CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Selebriti Tempatan Lihat artikel

Erysha Emyra Tak Setuju Lepasan SPM Buat ‘Content’ Tayang Keputusan Gagal Di Media Sosial

7-6-2024 08:16 AM| Diterbitkan: CARI-MAL| Dilihat: 11261| Komen: 31

Description: Pelakon Erysha Emyra tidak bersetuju dengan tindakan segelintir anak muda yang bangga menayang keputusan gagal Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di media sosial.

Pelakon Erysha Emyra tidak bersetuju dengan tindakan segelintir anak muda yang bangga menayang keputusan gagal Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di media sosial.

Menerusi temu bual bersama OhBulan!, Erysha berkata, individu tersebut tidak perlu membiasakan budaya seperti itu. Ini kerana, pendidikan sangat penting buat semua.


"Saya kurang setuju apabila ada yang buat ‘content’ dalam media sosial tentang kegagalan dalam SPM dan anggap semua itu tidak penting."

"Bagi saya, pada peringkat apa pun, pendidikan adalah penting. Kalau gagal sekalipun, jangan begitu bangga apatah lagi galakkan orang dengan pencapaian sebegitu. Jangan normalisasikannya."


Erysha yang pernah meraih keputusan cemerlang 9A pada SPM 2016 turut berkongsi sebab dia menangguhkan hasrat melanjutkan pengajian di universiti.

Menurut Erysha, dia mahu memberi sepenuh tumpuan terhadap kerjaya seni terlebih dahulu.

"Buat masa ini saya tangguh dulu hasrat sambung belajar. Apabila sudah bekerja ada tanggungjawab yang perlu saya laksanakan. Jadi, sekarang biarlah saya bekerja dahulu."

Terdahulu, seorang lepasan SPM 2023 telah memuat naik status di TikTok dengan menunjukkan dia gagal kesemua subjek dan tidak hadir bagi dua mata pelajaran. Remaja itu turut memberi pesanan kepada pelajar yang gagal sepertinya untuk percaya kepada progres.

Susulan daripada itu, netizen mula mempersoalkan di mana dia mendapat keyakinan untuk memuat naik slip SPM seteruk itu di media sosial dan kemudian menyatakan dia harus percaya kepada progres atau kemajuan?

Sumber : OhBulan

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan

ADVERTISEMENT


Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kerani_je 7-6-2024 08:23 AM
Ko straight A pun tak de pencapaian ape pun so far..Berlakon aje lah..Tak sambung belajar pun..So x payah mencapub..
Quote CurangLagi 7-6-2024 08:24 AM
Dik..sayangnya x sambung study dik..kerjaya seni pun sendu..or maybe fofolor tp iols x kenal. Ampooonn..apa2pun nasihat adik baguss.walapunn. hahahha
Quote kerani_je 7-6-2024 08:35 AM
CurangLagi replied at 7-6-2024 08:24 AM
Dik..sayangnya x sambung study dik..kerjaya seni pun sendu..or maybe fofolor tp iols x kenal. Ampooo ...

At least smbung la belajar dulu mcm mira piljah ada jugak degree..Ni duk pung pang straight A spm je tak sudah..Ni zaman bila org nk tgk pencapaian SPM aje pun..Jadikan jahlop idola ke duk pung pang 10 A tak sudah2 yg dah berbelas tahun lepas pun..Orang pun dah tak heran..
Quote cap_ayam 7-6-2024 09:30 AM
2016-2024 kalau sambung belajar mungkin dah tahap buat PhD.
Quote Yoonggi 7-6-2024 09:37 AM
baik la smbg belajar dulu. at least klu dah sendu, u hv sth to fall back on to
Quote Pujangga22 7-6-2024 10:08 AM
klu umur dah meningkat ssh sikit pelajaran tu nk msuk otak...byk benda nak fikir..time muda lah better smbung study otak masih fresh...blh jer keje sambil study
Quote KamikuP 7-6-2024 10:21 AM
kO SAPE DIK WPON DAPAT 9 a.. bak kata anak meolls, lulus SPM hanya utk masuk U sahaja.. ekekek
Quote Thunderclouds 7-6-2024 10:31 AM
Jgn jd jahlop yer dekk
Kulur kilir flex 10a dia tu smpai kiamat.
Masuk angin keluar asap gitoh
Quote neve4881 7-6-2024 10:47 AM
iols slalu tertuka dia nih dgn si dahlia rizal tu..pastu dr segi lakonan sepesen je dgn yg dahi jendul tu..ala ape ke nama ntah yg berlakon jd ex gf kak hael tuuuuu...
drama yg iols tgh layan skrg cinta untuk sekali lagi dgn deq merkin tuu haaa..
Quote rosewhite 7-6-2024 10:49 AM
tahun ni muka dia pula kerap kat tv, pelakon bertudung. sebelum ni mira filzah, sharifah rose & Qasrina ke yg dahi jendul tu.
Quote marchikobonzo 7-6-2024 11:09 AM
Memang la duit kepuk2 kau dapat, tapi sayangnya masa muda tu, patut kalau sambung belajar tu dah dapat degree & master dah
Quote Zaien 7-6-2024 11:55 AM
sambung blaja la dek.. kalau sendu at least boleh cri keje tetap lain..
tgk najwa latif tu haa.. dlm nyanyi2 smbung blaja dh jdi lecturer..

Quote sweetfasha 7-6-2024 02:16 PM
kalau minat jadi pelakon sangat kenapa tak sambung belajar dalam bidang seni lakon. belajar art belajar tonasi, memek muka.. jadi artis pun kena ada ilmu

sok sok dah tak laku boleh lah mengajar
Quote kerz 7-6-2024 02:48 PM
Pelapis mira piljah dan amyra rosli...pun nama emyra jugak...lakonan pun tak berkembang mana...dok takuk jd heroin lembik kuat nangis sampai abg jamil mampos
Quote Missjass 7-6-2024 02:52 PM
CurangLagi replied at 7-6-2024 08:24 AM
Dik..sayangnya x sambung study dik..kerjaya seni pun sendu..or maybe fofolor tp iols x kenal. Ampooo ...

Dia berlakon pun baru setahun je kan first time tgk dia berlakon jadi kawan mimi lana dlm perempuan itu. Ingtkan dia smbung belajar sambil2 buat modeling dulu mcm Qasrina ngn Sharifah Rose
Quote Missjass 7-6-2024 02:56 PM
sweetfasha replied at 7-6-2024 02:16 PM
kalau minat jadi pelakon sangat kenapa tak sambung belajar dalam bidang seni lakon. belajar art bela ...

Kan mcm Shaza Bae tu ada degree performing arts from UM.
Quote missHaidiD 7-6-2024 03:04 PM
Laa..  Dak ni smpai spm je ke. Kalau spm cukup2 makn takpe la.  Tp dpt 9a's kan..

Rugi ko aminah
Quote cicicumel 7-6-2024 03:19 PM
Nama dia meletop lps berlakon TV3...yelah majoriti org Malaysia ada tv3..klu berlakon Astro, popular setakat tu je lah.
Quote Nozot 8-6-2024 07:12 PM
Kalau idola ko jahlop, memang tak kemana pun, gebang seantero dunia tapi hasil tadak, usahawan pun idok, semua produk hit n run..sambung belajar dik, dunia seni tak kemana kalau tak multi talents.

Lihat semua komen(31)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

19-6-2024 12:28 AM GMT+8 , Processed in 0.045177 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top