CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Tandas Sekolah Kenakan Bayaran 30sen Dapat Perhatian Menteri

16-1-2016 11:21 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 9392| Komen: 63

Description: Langkah sebuah sekolah mahu mengenakan bayaran 30sen untuk penggunaan tandas mendapat perhatian Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid.


Oleh : TS LOO





Langkah sebuah sekolah mahu mengenakan bayaran 30sen untuk penggunaan tandas mendapat perhatian Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Beliau menerusi akaun Facebooknya mengatakan Sekolah Menengah Kebangsaan St George di Pualau Pinang yang bakal mengenakan bayaran 30sen sekali masuk.sedang dalam perhatian pengarah JPN (Jabatan Pendidikan Negeri) Pulau Pinang dan tindakan susulan akan diambil.

Idea itu dikatakan dibuat oleh Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta alumni sekolah tersohor itu.




"Kementerian Pendidikan Malaysia, JPN, PPD (Pejabat Pendidikan Daerah) masuk campur isu ini kerana sebagaimana kita tahu, semua sekolah ada kontrak pencucian kawasan, termasuk tandas yang telah dibayar kerajaan BN yang tercinta kepada kontraktor," menurut status di Facebook Penang Kini.



Bagaimanapun, seorang guru sekolah itu Razuan Ibrahim mempertahankan tindakan itu dengan berkata pelajar mempunyai pilihan tandas percuma.- CARI Infonet



Berita selanjutnya : malaysiakini.com/

31

Bagus
28

Marah
18

Terkejut
22

Sedih
34

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (151 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote ellejo 16-1-2016 09:27 AM
so ko ajar bebudak ada duit boleh solve attitude kebersihan toilet?
madefaker
Quote caprut 16-1-2016 09:30 AM
buto pak hang la cikgu pon kena byr. mengetahui peel gov staff ni, mostly nk trbaik dgn bnda free.
Quote ultra78 16-1-2016 09:33 AM
Kalau di rumah pun tak reti jaga tandas, jangan haraplah di sekolah mereka akan reti jaga tandas.
Quote zamzarai 16-1-2016 09:45 AM
Apa susah.kencing ja kat pagar sekolah.biar hancing 1sekolah.
Quote lostnfaun 16-1-2016 09:49 AM
Ok la idea sekolah tue... Nak bersih bayar 30sen, nak yg kotor free... Umpama lalu jalan bertol dgn tak bertol
Quote GhostWalking 16-1-2016 09:53 AM
Ngaja jd ahli politik.bagus lah
Quote revolusi_30 16-1-2016 09:56 AM
Ne idea PIBG kan... So xda pehak yg boleh dipersalahkan la... Sebab dipersetujui bersama antara Ibubapa Penjaga dan Guru.
Quote akik 16-1-2016 10:23 AM
sekolah aku ni..hehe.
asalkan tandas free masih ada aku tak rasa salah pun idea pibg tu
Quote idadzira 16-1-2016 10:38 AM
mcm kat klcc lak......tandas biasa dgn tandas premium.

agak2 tandas berbayar tu ada org tolong lapkan tangan x ?
Quote TuntungReturn 16-1-2016 10:41 AM
tandas mesjid pun kotor.
Quote aechae 16-1-2016 10:44 AM
Kn ada yg free pnya... Buat je la 1 je yg berbayar...i bet ada je org yg snggup byr tnpa complaint...jnji selesa xyah beratur tggu turn,duit sndri dh mampu byr nk kesah apa...
Quote Artemesiaa 16-1-2016 10:52 AM
Betul tu kebersihan tandas bermula dari rumah, kalau kat rumah pun tandasnya kotor macam mana nak expect mereka boleh menjaga kerbersihan bila guna tandas sekolah atau tandas awam.  
Quote zach2008 16-1-2016 10:55 AM
Sistem sekolah sekarang pun bukannya macam dulu2.
Sekolah dulu murid2 ada jadual cuci tandas dan jaga kebersihan kawasan sekolah.
Suka tak suka kena cuci tandas, longkang dsbnya. Kebersihan kelas pun macam tu.
Kerja2 ni semua pun boleh dojadikan hukuman/ denda yg popular di sekolah.

Cuma sekarang semuanya dibuat oleh kontraktor... kalau ada gotong royong pun sekali setahun semata2 utk memenuhi program sekolah. Tang mana perlu dibayarnya... tandas kotor cleaner yg dibayar gaji kena cuci la
Quote Imel88 16-1-2016 11:02 AM
kena kurangkan ke 20 sen. 30 sen mahal. Ide dah bagus  
Quote blythes 16-1-2016 11:21 AM
We all know yg pergi meeting pibg ni makpak yang ada-ada. They can talk shit about money
Quote bangcak 16-1-2016 11:30 AM
lepas nih, kalu nak cikgu hot kene masuk kelas berbayar.
kelas free dpt cikgu nak pencen + garang
Quote HibinoSama 16-1-2016 11:40 AM
Mampus..klu sehari 3 kali pegi toilet
Quote -electrifying- 16-1-2016 11:54 AM
PIBG punya idea bkn skolah semata...
Lantak engkorg la
Quote CrowneGlory 16-1-2016 11:57 AM
Apa guna cleaner sekolah...aku tgk cleaner sekolah makin goyang kaki...sapu main2 keliling koridor sekolah...yg lain semua budak buat...awal tahun masuk sekolah pun makbapak yg sapu , buang habuk2 tebal, kemas kerusi meja anak2 dlm kelas...makpak htr anak g sekolah utk bljr bukan jd cleaner..

Lihat semua komen(63)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

12-4-2024 06:48 PM GMT+8 , Processed in 0.224749 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top