CariDotMy

 Forgot password?
 Register

ADVERTISEMENT

12Next
Return to list New
View: 11342|Reply: 31

Erysha Emyra Tak Setuju Lepasan SPM Buat ‘Content’ Tayang Keputusan Gagal Di Media Sosial

  [Copy link]
Post time 7-6-2024 08:16 AM | Show all posts |Read mode




Pelakon Erysha Emyra tidak bersetuju dengan tindakan segelintir anak muda yang bangga menayang keputusan gagal Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di media sosial.


Menerusi temu bual bersama OhBulan!, Erysha berkata, individu tersebut tidak perlu membiasakan budaya seperti itu. Ini kerana, pendidikan sangat penting buat semua.






"Saya kurang setuju apabila ada yang buat ‘content’ dalam media sosial tentang kegagalan dalam SPM dan anggap semua itu tidak penting."


"Bagi saya, pada peringkat apa pun, pendidikan adalah penting. Kalau gagal sekalipun, jangan begitu bangga apatah lagi galakkan orang dengan pencapaian sebegitu. Jangan normalisasikannya."


Erysha yang pernah meraih keputusan cemerlang 9A pada SPM 2016 turut berkongsi sebab dia menangguhkan hasrat melanjutkan pengajian di universiti.


Menurut Erysha, dia mahu memberi sepenuh tumpuan terhadap kerjaya seni terlebih dahulu.


"Buat masa ini saya tangguh dulu hasrat sambung belajar. Apabila sudah bekerja ada tanggungjawab yang perlu saya laksanakan. Jadi, sekarang biarlah saya bekerja dahulu."


Terdahulu, seorang lepasan SPM 2023 telah memuat naik status di TikTok dengan menunjukkan dia gagal kesemua subjek dan tidak hadir bagi dua mata pelajaran. Remaja itu turut memberi pesanan kepada pelajar yang gagal sepertinya untuk percaya kepada progres.


Susulan daripada itu, netizen mula mempersoalkan di mana dia mendapat keyakinan untuk memuat naik slip SPM seteruk itu di media sosial dan kemudian menyatakan dia harus percaya kepada progres atau kemajuan?


Sumber : OhBulan
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2024 08:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko straight A pun tak de pencapaian ape pun so far..Berlakon aje lah..Tak sambung belajar pun..So x payah mencapub..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Dik..sayangnya x sambung study dik..kerjaya seni pun sendu..or maybe fofolor tp iols x kenal. Ampooonn..apa2pun nasihat adik baguss.walapunn. hahahha
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
CurangLagi replied at 7-6-2024 08:24 AM
Dik..sayangnya x sambung study dik..kerjaya seni pun sendu..or maybe fofolor tp iols x kenal. Ampooo ...

At least smbung la belajar dulu mcm mira piljah ada jugak degree..Ni duk pung pang straight A spm je tak sudah..Ni zaman bila org nk tgk pencapaian SPM aje pun..Jadikan jahlop idola ke duk pung pang 10 A tak sudah2 yg dah berbelas tahun lepas pun..Orang pun dah tak heran..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
2016-2024 kalau sambung belajar mungkin dah tahap buat PhD.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 09:37 AM | Show all posts
baik la smbg belajar dulu. at least klu dah sendu, u hv sth to fall back on to
Reply

Use magic Report

Follow Us
Post time 7-6-2024 10:08 AM | Show all posts
klu umur dah meningkat ssh sikit pelajaran tu nk msuk otak...byk benda nak fikir..time muda lah better smbung study otak masih fresh...blh jer keje sambil study
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 10:21 AM | Show all posts
kO SAPE DIK WPON DAPAT 9 a.. bak kata anak meolls, lulus SPM hanya utk masuk U sahaja.. ekekek
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2024 10:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Jgn jd jahlop yer dekk
Kulur kilir flex 10a dia tu smpai kiamat.
Masuk angin keluar asap gitoh
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 10:47 AM | Show all posts
iols slalu tertuka dia nih dgn si dahlia rizal tu..pastu dr segi lakonan sepesen je dgn yg dahi jendul tu..ala ape ke nama ntah yg berlakon jd ex gf kak hael tuuuuu...
drama yg iols tgh layan skrg cinta untuk sekali lagi dgn deq merkin tuu haaa..
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 10:49 AM | Show all posts
tahun ni muka dia pula kerap kat tv, pelakon bertudung. sebelum ni mira filzah, sharifah rose & Qasrina ke yg dahi jendul tu.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 11:09 AM | Show all posts
Memang la duit kepuk2 kau dapat, tapi sayangnya masa muda tu, patut kalau sambung belajar tu dah dapat degree & master dah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 11:55 AM | Show all posts
sambung blaja la dek.. kalau sendu at least boleh cri keje tetap lain..
tgk najwa latif tu haa.. dlm nyanyi2 smbung blaja dh jdi lecturer..

Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 02:16 PM | Show all posts
kalau minat jadi pelakon sangat kenapa tak sambung belajar dalam bidang seni lakon. belajar art belajar tonasi, memek muka.. jadi artis pun kena ada ilmu

sok sok dah tak laku boleh lah mengajar
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Pelapis mira piljah dan amyra rosli...pun nama emyra jugak...lakonan pun tak berkembang mana...dok takuk jd heroin lembik kuat nangis sampai abg jamil mampos
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
CurangLagi replied at 7-6-2024 08:24 AM
Dik..sayangnya x sambung study dik..kerjaya seni pun sendu..or maybe fofolor tp iols x kenal. Ampooo ...

Dia berlakon pun baru setahun je kan first time tgk dia berlakon jadi kawan mimi lana dlm perempuan itu. Ingtkan dia smbung belajar sambil2 buat modeling dulu mcm Qasrina ngn Sharifah Rose
Reply

Use magic Report


ADVERTISEMENT


Post time 7-6-2024 02:56 PM From the mobile phone | Show all posts
sweetfasha replied at 7-6-2024 02:16 PM
kalau minat jadi pelakon sangat kenapa tak sambung belajar dalam bidang seni lakon. belajar art bela ...

Kan mcm Shaza Bae tu ada degree performing arts from UM.
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Laa..  Dak ni smpai spm je ke. Kalau spm cukup2 makn takpe la.  Tp dpt 9a's kan..

Rugi ko aminah
Reply

Use magic Report

Post time 7-6-2024 03:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Nama dia meletop lps berlakon TV3...yelah majoriti org Malaysia ada tv3..klu berlakon Astro, popular setakat tu je lah.
Reply

Use magic Report

Post time 8-6-2024 07:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau idola ko jahlop, memang tak kemana pun, gebang seantero dunia tapi hasil tadak, usahawan pun idok, semua produk hit n run..sambung belajar dik, dunia seni tak kemana kalau tak multi talents.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

 

ADVERTISEMENT


Forum Hot Topic

 

ADVERTISEMENT


 


ADVERTISEMENT
Follow Us

ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

26-7-2024 01:04 AM GMT+8 , Processed in 0.192655 second(s), 45 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

Quick Reply To Top Return to the list