CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

KTMB, Keretapi Pertama Di Dunia Berstatus Halal

9-12-2015 03:15 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 6977| Komen: 58

Description: Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) melakar sejarah apabila bakal menjadi penyedia perkhidmatan tren pertama di dunia yang berstatus halal.
Oleh Adib ZA

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) melakar sejarah apabila bakal menjadi penyedia perkhidmatan tren pertama di dunia yang berstatus halal.


Ia adalah untuk Sistem Keretapi Elektronik (ETS) dan Antara Bandar mulai tahun hadapan, memetik laporan Utusan Malaysia. 

“Kini Jakim telah membuat pemantauan merangkumi tahap kebersihan dan pemilikan syarikat Melayu yang mana sebanyak 90 peratus kakitangan kami ialah ber-agama Islam.

“Kami juga tidak mengamalkan riba serta mempunyai rekod bersih pembekalan perkhidmatan makanan,” kata Presiden KTMB, Sarbini Tijan. - CARI Infonet


Baca selanjutnya: Utusan Malaysia

(sumber foto: Carian google)



10

Bagus
15

Marah
5

Terkejut
22

Sedih
16

Lawak
16

Bosan

Friends Rank (84 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote Al-Patih 9-12-2015 06:00 AM
Its president Lieutenant-Colonel (Rtd) Sarbini Tijan said if the Department of Islamic Development Malaysia (Jakim) certifies KTMB's service as halal, it would pull in more Muslim tourists and boost the nation's tourism industry
low class punya cakap....

Quote jazaa100 9-12-2015 06:05 AM
Alhamdulillah....

Klu yg baik tu elok lah buat, apa salahnya

Jap lg ada lah ummah yg perasan urban akn hencap jakim & Lef. Kol (B) sharbini tijan ni
Quote mbhcsf 9-12-2015 06:08 AM
cool stuffs - semoga ini menjadi pemangkin kepada industri pelancongan negara.
Quote hzln 9-12-2015 07:46 AM
so...bila dah ada sijil halal nanti, passengers kat first class cabin (2 org satu kabin) kena tunjuk sijil nikah ka?  
sibuk nak halal sana sini, jamban tu kasi hapgred lah dulu
Quote aechae 9-12-2015 07:48 AM
Halal transportation bgai pn klu servis out,fail x lepas juga dr caci maki pengguna okeh
Quote cHimo 9-12-2015 07:52 AM
Ntah laa labuuu..
Quote bluehedgehog 9-12-2015 07:52 AM
semakin sempit jalan mesia
Quote nuryakmal 9-12-2015 07:54 AM
Selama ni tak pernah mintak certified halal ke? Bertahun da kot
Quote ultra78 9-12-2015 08:12 AM
Memanglah pertama di dunia sebab hanya Jakim yg bagi pengiktirafan tersebut



While we are at it, boleh masuk dlm Malaysia Book of Records sekali...
Quote qronaldo7 9-12-2015 08:23 AM
aechae replied at 9-12-2015 07:48 AM
Halal transportation bgai pn klu servis out,fail x lepas juga dr caci maki pengguna okeh

halal tu sbb makanan je kan?
Quote aechae 9-12-2015 08:28 AM
qronaldo7 replied at 9-12-2015 08:23 AM
halal tu sbb makanan je kan?

Aah...halal mknan yg jual dlm tu je pnn.... AA dh lama kt menu tulis sume yg jual certified halal by jakim, xda pn nk kompang lebih...

Xtau lah food dlm ktm ni dorg cater sndri or ada amek dr certain tmpat lain yg certified halal...
Quote qronaldo7 9-12-2015 08:32 AM
aechae replied at 9-12-2015 08:28 AM
Aah...halal mknan yg jual dlm tu je pnn.... AA dh lama kt menu tulis sume yg jual certified halal  ...

ha kan. sebab makanan halal terus dicanang masuk world book of record ko.

nak tutup isu naik harga la tuh
Quote saladin780 9-12-2015 08:36 AM
baguslah..tp tolong la tegas sikit dgn mangkuk hayun yg suka merokok atas tren..kalu naik senandung langkawi tu sepanjang malam tren bau rokok..staf ktmb pun join skali
Quote bluehedgehog 9-12-2015 08:38 AM
negara2 islam lain tgo mesia..sneyum sinis je la
Quote dodolgemok 9-12-2015 08:38 AM
Halal tang makanan jah. Tang rasuah, menipu, merokok, songlap duit rakyat tu halal katanya
Quote AbukRokok 9-12-2015 08:42 AM
tang mana yang halal?
kereta continental halal ka haram?
Quote arman98 9-12-2015 08:42 AM
dodolgemok replied at 9-12-2015 08:38 AM
Halal tang makanan jah. Tang rasuah, menipu, merokok, songlap duit rakyat tu halal katanya

good comment
Quote AbukRokok 9-12-2015 08:44 AM
ketapi kat negara arob xdpt lg sijil halal..kita da dpt dulu
so advance
Quote arman98 9-12-2015 08:53 AM
typical malay style. Priority sepatutnya lebih kepada excellent service, kebersihan, better schedules.  Makanan atas KTM memang dah halal pon. Ni kat malaysia, mana boleh x halal. Jadi x payah pi declare to the whole level.

Kalau nak tarik lebih banyak tourist, services yg patut excellent.

Lihat semua komen(58)

Kategori Berkaitan




Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-7-2022 04:45 PM GMT+8 , Processed in 0.067053 second(s), 30 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top