CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Seluruh Air Tasik Ini 'Disedut' Lubang Misteri

15-10-2015 03:48 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 10311| Komen: 47

Description: Sebuah tasik di Oregon, Amerika menjadi perhatian umum kerana mempunyai sebuah 'lubang' yang dikatakan menyedut air di tasik itu.
Oleh Adib Za

Sebuah tasik di Oregon, Amerika menjadi perhatian umum kerana mempunyai sebuah 'lubang' yang dikatakan menyedut air di tasik itu.

Ini menjadikan ia kelihatan begitu misteri apabila air tasik jelas kelihatan memasuki ke lubang itu seolah-olah mempunyai satu kedalaman yang sangat dalam.

Lubang misteri itu nampaknya tidak pernah penuh apabila air tetap mengalir ke situ sepanjang tahun. Keadaan ini seolah-olah seluruh air tasik sedang disedut. 

Sebab itulah tasik ini digelar sebagai Lost Lake. Ahli geologi percaya lubang tersebut bersambung dengan tiub lava yang terjadi akibat gunung berapi. Ini membuatkan air memasuki tiub atau lohong itu lalu meresap ke bawah tanah yang poros. - CARI Infonet


Baca selanjutnya: Sinar Harian




(Sumber foto: Sinar Harian)

(Sumber foto: Dailymail)




Bagus

Marah
3

Terkejut
4

Sedih
1

Lawak

Bosan

Friends Rank (8 people)

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote supernaturalee 15-10-2015 10:28 AM
pic ms winter?


Quote cilok 15-10-2015 10:31 AM
napa x try scuba dlm lubang tu??
Quote nononcrux 15-10-2015 10:34 AM
cilok replied at 15-10-2015 10:31 AM
napa x try scuba dlm lubang tu??

kan. . omputeh suke kaji sesuatu laur jangkaan. . g la selam mne tau ade mitos tersembunyi
Quote itik_kuning 15-10-2015 10:40 AM
ada yang cuba menyelam tak untuk kajian?

lupa dah tengok cerita apa kat hbo yang bapak n anak n a few friend menyelam kat dalam gua di satu pulau ni sampai tak jumpa jalan keluar sampai bapak nya meninggal kerana kehabisan oksigen.

iols selalu teringin nak tahu berapa dalam sebenarnya kedalaman laut2 di dunia ni and kat mana dasar nya.

hebat sungguh cipataan Allah.
Quote ad_hoc79 15-10-2015 11:02 AM
aq pun terpikir, xde kajian terjun dalam lubang tu ke
Quote mokcikKSKB 15-10-2015 11:12 AM
Jgn saintis menyelam terus jd itik kukus sudahlah
Quote ecahaha 15-10-2015 11:13 AM
itik_kuning replied at 15-10-2015 10:40 AM
ada yang cuba menyelam tak untuk kajian?

lupa dah tengok cerita apa kat hbo yang bapak n anak n a ...

hi itik kunin yg comey..

sama la sy pun nak tahu hal yg sama.. since i was a kid, these kind of stuff never failed to fascinate me..
tapi kalau tak silap hal2 yg dasar laut ni benda ghaib..
benda yg kita tak akan tahu dan akan remains a mystery, sebab keadaan high pressure, gelap etc.. i dont think technology is able to catch up..
Quote damian_lee 15-10-2015 11:15 AM
Ummah akan share kat FB sambil kata ... "Dah Akhir Zaman ... Dajjal dah nak muncul" - sambil scroll FB x ingat nak solat .... LOL
Quote delsmomm 15-10-2015 11:19 AM
canteknyeeee.......
Quote prettyuglybabe 15-10-2015 11:24 AM
cantiknya view
Quote itik_kuning 15-10-2015 11:26 AM
ecahaha replied at 15-10-2015 11:13 AM
hi itik kunin yg comey..

sama la sy pun nak tahu hal yg sama.. since i was a kid, these kind o ...

uols pernah tengok tak satu cerita kat tv (lupa tv mana) in the early 90's yang sorang budak perempuan ni dia mengembara kat lautan dalam dengan menunggang seekor binatang yg macam ikan pari. binatang tu bercahaya. seriously iols lupa cerita apa. pernah jugak gugle2 pasal cerita ni tak takde info pulak.
Quote axl_bach 15-10-2015 11:30 AM
itik_kuning replied at 15-10-2015 10:40 AM
ada yang cuba menyelam tak untuk kajian?

lupa dah tengok cerita apa kat hbo yang bapak n anak n a ...

Bkn dah dikaji ke kedalaman laut guna kaedah sonar ke hapa..... paling dalam adalah Jurang Mariana lebih 11, 000 meter,  then Jurang Mindanau lebih 9, 000 meter......
Quote itik_kuning 15-10-2015 11:32 AM
axl_bach replied at 15-10-2015 11:30 AM
Bkn dah dikaji ke kedalaman laut guna kaedah sonar ke hapa..... paling dalam adalah Jurang Mariana ...

oh yeke. iols tak tahu sebab iols ingat tak de siapa pun tahu kedalaman @ dasar sebenar lautan ni


share sikit info dari mana
Quote nh83 15-10-2015 11:35 AM
hutan2x di oregon mmg cantik..setiap kejadian alam menunjukkan kebesaranNya..
Quote shernazz 15-10-2015 11:43 AM
nak tau dasar laut..gi tengok utube..banyaj video..
iols suka tengok binatang laut ni.  
Quote axl_bach 15-10-2015 11:43 AM
itik_kuning replied at 15-10-2015 11:32 AM
oh yeke. iols tak tahu sebab iols ingat tak de siapa pun tahu kedalaman @ dasar sebenar lautan ni
...

Acu gugel pasal MARIANNA TRENCH....
Quote cap_ayam 15-10-2015 11:44 AM
Rasanya dengan teknologi yang ada, boleh hantar kamera dulu sblm hantar orang masuk dlm lubang tu. Agaknya lah.
Quote axl_bach 15-10-2015 11:45 AM
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mariana_Trench
Quote Star_el 15-10-2015 11:46 AM
itik_kuning replied at 15-10-2015 11:32 AM
oh yeke. iols tak tahu sebab iols ingat tak de siapa pun tahu kedalaman @ dasar sebenar lautan ni
...

rasanya time sekolah dulu mmg ada pernah belajar fakta jurang mariana tu paling dalam.

Lihat semua komen(47)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

21-4-2024 04:41 AM GMT+8 , Processed in 0.063567 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top