CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Akan Wujud Kambing Hitam Mengaku Penderma Najib

7-8-2015 01:59 PM| Diterbitkan: CARI-SFG| Dilihat: 9698| Komen: 31

Description: Tan Sri Sanusi Junid yang merupakan veteren UMNO melahirkan rasa derma ehsan yang diterima Najib bukan satu yang mengejutkan dan sudah diduga...
Oleh Fyruz Hanna



Tan Sri Sanusi Junid yang merupakan veteren UMNO melahirkan rasa derma ehsan yang diterima Najib bukan satu yang mengejutkan dan sudah diduga.

Kambing hitam itu bertujuan untuk menjernihkan keadaan sambil menyifatkan sumber penderma tersebut bukan dari warga Malaysia.

Bekas Menteri Pertanian ini juga berkata pada The Malaysian Insider jumlah derma yang besar itu tak mungkin tidak mahu mendapat manfaat disebalik derma itu. 

Klik Lihat Komen untuk baca berita sepenuhnya. -CARI Infonet.
13

Bagus
2

Marah
5

Terkejut
3

Sedih
10

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (45 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote fredza 7-8-2015 09:40 AM
mat le...mat le
Quote Jagendas 7-8-2015 09:49 AM
next episod  : penderma dikenal pasti ..


dlm proces mencari blackgoat
Quote page_up 7-8-2015 09:53 AM
Tnag 3.85 tu tak menahan
Quote kudajantan77 7-8-2015 10:14 AM
Macai sila tadah mulut untuk dicirit ...
Quote gbam 7-8-2015 10:16 AM
Edited by gbam at 7-8-2015 11:04 AM

pada aku derma kepada parti politik memberi gambaran bahawa ketua-ketua parti politik di malaysia bahkan di seluruh dunia, mereka adalah puppet, manakala orang yang menderma adalah puppet master, the man who's playing behind the scene, orang yang bekerja di belakang tabir. siapa nak menderma tanpa mendapat sebarang habuan, itu keyword dia. agenda-agenda yang dimainkan oleh ahli politik, dibawa masuk untuk tatapan masyarakat, sebenarnya datang dari para perderma itu, mungkin
Quote linnytuckming2 7-8-2015 10:16 AM
2.6b tu duit coverina MH370 ke? tarikh dekat2 jah...
Quote krustykrab 7-8-2015 10:48 AM
matselan jugak yg naik nama
Quote batmana 7-8-2015 11:34 AM
bole jadi penderma 2.6 BILLION tu, adalah penjenayah IS.
org arab kn, ntah2 najib ni proksi IS.

Quote fida75 7-8-2015 11:35 AM
statement CGPA 3.85 tu mmg win... datuk seri...
Quote caplimau 7-8-2015 11:36 AM
seperti yg dijangka la kan
Quote gaara_X 7-8-2015 11:53 AM
nak gelak bila listen ayat CGPA tue...hihkhihkhik
Quote reenz013 7-8-2015 01:29 PM
hehe..femes 3.85 tu
Quote mak_wa95 7-8-2015 01:40 PM
kihkihkih... 3.85
Quote uori 7-8-2015 02:15 PM
tokoh CGPA 3.85  
Quote cikherry 7-8-2015 03:08 PM
agak2 sapa la ye.. hihii
Quote scorpionkiki 7-8-2015 03:19 PM
Pembacaan ringan di hari jumaat


Friday, August 7, 2015
Kantoi Lagi : Maka Makin Susahlah Memanda Menteri Mencari Pelakon Arab Main Watak Penderma
I received this in the email. This is taken from another blog here :

http://realpolitikasia.blogspot. ... on-donation-to.html

Clever people are doing something the UMNO boys are not educated enough to do - they read.

If you can read and understand then you will pick up things like this.

If you can pick up things like this, then you will not make such fools of yourselves.

The UMNO boys do not read these material. So they make fools of themselves.

