CARI Infonet

 Forgot password?
 Register
CARI Infonet Portal Portal Utama Confession Lihat artikel

Pihak Swasta Nak Ambil Tanah Tapak Bina Rumah, Anak Merungut Pampasan Cuma RM6,000

15-11-2023 10:09 AM| Diterbitkan: tatod| Dilihat: 5393| Komen: 39

Description: Seorang individu di laman TikTok berkongsi mengenai rumah ibu bapanya yang bakal dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembinaan taman.Menerusi perkongsian tersebut, individu berkenaan berkata, tanah ...
Seorang individu di laman TikTok berkongsi mengenai rumah ibu bapanya yang bakal dirobohkan untuk memberi laluan kepada pembinaan taman.

Menerusi perkongsian tersebut, individu berkenaan berkata, tanah yang menjadi tapak rumah ibu bapanya bakal diambil oleh pihak swasta.


Gambar hiasan

"Pihak swasta nak ambil tanah untuk buat laluan nak buat taman sedangkan kami duduk sini dah lama.

"Tak dinafikan pihak swasta nak bagi tanah tapi tak sukat lagi tanah dan kami terpaksa kena keluar dahulu cari rumah lain," kongsinya.

Menurut individu berkenaan, pihak tersebut juga menjanjikan pampasan sebanyak RM6,000 kepada mereka namun jumlah tersebut dirasakan tidak setimpal.

"Bagi pampasan RM6,000? Adakah cukup untuk kami buat rumah balik? Persoalannya, cukupkah kami yang ada adik-adik ramai. mak abah hanya berniaga, bukan kerja government," luahnya lagi.


Perkongsian berkenaan mengundang perhatian warga maya yang tampil dengan pelbagai reaksi.

Ada yang meluahkan rasa simpati namun ada juga yang tampil menyatakan pandangan yang sebaliknya.


Ia juga turut menarik perhatian seorang individu dari sebuah syarikat hartanah untuk mengulas perkara berkenaan.

Mengakui kes sedemikian sememangnya banyak berlaku, individu bernama Mohamad Shokri menasihatkan orang ramai agar melakukan pemeriksaan dan rujukan terlebih dahulu terhadap status tanah dengan pihak berkaitan bagi memastikan ia bukan tanah rizab kerajaan.

"Selalu jadi macam ni. Bila ada pengambilan, mesti akan terjadi kekecohan.

"Dapat pampasan RM6,000. Kira okaylah walaupun buat rumah atas rizab kerajaan.

"Nak buat rumah, usaha beli tanah. Jangan buat rumah stail zaman dulu... menumpang atas tanah orang. Bila sampai masa, tuan tanah akan halau," tulisnya.

Pandangan lelaki itu turut dipersetujui oleh rata-rata netizen malah menyifatkan apa yang berlaku sewajarnya dijadikan pengajaran untuk orang lain.


Sumber: mStar


Bagus

Marah

Terkejut

Sedih

Lawak

Bosan
Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dani-rox 15-11-2023 10:14 AM
Dapat pampasan RM6,000. Kira okaylah walaupun buat rumah atas rizab kerajaan.


Kan? tak reti bersyukur. kalo diikutkan tak payah bg pampasan pun tak apa. entah brp puluh thn dah sedap2 dok free atas tanah gov, banyak cantek muka kaauu.
Quote matamata 15-11-2023 12:38 PM
Perangai Yahudi ka?
Kami duduk dah lama so tanah ni auto milik kami...
Quote jari10 15-11-2023 12:42 PM
Status tanah milik siapa? Itu the main point. Kalau main pacak je amboiiiiiii kemain lagi mintak pampasan ya
Quote airmineral 15-11-2023 01:11 PM
dr segi undang2, tanah tu milik sapa?

kalau duduk kt atas milikan org tanpa ada hitam putih, payah ler nak demand lebih2 pula..
Quote Samerosie 15-11-2023 01:16 PM
La rumah kau pun macam rumah kongsi dah le setinggan lagi mau bising.  
Quote akies 15-11-2023 01:17 PM
Itu mujurla dpt pampasan.
Kalau tak, kena tendang camtu je.
Quote airfilterkotor 15-11-2023 01:19 PM
Dengan pampasan RM6k.... daa boleh tau la tanah tu bukan kau punya.
Quote ina_na 15-11-2023 01:27 PM
Selama ni duduk free kat tanah Tu..tanah Tu setiap tahun kn bayo cukai... amboiii2 dah la duduk secara haram lg beso kepala..rumah pun Batu putih Tu je...
Quote Sazreena 15-11-2023 02:26 PM
Xyah bayar sakneka cukai, dok free pun dah kira syukur laaa. Ni ko expect dapat pampasan boleh cover buat umah baru. Memang xlaaa.
Quote jlo 15-11-2023 02:57 PM
dah la tanah orang ..banyak bunyi lagi
Quote prettyuglybabe 15-11-2023 03:06 PM
tak yah gi jauh..
dalam malaysia pun ramai je perangai israel..
main pacak tanah orang buat rumah..
bila tuan tanah mintak, kena bayar pulak kat dorang
Quote tripleid 15-11-2023 03:19 PM
Keturunan melayu/ indon ic merah je yg suka beranak pinak atas tanah kjaan..pastu play victim bila kena halau.
Quote hareeeesah 15-11-2023 03:25 PM
Ni konon nak simpati netizen tp xmenjadi la ek..
Quote prince_marhaen 15-11-2023 03:26 PM
dah tau adik-adik kau ramai, duduk atas tanah orang..nasihat dulu mak pak kau pakai kondom....usaha cari tanah sendiri...dah dapat rm6k bersyukur lah...itupun pemaju ihsan jugak nak bagi daripada kau anak beranak duk bawah jambatan, buat deposit sewa rumah yang proper, kau tu daripada main phone, carik kerja tolong mak bapak kau...!!!!!!!!!
Quote Nurul8001 15-11-2023 03:28 PM
prettyuglybabe replied at 15-11-2023 03:06 PM
tak yah gi jauh..
dalam malaysia pun ramai je perangai israel..
main pacak tanah orang buat rumah..

Bukan setakat rumah, buat kuil pun ada gak.
Quote B40tastePosh 15-11-2023 04:28 PM
Melayu suka buat rumah atas Tanah Kerajaan sebab dikatanya Tanah Melayu.

Konfius mungkin.

Quote Bergosip 15-11-2023 04:35 PM
dapat duit RM6,000 siap dengan tanah baru. bersyukurlah. duit RM6,000 tu guna untuk bayar rumah sewa dulu.

Quote jazaa100 15-11-2023 04:50 PM
tripleid replied at 15-11-2023 03:19 PM
Keturunan melayu/ indon ic merah je yg suka beranak pinak atas tanah kjaan..pastu play victim bila k ...

Betul.....

Quote otai_g 15-11-2023 04:52 PM
6k tu harga rumah haram ko bkn harga tanah. Ikutkan 1sen pun developer blh x nak bg sbb tanah tu mmg bkn tanah ko. So srh pacak rmh kat tanah org

Lihat semua komen(39)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

27-2-2024 10:32 PM GMT+8 , Processed in 0.054932 second(s), 47 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top