CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Pesawat MAS MH002 Terkandas 5 Jam, Seorang Penumpang Mati

30-3-2016 01:00 PM| Diterbitkan: CARI-IIN| Dilihat: 13677| Komen: 124

Description: Dalam satu kenyataan, MAS memohon maaf kepada penumpang bagi kelewatan yang berpanjangan di Manchester Airport
Oleh Izzah Abbasy

Pesawat Malaysia Airlines MH0002 berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Heathrow, London terpaksa dilencongkan ke Manchester Airport Ahad lalu akibat keadaan cuaca yang buruk.

MH002 sepatutnya tiba di Heathrow pada 1 tengah hari pada hari Isnin.


Juruterbang mengumumkan bahawa seorang penumpang meninggal dunia semasa perjalanan dan penumpang terperangkap dalam kapal terbang selama lima jam ketika berada di landasan Manchester.

Mereka terpaksa kekal dalam pesawat itu ketika tiba di Lapangan Terbang Manchester kerana kecemasan akibat kematian penumpang.

Dalam satu kenyataan, MAS memohon maaf kepada penumpang bagi kelewatan yang berpanjangan di Manchester Airport.

"Demi kepentingan keselamatan kerana cuaca buruk dan penutupan Lapangan Terbang Heathrow, penerbangan dilencongkan ke Manchester," katanya.

Walau bagaimanapun, rata-rata penumpang telah mengviralkan kenyataan berhubung isu mereka tidak diberi penjelasan, tidak dilayani dengan baik dan berlapar sepanjang kapal terbang terkandas dan pihak pesawat cuba sembunyikan berhubung kematian seorang penumpang. - CARI Infonet


Kredit : The Star dan Malaysian Digest


19

Bagus
9

Marah
12

Terkejut
14

Sedih
26

Lawak
20

Bosan

Friends Rank (100 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote tongkatwaran75 29-3-2016 01:15 PM
Edited by tongkatwaran75 at 29-3-2016 01:17 PM

Tuesday, 29 March 2016 | MYT 12:57 AM

Bad weather and dead passenger delay MH002

PETALING JAYA: Passengers on board Malaysian Airlines flight MH002 from KL International Airport (KLIA) to Heathrow in London were stuck in the plane for five hours while it sat on the tarmac in Manchester.

They had to remain in the plane when it arrived at Manchester Airport because of medical emergency due to a death of a passenger.

MH002 took off from KLIA at around 11.47pm on Sunday and was supposed to arrive at Heathrow at 1pm on Monday.

However, it was diverted to Manchester Airport due to strong winds from Storm Katie.

Following a three-hour delay due to the diversion, the passengers had to stay in the plane longer because of the medical emergency.

One passenger, Josh Pearce, took to twitter to vent his frustrations at being stuck on board for hours without any explanation.

"@mas after 4 hours with no real updates its beginning to wear thin!!!

"Unacceptable, irrespective of the death of a passenger," he tweeted.

Another passenger with the handle @jumanjie91 said: "@MAS Quite easily my most horrific airline experience MH002. Tragedy aside, the lack of communication with passengers was inhumane."

Passengers also struggled with no food for the hours stuck on board.

"@MAS Malaysian Airlines, this is a disgrace, nobody is communicating! Give us some answers, or at least some food!" tweeted Raphael Hurwitz.

In a statement, MAS apologised to passengers for the prolonged delay at Manchester Airport.

"In the interest of safety due to adverse weather and closure of Heathrow Airport, the flight was diverted to Manchester," it said.

"Unrelated and unfortunately, we regret that a passenger on board passed away during the flight before arrival in the UK."

"This resulted in a further delay to await the arrival and inspection by the relevant authorities in Manchester. The aircraft was also quarantined as per regulatory requirements."

MAS also said due to regulatory compliance, it was unable to proceed with its journey to London despite the improved weather and reopening of Heathrow Airport.

"After completion of the aircraft inspection, our crew had exhausted their duty time limitation to conduct a safe flight back to London," it said. - The Star
Quote juliez 29-3-2016 01:17 PM
Semua flight mmg tak dpt masuk heathrow la. Semua kena divert ke manchester. Then sampai manchester ada pulak pax meninggal. Sop mmg kena kuarantin ac if ada yg mati onboard. Lepas settle semua, crew pulak exceed flying hours

Ini lah yg org melayu kita ckp sudah jatuh ditimpa tangga
Quote cheewong 29-3-2016 01:17 PM
Malaysia Airlines bg free stay kat hilton
Quote mepusembilan 29-3-2016 01:20 PM
@pyropura
mas memang kerap bikin masalah ya
Quote juliez 29-3-2016 01:21 PM
And if pax mati on board mmg takdenya pilot nak announce ye. Korang gila ker apa

