CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Video@CARI Apa Kata Mereka? Lihat artikel

Wajarkah Graduan Baru Minta RM3,500 Untuk Pekerjaan Pertama?

16-12-2015 11:50 AM| Diterbitkan: CARI-LTS| Dilihat: 12235| Komen: 119

Description: Seramai 68% majikan yang ditemubual menyatakan punca utama kebanyakan graduan tidak ditawarkan pekerjaan adalah kerana mereka bukan sahaja meminta gaji dan syarat kebajikan yang tidak realistik.



Artikel : TS LOO
Video : Firdausz & TS LOO




Baru-baru ini, kaji selidik yang dijalankan oleh portal pekerjaan, JobStreet.com mendapati seramai 68% majikan yang ditemubual menyatakan punca utama kebanyakan graduan tidak ditawarkan pekerjaan adalah kerana mereka bukan sahaja meminta gaji dan syarat kebajikan yang tidak realistik, malah ada di antara mereka bersifat gelojoh dengan memohon pendapatan sekurang-kurangnya RM5000. 


Artikel berkaitan : http://mforum.cari.com.my/portal.php?mod=view&aid=23581


Sehubungan itu, wartawan CARI membuat tinjauan di sekitar lembah klang, Jom dengarkan apa reaksi warga kerja dan graduan kita!- CARI Infonet




13

Bagus
11

Marah
26

Terkejut
8

Sedih
19

Lawak
14

Bosan

Friends Rank (91 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Bedah.Cun 16-12-2015 11:52 AM
Habis tue takkan kau nak suh diorang mintak gaji Rm250 jer? Heuw logik lar sikit. Kalau yang betul2 demanding tak padan dengan kelulusan tue I no komen kan jer
Quote duri_durians 16-12-2015 11:56 AM
gaji first gue 2.1k.. itupun dah wow! aku ada duit sendiri!

tapi tuh zaman 5 tahun lepas.

Quote saladin780 16-12-2015 12:01 PM
majikan kalu bleh..nak byr fresh grad ni rm350 jer
Quote gaara_X 16-12-2015 12:12 PM
ermmmmmm...depend kompanmy
Quote bob92 16-12-2015 12:12 PM
saya lepasan diploma first keje gaji 900 masa 3 tahun lepas..keje skrg mmg xleh memilih, lagi2 xda pengalaman jangan harap dapat gaji tnggi
Quote batusembilan 16-12-2015 12:14 PM
gaji 1st aku rm650. 15 tahun yg lepas
Quote arasham 16-12-2015 12:15 PM
Tadi ada kwn suruh tanya ank saya peluang keje kat pulau ujung, ank dia grad obersea, chem engine dah setahun balik tak de keje.. Sian plak
Quote Innrukia 16-12-2015 12:19 PM
Company aku just mampu offer RM3.4k for entry engineer....
Quote chinta89 16-12-2015 12:32 PM
budak2 skg kalau first kije semua demand.. aku ade ijazah, apehal gaji kecik? gtuuu kekdahnya..
Quote syaiful 16-12-2015 12:44 PM
ikutkan standard gaji fresh grads untuk jawatan eksekutif kat GLC memang start kat around RM3500..
Setahu saya lah, macam tu sejak 2012 aritu
Tapi zaman sekarang ni untuk jawatan eksekutif, fresh grads bukan setakat ada degree malah ramai ada master juga..

Cumanya kekosongan jawatan eksekutif tu bukan banyak sangat, tambahan umur pencen naikk ke 60 tahun
Kebolehpasaran fresh grad pun berkurangan, ada yang sanggup start sebagai kerani/penyelia dsb
Mencari pengalaman dan sementara menunggu kekosongan jawatan yang lebih sesuai
Quote pinksarah 16-12-2015 12:48 PM
Wajar..

Sejajar dgn semua kenaikan toll,tambang public transport dan sewaktu dgn nya
Quote itew 16-12-2015 12:49 PM
itu la pentingnya english edukesyen
Quote jengkoil 16-12-2015 12:50 PM
Tred utk kongsi cite amount gaji pertama..


ok ok..iols jeles...iols gaji ikut jam ..rm 3.50/hr time first job kat kepsi..
Quote zonan4 16-12-2015 12:52 PM
aihz memang patut... bangla sanggup plak korang bayar mahal... tuih... cilaka punya manusia .... dah sah sah budak keluar U mesti la taraf dia lagi tinggi dari buruh kasar.. cilaka punya manusia nak untung dia jer... kalau nak jimat tak payah hired la....
Quote fcl29 16-12-2015 12:55 PM
arasham replied at 16-12-2015 12:15 PM
Tadi ada kwn suruh tanya ank saya peluang keje kat pulau ujung, ank dia grad obersea, chem engine da ...

chem eng rasanya mmg peluang keje mcm sikit sgt... tgk kwn2 yg lain, mcm susah nk dpt keje... tp masa blajar kat u, dorg la plg bz...  
Quote jaa139 16-12-2015 12:56 PM
ikut depa la nak mintak bape K pun...kalu company taknak bagi takyah amik depa...senang cerita...
Quote winamp05 16-12-2015 12:56 PM
Ade degree tapi suh buat itu ini semua tak reti. 1800 sudah. Tak payah demand. Xde degree atau diploma. 3 tahun je pengalaman tapi suh buat itu ini semua tip top. Mintak gaji 3000 lebih sikit dari kampeni lama. Ok boleh start kerja. Based on true story
Quote winamp05 16-12-2015 12:59 PM
Paling win , degree elektronik, suruh pasang kotak kek, masuk kan je celah celah lobang yg disediakan, terkial kial macam mana nak lipat.
Quote lima_kupang 16-12-2015 12:59 PM
keadaan sekarang perlukan gaji yang lebih tinggi..
kalau ikut kan dgn ekonomi mcm skrng aku rs 3500 untuk fresh ok la...
tp bergantung jugk kpd cmpny apa.. klu cmpny kecik mmg tak mampu la...
yg mintak tu pon beragak la jugak.. klu degree 3500 ok la..
ni diploma mintak 3500 mmg parah la...

Lihat semua komen(119)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

15-6-2024 10:27 PM GMT+8 , Processed in 0.063821 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top