CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Gempa Bumi Kuat Melanda Kumamoto, Jepun

16-4-2016 10:42 AM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 7065| Komen: 44

Description: Satu gempa bumi berukuran 7.3 magnitud melanda Kumamoto, Jepun awal pagi tadi....


Oleh Fyruz Hanna

Satu gempa bumi berukuran 7.3 magnitud melanda Kumamoto, Jepun awal pagi tadi yang mengorbankan sembilan nyawa (setakat ini) dan lebih 800 orang cedera.

Runtuhan boleh dilihat diseluruh bandar tersebut dan melumpuhkan kawasan itu.

Menurut Ketua Setiausaha Kabinet Yoshihide Suga, setakat ini disahkan 23 tertanam didalam runtuhan.


Jabatan Bencana dan Penyelamat Jepun sedah dalam usaha memindahkan 7262 mangsa ke 375 pusat perlindungan.


Amaran Tsunami dikeluarkan

Amaran bencana Tsunami dikeluarkan sekitar jam 2.00 pagi dan ombak tsunami dijangka membadai sekitar 0.2 meter sehingga 1 meter. -CARI Infonet. 

sumber: cnn
26

Bagus
33

Marah
22

Terkejut
21

Sedih
31

Lawak
34

Bosan

Friends Rank (167 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Changa 16-4-2016 12:53 AM
ikut kata BBC 7.4,,,,dah issue tsunami warning
Quote cherub 16-4-2016 01:02 AM
Changa replied at 16-4-2016 12:53 AM
ikut kata BBC 7.4,,,,dah issue tsunami warning

Adoi! 7.4. Harap2 takdela tsunami. Damage tsunami lagi teruk.
Quote Changa 16-4-2016 01:03 AM
cherub replied at 16-4-2016 01:02 AM
Adoi! 7.4. Harap2 takdela tsunami. Damage tsunami lagi teruk.

yang semalam ke kelmarin itu banyak bangunan runtuh kan?
mereka masih mencari2 survivors yang terperangkap gitu..

yg berlaku just now dah la awal pagi...sah2 la ummah tengah tidur kat rumah.
nauzubillah minzalik
Quote cherub 16-4-2016 01:09 AM
Changa replied at 16-4-2016 01:03 AM
yang semalam ke kelmarin itu banyak bangunan runtuh kan?
mereka masih mencari2 survivors yang ter ...

Jepun bab2 SnR nahas ni systematic n tak panik. Betul takut sungguh macam2 bencana lately ni.
Quote alieyrina 16-4-2016 01:13 AM
Ni daerah belah mana..dekat tempat sunami dulu kah..
Quote InVendeTTa 16-4-2016 06:36 AM
Harap ummah yg tgh berdondong ke sna skrg nak tgok bunga sakura aman2 sajork
Quote sukacactus 16-4-2016 07:00 AM
alieyrina replied at 16-4-2016 01:13 AM
Ni daerah belah mana..dekat tempat sunami dulu kah..

Kumamoto kat pulau paling bwh dlm peta jepun tu...jauh dr tempat tsunami dl
Yg dulu ataaas lg dr tokyo
Quote vaious 16-4-2016 12:09 PM
Tempat aku study dulu...kesian gak kat junior2 skang ni....diorg ckp byk gempa susulan mlm tadi...
tak dpt tido...masing2 tgh risau..
Quote immi 16-4-2016 12:19 PM
News kata gempa susulan skala 5++ dh 2-3 kali hari ni kat area dedekat situ
Quote lionsleepin 16-4-2016 12:19 PM
vaious replied at 16-4-2016 12:09 PM
Tempat aku study dulu...kesian gak kat junior2 skang ni....diorg ckp byk gempa susulan mlm tadi...
...

Ade gunung berapi aktif ye kt situ, mount aso ke ape name dia.

Tgk video kt youtube mmg kuar gegar dia.
Quote rock_stars_roll 16-4-2016 12:52 PM
Changa replied at 16-4-2016 01:03 AM
yang semalam ke kelmarin itu banyak bangunan runtuh kan?
mereka masih mencari2 survivors yang ter ...

Selalunya ummah Jepun tak kan menginap di rumah selepas gempa besar, sebab mereka tahu akan jadinya gempa susulan.  Mungkin ramai yg masih lagi di shelter selepas kejadian first  earthquake.
Quote kelapaparut 16-4-2016 12:56 PM
Dosa apakah ummah kumamoto buat ni, ade pesta sex ke..
Quote vaious 16-4-2016 01:20 PM
lionsleepin replied at 16-4-2016 12:19 PM
Ade gunung berapi aktif ye kt situ, mount aso ke ape name dia.

Tgk video kt youtube mmg kuar ge ...

Yup mount aso (aso-san)......still aktif lagik gunung tu...kalo time dia kuarkn gas ke mmg diorg xbagi naik...
tapi cantik view kat situ.. boleh katakan tiap musim aku penah naik...
Quote famri7 16-4-2016 01:29 PM
Semoga Allah permudahkan urusan mangsa.sememangnya mereka lagi bermoral drpd ummat2 yang claim alim.insyallah
Quote mel18 16-4-2016 01:31 PM
Huhu..sedeh nye..
Hope for speedy recovery my beloved japan..aku pnh g aso san je..kat area kumamoto tu..
Aso san tu still active lagi..gunung berapi kat sana
Quote lionsleepin 16-4-2016 01:35 PM
vaious replied at 16-4-2016 01:20 PM
Yup mount aso (aso-san)......still aktif lagik gunung tu...kalo time dia kuarkn gas ke mmg diorg x ...

View musim ape yg paling cantik bg ko?

I'm taking notes, just in case ade rezeki bleh sampai ke sana. Heee
Quote HibinoSama 16-4-2016 04:56 PM
lionsleepin replied at 16-4-2016 01:35 PM
View musim ape yg paling cantik bg ko?

I'm taking notes, just in case ade rezeki bleh sampai ke ...

Menyibuk sikit..
Paling cantik bagi aku musim luruh.area sana tu biasanya xde salji..so pegi musim sejuk x dpt rasa salji..

Quote lurve82 16-4-2016 04:59 PM
Edited by lurve82 at 16-4-2016 05:00 PM

my sis study sana 9 thn...penah kne gak dulu katanya...time tu kobe paling kuat...tp kali ni paling worst kot...
Quote Peterpan17 16-4-2016 05:38 PM
lionsleepin replied at 16-4-2016 12:19 PM
Ade gunung berapi aktif ye kt situ, mount aso ke ape name dia.

Tgk video kt youtube mmg kuar ge ...

Huh!! nasib ler kita org dah blk baru gempa. Tak blh aku bayangkan mcm mana keadaan kami klu time gempa msh di sana. Dahlah aku msh aku ingat lg dulu kami di Nagoya ada gempa. Pdhal kecik je, tp kita org panik psl tak tau nak buat apa. Org jepun rilek je buat cam biasa.

Lihat semua komen(44)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

22-2-2024 08:16 AM GMT+8 , Processed in 0.075025 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top