Thursday, August 6, 2015

http://realpolitikasia.blogspot. ... on-donation-to.html

On the matter of the US$ 681 million donation ... : Sender did not describe payment as a donation

by G S

The (B**geysman) has said that  someone has sent him a donation of US$ 681 million, via Wells Fargo Bank of New York, using a BVI company (since liquidated) called Tanore Finance.

That company was a client of Falcon Private Bank Of Singapore, which was the ordering institution for that wire transfer.

The Wall Street Journal which broke the story of that massive "donation" has placed on-line the relevant documents.
Readers are referred to pages 2 and 3 of the documents, and to the items marked "70 - Remittance Information".

Curiously the transfers  (the sum total was paid in two amounts)  are  described as  "Payment" and not " Donation".

This is not a matter of mere semantics.  

In these days of heightened controls on the transfer of funds, given the fear of terrorist financing, descriptions are important, even for very small sums.

In this case where that large amount of money was being transferred to an individual the description becomes even more important.

Readers may also be interested in "item 71A Details of Charges"

"SHA" means charges are shared and it is again curious that such a generous donor would want the recipient to share in the charges for the transfer.



A PDF copy of the documents may be sighted at :

https://s3.amazonaws.com/s3.docu ... /1mdb-documents.pdf


My comments : Kantoi lagi.  Try sending US500 through Maybank to your son or daughter studying overseas. They will ask you a dozen times to state 'What is the purpose of the remittance'.

One friend was asked to produce invoices from the US University in order to be able to send some USD to his son or daughter in the US.

Then what about remitting US$681 Million??  If it was a 'donation' it must state 'donation' etc.  Instead it says 'Payment'.  Kantoi.

Payment for what?

And the point is valid,  if this person can give a donation of US$681 Million, pasai apa dia kedekut sangat that he cannot absorb the bank remittance charges?

SHA means Shared meaning both parties will share the remittance charges.

Alamak kedekutnya.

Tuan2 bebudak moron, please dont waste your time, our time and stop making yourself look so stupid.

"Donor" semua tak ada. Tak ada pun al sheikh al unta-hampa yang donate duit banyak itu.

Please stop making such idiots of yourselves.

Duit itu duit curi. Duit haram. Tuan2 bebudak moron semua buat kerja dosa. Sure kena laknat Allah.  Tapi Tuan2 bebudak moron tak takut kepada Allah. Munafik Kelas No 1. Hari ini hari Jumaat lagi, pi sembahyang macam orang baik. Semua penipu.

Laknat dan azab Allah itu very dangerous tau.

[Surah 7:97]   Patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada malam hari, semasa mereka sedang tidur?

[Surah 7:98]    Atau patutkah penduduk negeri negeri itu (bersedap hati) serta merasa aman daripada kedatangan azab Kami kepada mereka pada siang hari, semasa mereka sedang leka bermain-main?

So if you think you are powerful, boleh buat suka hati, boleh tangkap orang, boleh gempaq orang then go ahead lah.

Lets see what happens to you Tuan2 bebudak moron.  Congratulations.
Quote haryatie 7-8-2015 03:31 PM
waaa...
kalau kita yg fakir miskin ni..gi jumpa dia
nak tak dia derma kt kita sikit 1 atau 2 juta jerk...
tk byk pun..sikit jerk...huhuhu..
Quote hzln 7-8-2015 03:55 PM
scorpionkiki replied at 7-8-2015 03:19 PM
Pembacaan ringan di hari jumaat

tulah yg aku heran, yg dr SRC yg juta2 tu kurang2 tang description ada jugak sebut utk tujuan CSR
tang 2.6 bilion tu jadah mana ada sebut donation, walopun stetmen sprm (yg tatau pegawai tertinggi sprm yg mana  kluarkan )  kata ianya duit derma, siap ada segala dokumen dr penderma yg buktikan ianya derma
aku rasa aku tengokkkkkk dokumen yg wsj upload tuh, mmg takdak langsung sebut donation tapi to be fair tak la jugak aku perasan pun word "payment" tu
Quote kakgek 7-8-2015 04:25 PM
tanye plak dh dpt derma tu  

Lihat semua komen(31)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

20-7-2024 05:23 PM GMT+8 , Processed in 0.120623 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top