyat paling obes di benua Afrika.


Negara tersebut pada masa ini menyertai sebilangan negara di seluruh dunia termasuk Britain dan Mexico yang cuba membendung pengambilan minuman manis berkarbonat dalam kalangan rakyat khasnya generasi muda.


Walaupun cukai itu disambut baik pakar-pakar kesihatan tempatan, mereka turut sangsi ia dapat menghalang rakyat Afrika Selatan daripada terus mengambil jus dan minuman berkarbonat manis yang penuh dengan gula.




Cukai baharu tersebut diumumkan oleh Menteri Kewangan, Pravin Gordhan dalam ucapan pembentangan bajet negara berkenaan awal Februari lalu namun ia hanya akan berkuat kuasa secara rasmi pada April 2017 depan.


Langkah drastik tersebut antara lain bertujuan untuk menyelamatkan rakyat Afrika Selatan daripada membuat pilihan yang tidak sihat di samping mengurangkan kos ekonomi akibat masalah penyakit berkaitan obesiti.


Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengisytiharkan gejala obesiti sebagai satu penyakit global sejak 10 tahun lalu tetapi orang ramai masih lagi enggan menerima kenyataan amat pahit tersebut. - CARI Infonet



sumber info: http://tribune.com.pk/
11

Bagus
6

Marah
13

Terkejut
10

Sedih
23

Lawak
13

Bosan

Friends Rank (76 people)

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote chinta89 9-5-2016 10:10 AM
kat mesia kalau wat mcm ni... sure mengamuk acik2 kepam..
Quote Artemesiaa 9-5-2016 12:46 PM
Macam perokok juga le kalau dah jenis suka minum minuman yang manis2 mahal pun mesti sanggup dibelinya
Quote blackwidowbae 9-5-2016 01:31 PM
Hukalah

itu perot kerr kantung air??
Quote lkick2113 9-5-2016 03:14 PM
cadangan si bahlol @Acong dah dapat sambutan di afrika selatan...
Quote insulin 9-5-2016 03:34 PM
blackwidowbae replied at 9-5-2016 01:31 PM
Hukalah

itu perot kerr kantung air??

Kantung lemak.
Quote blackwidowbae 9-5-2016 03:58 PM
insulin replied at 9-5-2016 03:34 PM
Kantung lemak.

Lemak liquid barangkali~ kikiki
Quote insulin 9-5-2016 04:00 PM
blackwidowbae replied at 9-5-2016 03:58 PM
Lemak liquid barangkali~ kikiki

Semi liquid. Kena sapu losyen panas baru jadi liquid.
Quote blackwidowbae 9-5-2016 04:13 PM
insulin replied at 9-5-2016 04:00 PM
Semi liquid. Kena sapu losyen panas baru jadi liquid.

Wawwwwww~~

gunalah losyen mustajab! Kikiki~

Quote red_cattleya 9-5-2016 05:52 PM
makanan sihat mahal kat mesia neh..yg murah cekedis, air tin, instant noodles dan lain2...
Quote saladin780 9-5-2016 06:01 PM
patut buat kat malaysia jugak..
Quote Rainrein 9-5-2016 07:22 PM
saladin780 replied at 9-5-2016 10:01 AM
patut buat kat malaysia jugak..

Jangan bagi idea. Da la sume bende rakyat kena cukai, kalu ni pun apply kat mesia x risau la bangjib nak bayar utang2 negara cos cukai ni kompem paling lumayan.
Quote Acong 9-5-2016 07:54 PM
lkick2113 replied at 9-5-2016 03:14 PM
cadangan si bahlol @Acong dah dapat sambutan di afrika selatan...

bahalol cam ko nie pun ingat gak cadangan aku  
Quote pr3ttytw33ty 9-5-2016 08:24 PM
kalo wat kte mesia, ape kate bella bambam nnt?
Quote dubuk 10-5-2016 01:11 PM
hahahahahahahahahahaha

cukaiiiiiiiiiiiiiiiiiii
Quote unoryah 10-5-2016 06:05 PM
saladin780 replied at 9-5-2016 06:01 PM
patut buat kat malaysia jugak..

entah napa aku sokong idea awak
walaupun terbeban dgn seribu mcm cukai yang ada sekarang
Quote saladin780 10-5-2016 06:58 PM
unoryah replied at 10-5-2016 06:05 PM
entah napa aku sokong idea awak
walaupun terbeban dgn seribu mcm cukai yang ada sekarang

Kann.. At least yg ni ko ada option.. X nak kena cukai maintain la berat badan yg sihat.. Hehe

Lihat semua komen(16)


ADVERTISEMENT


Artikel Terpanas Minggu ini

ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

4-3-2024 05:30 PM GMT+8 , Processed in 0.163834 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top