CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tolak Caruman KWSP Tiga Peratus Merugikan Pekerja

30-1-2016 06:52 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 7785| Komen: 35

Description: Caruman KWSP yang dikurangkan sebanyak tiga peratus diterima baik oleh Cuepacs namun perlu diteliti untuk kebaikan jangka masa panjang.
Oleh Adib ZA

Caruman KWSP yang dikurangkan sebanyak tiga peratus diterima baik oleh Cuepacs namun perlu diteliti untuk kebaikan jangka masa panjang.


Ini kerana dalam masa yang sama, pendapatan rakyat akan bertambah, namun kehilangan simpanan sebanyak 3 peratus.

“Ia boleh disifatkan sebagai satu kerugian yang tak dapat ditebus ganti dan bukanlah satu pengumuman yang benar-benar menggembirakan, sebaliknya membuat kita jadi berfikir panjang.

“Cuepacs berharap agar kerajaan melaksanakan keputusan berkenaan untuk tempoh 2016 sahaja dan kembalikan semula jumlah potongan asal caruman pekerja iaitu sebanyak 11 peratus pada 2017 nanti,” kata Presiden Cuepacs, Datuk Presiden Azih Muda. - CARI Infonet


Sumber: Sinar Harian

(Sumber foto: Carian google)

9

Bagus
13

Marah
13

Terkejut
22

Sedih
1

Lawak
15

Bosan

Friends Rank (73 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote TuntungReturn 30-1-2016 06:50 AM
bukan diber pilihan ke?  klo epf buat 20% pun aku setuju.
Quote roac 30-1-2016 07:22 AM
Perlu diingatkan, mereka yg mengurangkan caruman epf sehingga kurang daripada rm6000 setahun akan end up bayar cukai pendapatan yang lebih ke atas 'extra income'   yg diperolehi.

So buatlah kiraan sebelum accept pengurangan caruman anda.  
Quote Pajeri_Nenas 30-1-2016 07:47 AM
Nama pun pilihan,ape ke Bengap cuepecs ni
Quote zach2008 30-1-2016 09:15 AM
Sepatutnya EPF buat sebaliknya. Siapa yg nak kurangkan kena isi borang. Ni mereka yg tak nak pulak.
Tp aku nak maintain je macam sblm nih...
Quote vespa_oren 30-1-2016 09:32 AM
zach2008 replied at 30-1-2016 09:15 AM
Sepatutnya EPF buat sebaliknya. Siapa yg nak kurangkan kena isi borang. Ni mereka yg tak nak pulak.
...

Tu aku sokong, malas betul aku nak isi borang hantar kt kwsp
Quote monreyes 30-1-2016 09:37 AM
rasanya gov akan collect more tax
and when we spent more gst...

Quote scarflicious 30-1-2016 10:15 AM
Sapalah penasihat najib ni! Alahai!
Quote bluehedgehog 30-1-2016 10:38 AM
zach2008 replied at 30-1-2016 09:15 AM
Sepatutnya EPF buat sebaliknya. Siapa yg nak kurangkan kena isi borang. Ni mereka yg tak nak pulak.
...

betul, langkah bodoh...yg nk kekal perlu isi borang...bodo
Quote stania83 30-1-2016 10:45 AM
orang kaya komplen aaa pengurangan 3% org yg betul betul ikat perut akan sujud syukur.
Quote fire_place 30-1-2016 10:52 AM
Mana bodoh,langkah bijak lah tu.hakikatnya dia nak semua tolak 3% Je..yg xsetuju pun akan jd malas nk isi borang,so redha Je lah.tu sbb yg nak tolak lebih Kena isi borang.kalau yg setuju 3% kena isi borang,misi dan visi asalnya xkn tercapai lah.

bila caruman kurang,kita akan lebih berbelanja,jd dia untung.mmg ada yg ckp untuk org susah rasa bsyukur,ya..bersyykur masa skrg..tp berapa tahun akan dtg bila dh pencen.simpankan sikit,sakit pula lpstu.mana nk cekau???
Quote Skuau 30-1-2016 10:57 AM
Pendapatan hanya 'bertambah' sbnyk 90 sen jer sehari...tuk per? Yg depa bg permit kt pendatang HARAM tu watper.Baik xpyh ada undng2 imigresen dn undang2 buruh@akta pekerjaan.Sesaper sajer blh msk dn wat sukati dia jer kt msia ni....
Quote zach2008 30-1-2016 11:42 AM
vespa_oren replied at 30-1-2016 09:32 AM
Tu aku sokong, malas betul aku nak isi borang hantar kt kwsp

Dia tau ramai yg malas. Lg ramai yg malas lg byk la duit yg akan mengalir dlm apsaran

Quote wanitajelita 30-1-2016 12:55 PM
benda bodoh ni pun nak buat isu. Macamlah tak pernah buat beberapa tahun lepas?

p/s
benci org yg suka mencarik salah org
Quote giyomi 30-1-2016 12:59 PM
kena isi pom ker...huh ni yg malas ni.
Quote belilies 30-1-2016 05:48 PM
Kiupek ni makin lama makin bengap. Bukan haritu dah kata ada option reject this minus 3% ke? Dah ketandusan isu.
Quote ONEK 30-1-2016 10:05 PM
Cukai tak terjejas pun...tetap sama seperti potongan sebelum ni...sebab
potongan dibuat atas pendapatan kasar...bukannya pendapatan bersih pun...
Quote kemaruk 30-1-2016 10:09 PM
ONEK replied at 30-1-2016 10:05 PM
Cukai tak terjejas pun...tetap sama seperti potongan sebelum ni...sebab
potongan dibuat atas penda ...

كناڤ نام اوق ماچم كونيق؟
Quote sgbuloh 31-1-2016 12:12 AM
kalau potong 3% tu.. potongan cukai monthly aku bertambah.
Quote mesmerize 31-1-2016 12:23 AM
kemaruk replied at 30-1-2016 10:09 PM
كناڤ نام اوق ماچ&#16 ...

hahahaha sis kem malu2 nak tulis rumi ke perkataan tu?

Lihat semua komen(35)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

22-5-2024 05:03 PM GMT+8 , Processed in 0.053844 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top