CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

Pengemis Ini 'Kantoi' Main Tablet, Bersenang Lenang Masih Mahu Mengemis!

8-10-2015 12:00 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 13802| Komen: 63

Description: Di tangannya terkepit sebatang puntung rokok yang menyala sambil menguis-nguis skrin tablet miliknya.
Oleh Adib Za


Masyarakat di Indonesia hari ini dikejutkan dengan sekeping gambar yang memperlihatkan pengemis 'kaya' sedang berehat-rehat sambil bermain tablet dan juga menghisap rokok.


Ia dapat dilihat menerusi akaun Facebook yang dipunyai oleh pengguna bernama Ronald Agus Handaya Adikusumo. Dalam gambar itu, jelas kelihatan seorang pengemis 

wanita yang bertudung duduk santai sambil bersandar. "Amboi, bukan main syok ya!" getus hati penulis. 


Di tangannya terkepit sebatang puntung rokok yang menyala sambil menguis-nguis skrin tablet miliknya. Manakala, di sebelahnya seorang lelaki yang disyaki juga seorang pengemis.


Dengan tersebarnya gambar tersebut, ramai netizen dan juga masyarakat yang berasa marah terhadap segolongan pengemis yang dikatakan mengambil kesempatan ini.


"Ini yang namanya ngemis2 di jalan....waktu senggangnya maen tablet sambil ngerokok,masih mau kasih uang ke mereka? Foto di area Pasteur Bandung." tulis Ronald, pemilik akaun facebook melalui statusnya.


Gambar hiasan. (Sumber foto: Sumsel)


Sudah tentu perkara ini bukan sesuatu yang baharu. Di Malaysia sendiri, lambakan peminta sedekah dan pengemis kelihatan mencurigakan dan ini menyebabkan ramai yang enggan menghulurkan bantuan.


Lebih-lebih lagi apabila golongan ini terbukti hanyalah mengambil kesempatan terhadap kebaikan masyarakat. Gambar yang satu ini hanyalah satu contoh pengemis 'kaya' yang seharusnya tidak perlu dibantu dan mengharapkan belas ehsan daripada manusia lain.


Bayangkan sahaja, seorang pengemis yang bergerak dari satu restoran ke satu restoran, dalam masa 10 minit sahaja dia boleh mengumpul RM50 (jangkaan penulis). Jadi, dalam masa sehari, dia boleh mengatasi gaji seorang eksekutif malah lebih tinggi pendapatannya daripada kebanyakan orang biasa.


Berusahalah, menjadi seorang yang berguna dan lebih baik. Dan bukannya mempergunakan dan mengambil kesempatan! Pengemis 'kaya', berhentilah meminta-minta! - CARI Infonet

5

Bagus
1

Marah

Terkejut
6

Sedih

Lawak
2

Bosan

Friends Rank (14 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote dino 8-10-2015 12:01 PM
ingat labatablets td....

cc @MissNigga
Quote MissNigga 8-10-2015 12:10 PM
dino replied at 8-10-2015 12:01 PM
ingat labatablets td....

cc @MissNigga

wakakakakakaaa...
Quote bellaa 8-10-2015 12:15 PM
Sambil godek tab.. Icap kok lu
Quote dino 8-10-2015 12:16 PM

pengemis rupanya....
Quote bambimo 8-10-2015 12:17 PM
Dia jumpa kot tablet tu
Quote qronaldo7 8-10-2015 12:23 PM
Pengemis klu dpt collection rm100. Semggu da rm700
Quote MissNigga 8-10-2015 12:27 PM

tyme busan mengemis ... boleh berporem secara online .. to kill the tyme katanya ...

kalo income tak seberapa .. mula ler meruyan online .. habis suma org kena proboke
Quote dino 8-10-2015 12:30 PM
MissNigga replied at 8-10-2015 12:27 PM
tyme busan mengemis ... boleh berporem secara online .. to kill the tyme katanya ... {:1_ ...

ala2 takde modal cite psl p1....
time aku busy hr tu musti life die boring gile takde org layan
Quote Artemesiaa 8-10-2015 12:31 PM
Kat Malaysia pun ada je yang sebegini.  Masuk kedai makan jual sticker/tissue habis gi semua meja elok je balik naik wira atau naik teksi bagai.
Quote OmJualGas 8-10-2015 12:33 PM
pengemis manusia juga, perlu hiburan..
Quote comel91 8-10-2015 12:42 PM
mcm ni pun ada... jaman sekarang takde sape ckp kalau mengemis tu kne miskin.. asal ada sifat "pengecak" atau "meminta2"
kuikui
Quote BlueEagle 8-10-2015 12:47 PM
mengemis sudah menjadi satu sumber pendapatan lumayan dari kerja2 lain....
Quote haryatie 8-10-2015 12:54 PM
pekerjaan dia mengemis..
lg byk masyukkk...
Quote gaara_X 8-10-2015 01:01 PM
skang pun banyak berlaku sebenarnya....
Quote imransulaiman 8-10-2015 01:03 PM
dino replied at 8-10-2015 12:01 PM
ingat labatablets td....

cc @MissNigga

Tablet tu dah arwah rasanya...

Tapi mungkin lepas ni akan muncul ipad pula?


*cc awal-awal @lavaipad
Quote dino 8-10-2015 01:07 PM
imransulaiman replied at 8-10-2015 01:03 PM
Tablet tu dah arwah rasanya...

Tapi mungkin lepas ni akan muncul ipad pula?

nak cc awal gak la @lavadurex @lavapengemis @lavatongsampah @lavalonely @lava18company
Quote lavatablets 8-10-2015 01:09 PM
zohor woii...solat dulu..tak nanti lu jadi pengemis mintak pahala kat neraka..

Quote dino 8-10-2015 01:10 PM
pengemis dah mai.... solat konon.....
Quote sapp73 8-10-2015 01:11 PM
bukan kat indonesia, mengemis ni dah jadi profesyen pekerjaan mereka....di mana mana memang banyak pengemis

Lihat semua komen(63)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

3-12-2022 04:41 PM GMT+8 , Processed in 0.182836 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top