CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
CARI Infonet Portal Portal Utama Trending Lihat artikel

Nurse Pencen Sindir Wanita Bagi Anak 11 Bulan Makan Nasi Lembut "Ibu Tak Bijak, Patut Bagi Bubur Letak Gula, Roti Cicah Milo"

1-12-2023 09:47 AM| Diterbitkan: CARI-MRO| Dilihat: 18077| Komen: 13

Description: Seorang wanita sanggup berhenti kerja kerana mahu membesarkan sendiri anaknya yang masih bayi.
Seorang wanita sanggup berhenti kerja kerana mahu membesarkan sendiri anaknya yang masih bayi.

Namun usahanya dipertikaikan oleh ibu saudaranya yang merupakan seorang jururawat, sehingga membuatkan dia berkecil hati.



Gambar Hiasan

"Saya seorang ibu dan anak saya baru sahaja berusia 11 bulan. Nak dijadikan cerita kelmarin saya pergi ke rumah mak saudara saya untuk melawat suaminya yang baru sahaja keluar dari ICU.

"Tiba waktu petang, saya menjalankan rutin saya seperti biasa menyuap makan petang pada anak saya. Bekal yang saya bawa waktu itu ialah nasi goreng butter dan salmon.

"Nasi yang saya kukus sedikit lembut berbanding nasi butir yang kita makan harian lepas tu digoreng seperti biasa macam menu anak anak lain.

"Tiba-tiba makcik saya yang dahulunya seorang nurse (20 tahun sudah mungkin), bertanya 'kenapa bagi anak makan nasi, bagilah makan bubur'.


"Saya pun dah terangkan yang saya juga ada belajar ilmu bab makanan anak, bukan saja setakat membaca, banyak sumber sumber lain juga. Paling penting saya dah consult pada doktor dan nurse semasa check-up anak setiap bulan," luahnya.

Dia pada mulanya enggan mengambil hati dan menganggap kata-kata ibu saudaranya itu sebagai satu nasihat.

Namun selepas satu tindakan yang dilakukan oleh ibu saudaranya yang seolah-olah satu provokasi, dia tidak dapat menyembunyikan rasa marah terhadap wanita berkenaan.

"Esok paginya, selesai saya bersiap untuk pulang. Saya dan anak keluar sahaja dari bilik, dengar dia panggil kami.

"'Meh (mari) uwan suap roti cicah milo'. Saya tak tahulah niat dia untuk menyakitkan hati saya atau apa sebab nadanya macam nak sangat tuju pada saya.

"Sedangkan dia tahu penerimaan saya tentang hal yang semalam tu saya tak boleh terima. Bukan itu saja, dia siap masakkan bubur untuk anak saya campur carrot dan gula.

"Lepastu paksa-paksa nak suap anak saya. Saya terus masuk kereta untuk pulang," kongsinya.

Disebabkan apa yang dilakukan oleh ibu saudaranya itu benar-benar memberi kesan, dia mengambil keputusan untuk menghantar mesej kepada wanita tersebut bagi menerangkan isi hatinya serta meminta maaf.

"Tapi lagi menyedihkan hati saya, apa yang dia reply langsung tak seperti saya harapkan. Malah saya disekolahkan lagi.

"Katanya saya ni ibu yang tak bijak, tak boleh ditegur. Nanti pasti anak ikut perangai saya yang tak boleh ditegur. Katanya lagi sepatutnya saya dengar nasihat orang tua, bukan bermasam muka apabila ditegur.

"Allahuakhbar sampai ke hari ni saya menggosok dada... sakitnya tak tahu nak gambarkan dengan kata.

"Sebelum lahirnya anak lagi saya gigih belajar bab bersalin, menyusu, cara tidur anak. Tapi apakan daya. Segala usaha sering dipertikaikan.

"Saya merayu kasihanilah para ibu yang sedang belajar mendidik dan mencorak anak masing-masing. Tiada ibu di dunia ni yang sempurna tapi pasti ingin buat sehabis baik untuk anaknya," luahnya lagi.

Luahan wanita berkenaan di Kelab Ibu Mengandung Malaysia (KIMM) mengundang perhatian warga maya yang turut sama berkongsi pengalaman hampir serupa.

Malah rata-rata di antara mereka menitipkan kata-kata semangat buat wanita berkenaan dan para ibu yang lain agar terus melakukan yang terbaik buat anak masing-masing.

"Saya dah pernah rasa macam tu tapi saya biarkan. Nanti lama-lama mereka diam sendiri. Yang penting kita saja tahu anak kita macam mana.

"Kalau saya, jawab je 'ohhh ye ke' kemudian pekakkan telinga. Malas nak berbalah.

