CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Gaya Hidup Lihat artikel

Kisah Sedih : "Assalamualaikum… Pakcik Cari Siapa?"

4-8-2015 05:44 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 12457| Komen: 57

Description: Gejala ponteng sekolah dikalangan pelajar dilihat kian meruncing dan bukanlah sesuatu yang baru.....

Oleh : Dean BZ

Sumber foto : MyNewshub

Gejala ponteng sekolah dikalangan pelajar dilihat kian meruncing dan bukanlah sesuatu yang baru. Setiap ibu bapa yang menghantar anak mereka ke sekolah pastinya mengharapkan anak mereka menimba ilmu dan berjaya hingga ke menara gading.

Namun, lain pula kisahnya yang dikongsikan oleh MyNewshub ini. Kisah benar ini memaparkan seorang ayah buat kali kedua datang ke sekolah untuk membelikan baju sukan seperti yang dipinta oleh anaknya, tetapi hampa apabila mendapati anaknya tiada di sekolah.

Alangkah luluh dan kecewanya hati seorang ayah apabila ditipu oleh anaknya. Tergamak anaknya ponteng sekolah sedangkan bapanya yang sudah tua pula bersusah payah mencari duit untuk memastikan pelajaran anaknya tidak terabai.

Perkongsian dari saudara Pojie Nanat


Kepada remaja dibangku sekolah mahupun universiti, kasihanilah kedua ibu bapa kita yang bersusah payah mencari duit bagi menampung pembelajaran kita. Mereka tidak pernah mengharapkan duit kita jika kita sudah bekerja kelak, tetapi mereka ingin melihat anak-anak mereka berjaya dalam hidup serta tidak hidup merempat. Jadi, jangan sesekali sia-siakan harapan mereka kerana kelak kita pasti menyesal. - CARI Infonet.


24

Bagus
16

Marah
9

Terkejut
23

Sedih
14

Lawak
18

Bosan

Friends Rank (104 people)

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote kasibiman 4-8-2015 03:34 PM
betapa bodohnya anak melayu.

sedar lah sikit. vangang.
Quote Changa 4-8-2015 03:34 PM
calling for polis thread @axl_bach
Quote ais_kosong 4-8-2015 03:36 PM
kesiannya kat pakcik nih..
Quote lavabudi 4-8-2015 03:36 PM
citer lama ni...

pak si namirul ni...

kesian pakcik ni..

sampai sekarang anak dia kencing dia kata dah jadi loyer...dia cayajer..







Quote ais_kosong 4-8-2015 03:36 PM
kesiannya kat pakcik nih..
Quote sofiazara 4-8-2015 03:40 PM
teruknya bahasa cikgu yg menulis
Quote lindarafee 4-8-2015 03:40 PM
sedih. kesian. budak2 sekolah anak sayapun ramai mcm ni. ada sekali dulu sorang makcik mintak tolong husband saya carikan anak dia yg ponteng sekolah. dia x tahu nak cari kat mana. husband saya kesian sbb makcik ni dtg naik basikal. cari2 jumpa dia kat padang stadium. bawak mak dia jumpa dia. dia boleh tengking mak dia kate kenapa mak dia sibuk nak cari dia. husband saya cekak kolar baju dia marah dia sbb cakap mcm tu dgn mak. husband saya kate kalau kau ni anak aku, dah lama aku tumbuk muka kau. kesian makcik tu. anak dia tu sekolah agama tapi perangai macam tu. mintak dijauhkana nak2 dan keluarga saya dari perkara2 macam tu.
Quote leylapple 4-8-2015 03:43 PM
kasibiman replied at 4-8-2015 03:34 PM
betapa bodohnya anak melayu.

sedar lah sikit. vangang.

khen?

dulu2 budak2 berazam nak ubah hidup dgn belajar pandai2, nak bantu keluarga..

skrg budak2 lahir dalam keluarga miskin, berlagak pulak mcm orang kaya...last2 jadi budak bohsia dgn penjenayah sebab nak duit

aku teringat temubual dalam lite and easy pasal rosey apatah yang berlakon jadi bini phua chu kang... makpak dia drug addict, hidup miskin..sampai jiran2 dia predicted yang rosey nie akan jadi samada pelacur atau drug addict mcm mak pak dia...

tapi semangat org cina nie lain sikit jer, oleh sebab malu dilabelkan anak penagih dadah, dia berazam nak ubah hidup dia...skrg tgkla rosey tu..ceo kompeni sendiri lagi...
Quote axl_bach 4-8-2015 03:44 PM
Changa replied at 4-8-2015 03:34 PM
calling for polis thread @axl_bach

Tred nih bleh laa nak kasi muka sbb isu yg dihilitekan tu pasal anak ponteng skolah....tp admin site MYNEWSDUMBSHIT mmg celka lehnat, main amik citer org dlm FB sesuka ati......