Selain dari melindungi privacy & identity pax yg mati, ianya juga utk menjaga emosi pax yg lain yg mungkin akan berprasangka buruk, stress, ketakutan dan sebagainya
Quote cmf_premierleag 29-3-2016 01:24 PM
mepusembilan replied at 29-3-2016 01:20 PM
@pyropura
mas memang kerap bikin masalah ya


Hey bodoh
Ko tak baca ke posting yg @juliez tu tulis kat post no.3
Ada reason la kenapa semua ni berlaku
Bodoh punya indon
Quote mepusembilan 29-3-2016 01:25 PM
cmf_premierleag replied at 29-3-2016 01:24 PM
Hey bodoh
Ko tak baca ke posting yg @juliez tu tulis kat post no.3
Ada reason la kenapa semua  ...

kenapa cuma mas aja?
Quote dino 29-3-2016 01:25 PM
mepusembilan replied at 29-3-2016 01:20 PM
@pyropura
mas memang kerap bikin masalah ya

ko tunggu jela giliran garudada tu..... tunggguuuuu....
Quote mepusembilan 29-3-2016 01:26 PM
cmf_premierleag replied at 29-3-2016 01:24 PM
Hey bodoh
Ko tak baca ke posting yg @juliez tu tulis kat post no.3
Ada reason la kenapa semua  ...

kenapa terbang manchester

tidak ada ke bandara lain di london
@gatwick
@standted
Quote auntieagony 29-3-2016 01:28 PM
juliez replied at 29-3-2016 01:21 PM
And if pax mati on board mmg takdenya pilot nak announce ye. Korang gila ker apa  

Selain dari  ...

Walaupun taknak bagi tau ada pax yg dah meninggal dunia, kena bagi update terkini, tak boleh dok senyap saja. Lagi ler pax2 yg lain gerun,
dan nampak seolah2 MAS staff tak professional.

Sediakanlah script2 yg standard yg memberi alasan skema tanpa memberi indikasi bhw ada pax yg dah meninggal. Penumpang nak tau bhw
nyawa mrk dlm kapalterbang tu ok dan mereka dlm keadaan safe & sound. MAS kan dah ada 2 tragedi terdahulu, mestilah pandai2 address emosi
penumpang2.
Quote dodolgemok 29-3-2016 01:37 PM
mepusembilan replied at 29-3-2016 01:26 PM
kenapa terbang manchester

tidak ada ke bandara lain di london

Kasian ya garudedak tidak bisa mendarat di manchester sana? Terus senyum sinis gue di sini iya!
Quote rigorsamsa 29-3-2016 01:40 PM
kesian gak penumpang kelaparan... kacang masin pun dh abis agaknya
Quote mepusembilan 29-3-2016 01:45 PM
emang mas itu perlu blacklist masuk ke eropa
Quote mepusembilan 29-3-2016 01:50 PM
aku harap uni eropa segrra blacklist mas
Quote smurfetz 29-3-2016 01:51 PM
4 jam? even 40 minit kalo di suruh dok aje dlm kapal terbang tanpa apa2 info pun sure blood dah go upstairs. dah le sempit, dok tengah lak tu,sebelah org busuk yg badan overwieght, yg berlaga bahu.. adeiiii
Quote kurunsing 29-3-2016 01:52 PM
mepusembilan replied at 29-3-2016 01:26 PM
kenapa terbang manchester

tidak ada ke bandara lain di london

kerana kau bodoh, ngerti nggak?

bodo piang tak tau apa dok diam2 kat slumdog jakarta lahanat sana
Quote tigas 29-3-2016 01:53 PM
cash.............
Quote cik_tonggek 29-3-2016 01:53 PM
cmf_premierleag replied at 29-3-2016 01:24 PM
Hey bodoh
Ko tak baca ke posting yg @juliez tu tulis kat post no.3
Ada reason la kenapa semua  ...

ko posa ke prem lunch hour ni tak gi makan2
layankan geng tak skolah tu bakpe

Quote cmf_premierleag 29-3-2016 01:55 PM
cik_tonggek replied at 29-3-2016 01:53 PM
ko posa ke prem lunch hour ni tak gi makan2
layankan geng tak skolah tu bakpe

Tgh tggu member td..so sambil2 tu meols layan la porem jap

Lihat semua komen(124)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

24-2-2024 12:45 AM GMT+8 , Processed in 0.072265 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top