CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

UiTM Perlu Dibuka Kepada Bukan Bumiputera - Pro Canselor

23-10-2015 10:52 AM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 9130| Komen: 67

Description: Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang sinonim dengan golongan Bumiputera disaran memberi peluang kepada bukan Bumiputera pula bagi menggalakkan persaingan.
Oleh Adib Za

Universiti Teknologi Mara (UiTM) yang sinonim dengan golongan Bumiputera disaran memberi peluang kepada bukan Bumiputera pula bagi menggalakkan persaingan.


Memetik laporan The Malaysian Insider, Pro Canselor UiTM, Tan Sri Dr Arshad Ayub berkata sudah sampai masa untuk cadangan membuka peluang kepada bukan Bumiputera dipertimbangkan.

Beliau mencadangkan peluang itu dibuka untuk peringkat Sarjana (Masters) dan Doktor Falsafah (PhD).

"Peluang kepada penuntut bukan Bumiputera melanjutkan pengajian di peringkat Masters dan PhD di UiTM mungkin dalam peratusan yang kecil, dan ini akan mendorong pelajar Bumiputera bersaing di peringkat tertinggi," katanya. - CARI Infonet


Baca selanjutnya: The Malaysian Insider





9

Bagus
4

Marah
11

Terkejut
6

Sedih
4

Lawak
11

Bosan

Friends Rank (45 people)

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote :::: 23-10-2015 09:04 AM
Ini Arshad lagi sekor katak nyanyok
Quote rayna_raynes 23-10-2015 09:19 AM
betul
graduate melayu banyak yg complacent
Quote :::: 23-10-2015 09:22 AM
rayna_raynes replied at 23-10-2015 09:19 AM
betul
graduate melayu banyak yg complacent

Lu apa tau ?
Quote :::: 23-10-2015 09:24 AM
Edited by :::: at 23-10-2015 09:26 AM

Masa belajar apake bongok mau bersaing ? Bicara tentang bersaing pula...kaum lain mampu ke
Quote rayna_raynes 23-10-2015 09:26 AM
:::: replied at 23-10-2015 09:24 AM
Masa belajar apake bongok mau bersaing ? Bicara tentang bersaing pula...kaum lain mana mampu bersain ...

bersaing le. budak bangsa lain belajar nak dapat 1st class, nak gain soft skill, nak gain industry related skills.
kalau setakat belajar utk lulus CGPA 2.00 boleh la budak melayu

Quote xtahumenahu 23-10-2015 09:26 AM
arshad ayub ni aku saspek nyanyuk
org xnak salam dia masa konvo..
die meroyan
Quote BlueEagle 23-10-2015 09:35 AM
harapkan pagar pagar makan padi....
Quote :::: 23-10-2015 09:39 AM
rayna_raynes replied at 23-10-2015 09:26 AM
bersaing le. budak bangsa lain belajar nak dapat 1st class, nak gain soft skill, nak gain industry ...

Sekali lagi wa mau tanya. Lu apa tau ?
Quote gaara_X 23-10-2015 09:39 AM
kekadang orang bijak baca buku je...lam perkara lain dia failed.....
Quote ohnoLia 23-10-2015 09:50 AM
rayna_raynes replied at 23-10-2015 09:19 AM
betul
graduate melayu banyak yg complacent

Ayol fikir ni mitos je sis
Quote harimau76 23-10-2015 09:51 AM
dia suruh bukak utk amik master and PHD which is quite reasonable..
Quote ohnoLia 23-10-2015 09:51 AM
rayna_raynes replied at 23-10-2015 09:26 AM
bersaing le. budak bangsa lain belajar nak dapat 1st class, nak gain soft skill, nak gain industry ...

Ni pun mitos juga sis...

Quote -electrifying- 23-10-2015 09:55 AM
ikut hang la bro
Quote nirman 23-10-2015 10:51 AM
Mana Perkasa? pergi demo cepat
Quote MissNigga 23-10-2015 10:53 AM
setujuk ..... uitm ada banyak kampus .. so, there is no issue of tiada tempat utk bumi putra

baguih gak utk org bumi sundiri
Quote batmana 23-10-2015 11:04 AM
buka la tuk studnt non-bumi yg fasih ckp melayu,

ni speaking malay cm bangla baru datang 6 bulan,

baik tak yah.

suh dorg sekolah balik, blaja ckp melayu betul2.
Quote JohnPuteh 23-10-2015 11:08 AM
batmana: buka la tuk studnt non-bumi yg fasih ckp melayu,ni speaking malay cm bangla baru datang 6 bulan,baik tak yah.suh dorg sekolah balik, blaja ckp melayu  ...


aku pun heran..kata rakyat malaysia..bahasa rasmi bahasa melayu dan pegang IC malaysia tapi bila cakap bahasa melayu tunggang langgang..Mat bangla ckap melayu lagi fluent dari org cina..
Quote bluehedgehog 23-10-2015 11:19 AM
batmana replied at 23-10-2015 11:04 AM
buka la tuk studnt non-bumi yg fasih ckp melayu,

ni speaking malay cm bangla baru datang 6 bulan, ...

masalahnya yg fasih pun x kasi masuk...pui
Quote bluehedgehog 23-10-2015 11:20 AM
JohnPuteh replied at 23-10-2015 11:08 AM
aku pun heran..kata rakyat malaysia..bahasa rasmi bahasa melayu dan pegang IC malaysia tapi bila ...

setuju, jadi bagi la yg fasih bm masuk uitm ye

Lihat semua komen(67)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

25-4-2024 01:47 PM GMT+8 , Processed in 0.067984 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top