Quote Felycya 4-8-2015 03:44 PM
Ak.. ak.. ak.. ak.. ak..
U tercicir mane cikgu ???.
Quote fatehana 4-8-2015 04:03 PM
lindarafee replied at 4-8-2015 03:40 PM
sedih. kesian. budak2 sekolah anak sayapun ramai mcm ni. ada sekali dulu sorang makcik mintak tolong ...

cerita pakcik ni mengigtkan saya pd adik lelaki saya yg 2nd last
ayah hantar smp depan pintu sekolah tp sygnya dia keluar blk lps tgk kereta ayah hilang dr pandangan
cg disiplin call saya tiap kali adik x ditemui dlm kelas
saya mmg hangin dgr dan senyap2 saya balik kg dan saya sendiri tangkap adik saya tgh lepak dgn kwn2 dia yg dah x sekolah
mmg teruk adik saya tu saya kerjakan, klu arwah suami x stop saya mahu patah riuk dia saya kerjakan
now dia berterima kasih dgn kegarangan saya sbb dia kata klu saya buat diam sure dia jd geng2 hisap ganja
sbb tu bila baca citer ni hati saya tersgt sayu dan sebak
Quote woddy 4-8-2015 04:09 PM
lindarafee replied at 4-8-2015 03:40 PM
sedih. kesian. budak2 sekolah anak sayapun ramai mcm ni. ada sekali dulu sorang makcik mintak tolong ...

zaman sy sekolah dulu...nak melawan cikgu pun x berani, la ni siap pegang baju cikgu sebab tegur ja pun...gila la budak2 lani....

kalo sy ada d situ sy bagi penampau melayu kat mulut dia....
Quote kasibiman 4-8-2015 04:19 PM
leylapple replied at 4-8-2015 03:43 PM
khen?

dulu2 budak2 berazam nak ubah hidup dgn belajar pandai2, nak bantu keluarga..

aku penah ada event kita panggil rosie ni.

dia cerita all the things she do, jual wine bagai, how llife was difficult for her masa dia membesar.


mmg kerugian sgt bila tgk budak yg takde masalah spt kemiskinan melampau, pertelingkahan keluarga, penderaan tp buat pangai bodoh sombong terikut2 peer pressure benda bodoh mcm monteng.

Quote MsCinderella 4-8-2015 04:26 PM
lavabudi replied at 4-8-2015 03:36 PM
citer lama ni...

pak si namirul ni...

kat mana nak tau kisah pakcik ni?

Quote ad_hoc79 4-8-2015 04:30 PM
sedih... sian pakcik
Quote lavabudi 4-8-2015 04:31 PM
MsCinderella replied at 4-8-2015 04:26 PM
kat mana nak tau kisah pakcik ni?

anak dia  si @namirulmukminin  tu sendiri bagitau..





Quote kucingTomey 4-8-2015 04:31 PM
budak melayu macam tu la....masa ni taknak belajar..nak merempit nak memantat....nak berselfie....bila dah besar cuma mampu pakai myvi 50k hutang 9 tahun mula nak menyalahkan cina .....tu la melayu
Quote chinta89 4-8-2015 04:41 PM
budak2 skg tahu seronok.. bila dh besar kije kuli je, mula melalak hidup susah, .. habis ko blajar pun malas, ponteng skolah bagai, ingat ko boleh jadik CEO ke??
Quote bottombikini 4-8-2015 04:44 PM
Felycya replied at 4-8-2015 03:44 PM
Ak.. ak.. ak.. ak.. ak..
U tercicir mane cikgu ???.

nasib dia tak guna aq...

Lihat semua komen(57)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CARI Infonet

3-3-2024 12:38 AM GMT+8 , Processed in 0.072347 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top