"Dia jururawat lama atau dah pencen? Cara pemikiran kuno... toksik sangat. Abaikan saja, itu anak awak, bukan anak dia," demikian antara komen netizen. -CARI

Sumber: mStar

Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan
Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote mamajawie 1-12-2023 11:16 AM
terpaling nurse..aku syak ni Sister muka teging kalau treat patients
Quote Zack8hunter 3-12-2023 07:12 AM
alah.. makcik tu pun dah tua.. ko layankan jer la.. lgpun dia dah siap masakkan bubur utk anak ko pun. susah bila semua rasa terpaling emak2 ni..
Quote Zeatyisaac 3-12-2023 07:22 PM
Zack8hunter replied at 3-12-2023 07:12 AM
alah.. makcik tu pun dah tua.. ko layankan jer la.. lgpun dia dah siap masakkan bubur utk anak ko pu ...

Kannn, .... Kalau I lah kan, angguk2 je, sesambil bertanya petua2 orang lama. Nak terima atau tak, belakang kira. Bukan lama pun, sehari dua je kat rumah dia.
Quote xtinkerbellx 4-12-2023 10:45 AM
Takyah amik hati la dgn org tua . Ko takkan menang laa. Masuk telinga kiri keluar ikut telinga kanan je
Quote kucingitam 4-12-2023 10:55 AM
kalau aku takde la nak msg balik bagitau isi hati ke apa..aku lantak kan je.. anak aku bukan anak kau, kalau sakit aku jaga bukan kau..tu je..
Quote seri_mawr 4-12-2023 11:50 AM
layan kan aje....iya kan aje...usah nak bertekak....tp tang nak bg ayaq milo cicah roti tu...selagi x masuk mulut anak...usah la nak amik hati....

amik bubur yang dia masak ckp nak bawak balikk....x nak bg baby mkn suh laki yang tolong mkn....
Quote bynroslan 4-12-2023 11:53 AM
Makcik pun over benor siap masakkan pastu nak sua2 jugak. Lantak dia la anak dia.  Dua2 pun at fault kat sini, mak budak pun patut bila org tua cakap, ye kan je sebab diorg ni lagi kuat degilnya (Lawak gak dia cakap org takleh ditegur, dia pun sama jugak lol). Tak payah explain yg awak pun dah belajar dari itu ini, dia akan tetap kata semua salah kecuali dia. Since dia dah masakkan tu, amik je la hati dia sikit, suapkan kat anak. I'm sure makcik tu meant no harm gak. Kalau tak nak sangat anak kau makan bubur tu, belakang makcik tu kau suap la ke mulut sendiri kan senang cite, takyah sakit2 dada belakang2 cite.
Quote IzzahF 6-12-2023 04:39 PM
udah bubur buh carrot pastu buh gula? yuckss rasa apa dik. leluhur konoha kah?
Quote Supersirap 8-12-2023 12:16 PM
Pelik-pelik tips yang diberikan ni
Quote mawardia 30-12-2023 11:50 PM
Serba serbi tak kena.
Mak budak ni kena tahu yg ramai org dlm masyarakat kita ni memang sentiasa tak cukup, sentiasa resah, sentiasa risau, sentiasa kepoh.
Buat pekak je.
Apehal lak kau heboh sgt pi mesej dia apologize bagaii.
Tak perlu pun.
Teruskan je lah kehidupan dgn jalan yg she ols pilih.
Quote Nurul8001 1-1-2024 09:58 AM
Zeatyisaac replied at 3-12-2023 07:22 PM
Kannn, .... Kalau I lah kan, angguk2 je, sesambil bertanya petua2 orang lama. Nak terima atau tak, ...

Kannn. Ini namanya, pandai2 bawak diri. Pandai2 la. Iyekan je apa org tua kata, belakang dia, buat cara kita.
Quote Mamason 4-1-2024 10:13 AM
Kalau mama.. mama xmsj dah.  kan jadi panjang kisah, yg hg pi msj2 dia pulak buat ape?  Hg ada stand, dia pun ada amalan dan pengalaman dia sbg nurse katanya.  Berlaga laa kepala angin hg dok msj2 dia... ermmm.  

Angguk2 pastu blk, bukannya duduk sekali.  Mmg lah xsama cara amalan dulu2 didik anak ngan kita zaman skrg ni... Tapi xperlu nak panjang2... take it or leave it.

Quote Naftalena 7-1-2024 12:57 AM
teringat bubur arwah tok i buat untuk my lil sister dulu.. bawang merah potong dadu lecik-kecik, daging potong halus nipis tumis dengan butter. Baunya semerbak... sedapnya.

*Daging tu sheols buat untuk naikkan bau. Biasanya daging yang tua-tua ambik buat ratah

Lihat semua komen(13)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

28-2-2024 10:10 AM GMT+8 , Processed in 0.046478 second(s), 41 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top