CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

Search
Carian Terbanyak:
CARI Infonet Portal Portal Utama Fokus Lihat artikel

2015 : Senarai 10 Individu Terkaya Di Planet Bumi

31-7-2015 04:36 PM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 10023| Komen: 28|Original author: CARI-HBZ

Description: Menjadi kaya adalah impian setiap insan, namun tidak semua bertuah dan mampu mencapai kejayaan seperti yang diimpikan. Mengikut senarai 10 Orang Terkaya di Dunia 2015 yang dikelu ...

Oleh : Dean BZ

10 terkaya.jpg

Menjadi kaya adalah impian setiap insan, namun tidak semua bertuah dan mampu mencapai kejayaan seperti yang diimpikan.

Mengikut senarai 10 Orang Terkaya di Dunia 2015 yang dikeluarkan oleh majalah Forbes, carta teratas individu paling kaya di dunia masih lagi duduki oleh Bill Gates seperti mana tahun 2014 lalu. Bill Gates merupakan pemilik Microsoft iaitu syarikat perisian terbesar di dunia yang sekarang banyak digunakan seluruh didunia. Sejak tahun 1995, Bill Gates sudah menduduki peringkat pertama untuk senarai orang terkaya di dunia dan disenaraikan sebagai orang terkaya di dunia untuk 13 tahun berturut-turut oleh majalah Forbes.

William Henry Gates III  atau lebih dikenali sebagai Bill Gates juga merupakan seorang jutawan yang paling dermawan. Bill Gates telah menyumbangkan sebahagian besar kekayaannya untuk dana kesihatan, program kajian sains dan pendidikan dunia melalui yayasan yang didirikannya iaitu Bill and Melinda Gates Foundation. Walaupun sebahagian hartanya didermakan, namun Bill Gates masih lagi bergelar manusia paling kaya dimuka bumi ini.

Berikut merupakan senarai 10 Orang Terkaya di Dunia bagi tahun 2015 bersama nilai kekayaan masing-masing :


16322957.jpg
Sumber foto : www.polygon.com

1. Bill Gates
Umur : 59 Tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$79,2 billion
Sumber kekayaan utama : Microsoft
Industri : Teknologi


0306_billionaire-carlos-slim-v5_400x280.jpg
Sumber foto : www.forbes.com

2. Carlos Slim Helu
Umur : 75 Tahun
Warganegara : Mexico
Jumlah Kekayaan : US$77,1 billion
Sumber kekayaan utama : Telefonos de Mexico dan America Movil
Industri : Telekomunikasi


00-9b598.jpg
Sumber foto : dantri.com.vn

3. Warren Buffet

Umur : 84 Tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$72,7 billion
Sumber kekayaan utama : Berkshire Hathaway
Industri : Pelabur


960x540.jpg
Sumber foto : www.ctpost.com

4. Amancio Ortega

Umur : 78 Tahun
Warganegara : Sepanyol
Jumlah Kekayaan : US$64,5 billion
Sumber kekayaan utama : Zara
Industri : Retail


larry ellison.jpg
Sumber foto : www.erewise.com

5. Larry Ellison
Umur : 70 Tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$54,3 billion
Sumber kekayaan utama : Oracle
Industri : Teknologi


charles-koch-homepage-1200xx1226-690-0-64.jpg
Sumber foto : www.bizjournals.com


6. Charles Koch
Umur : 79 Tahun
Warganegara :  Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$42,9 billion
Sumber kekayaan utama : Koch Industries, Inc
Industri : Berbagai bidang

david-koch.jpg
Sumber foto : www.independent.co.uk

7. David Koch

Umur : 74 Tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$42,9 billion
Sumber kekayaan utama : Koch Industries, Inc
Industri : Berbagai bidang

kristy.jpg
Sumber foto : www.forbes.com

8. Christy Walton

Umur : 60 Tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$41,7 billion
Sumber kekayaan utama : Wal-Mart
Industri : Retail

Jim_Walton_attends_shareholders_meeting.jpg
Sumber foto : en.wikipedia.org

9. Jim Walton
Umur : 67 Tahun
Warganegara : Amerika Syarikat
Jumlah Kekayaan : US$40,6 billion
Sumber kekayaan utama : Wal-Mart
Industri : Retail

0d93c5783da15c95a81f096b698fe917.jpg
Sumber foto : difundir.org

10. Liliane Bettencourt

Umur : 92 Tahun
Warganegara : Perancis
Jumlah Kekayaan : US$40,1 billion
Sumber kekayaan utama : L’Oreal
Industri : Retail


Senarai kekayaan mereka sentiasa berubah mengikut masa kerana naik turunnya ranking mereka ini bergantung kepada saham dan keuntungan semasa bagi perusahaan masing-masing. - CARI Infonet.




Jangan lupa LIKE kami di Facebook : https://www.facebook.com/Cari.mforum




10

Bagus
7

Marah
8

Terkejut
14

Sedih
5

Lawak
12

Bosan

Friends Rank (56 people)

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote senahsanasini 31-7-2015 04:51 PM
laaaaaaa mana kak mah????
Quote ipes2 31-7-2015 05:29 PM

kecik ati kak mah nama dia takde lam ni
Quote nikaido 31-7-2015 05:36 PM
Najib ada 42b , bila nak masuk carta
Quote dragger 31-7-2015 05:37 PM
2. Carlos Slim Helu.. heluuuuuu!! anybody homeeee??
Umur : 75 Tahun
Warganegara : Mexico
Jumlah Kekayaan : US$77,1 billion
Sumber kekayaan utama : Telefonos de Mexico dan America Movil
Industri : Telekomunikasi
Quote dauswq 31-7-2015 05:43 PM
pemilik fb tak naik lagi kah?
hampir semua social network dia kaut
Quote dauswq 31-7-2015 05:45 PM
tak sangka industri walmart boleh jadi begitu menguntungkan kt USA
barang boleh kata murah

company yg sama approach cara walmart , mydin tak naik-naik lagi top 10 kah top 20 org terkaya di Malaysia?
Quote bellaa 31-7-2015 06:01 PM
tiap saat duit masuk account

jelly betoii
Quote bioessence 31-7-2015 07:28 PM
Maverick 100billion mana?
Quote bioessence 31-7-2015 07:29 PM
Rothschilds yg dah kaya 200 tahun dulu pun tarak dlm list ka
Quote protonpersona 31-7-2015 07:32 PM
agak2 sapa yg terkaya kat malaysia...?
Quote spiderman80 31-7-2015 08:12 PM
protonpersona replied at 31-7-2015 07:32 PM
agak2 sapa yg terkaya kat malaysia...?

Siapa lagi kalau bukan Tan Sri Lava?
Quote ChildrenOfBodom 31-7-2015 08:53 PM
adam belonair?
Quote revolusi_30 31-7-2015 08:57 PM
Carlos tu akak syak kartel ... lol
Quote dani-rox 31-7-2015 09:33 PM
wah hidup lg liliane bettencourt rupanya... panjang umur beliau. tapi kesian, dipergunakan dan kena tipu dek ex president sarkozy tuh.
Quote koliba 31-7-2015 10:19 PM
Senarai Terkini 10 Orang Terkaya Dunia, Orang Islam Tersenarai!

Tim Tazkirah   February 25, 2015   1 Comment

Islam tidak menghalang penganutnya untuk menjadi kaya, malahan menjadi kaya dan bertaqwa itu adalah tuntutan agama. Jika telusuri sirah baginda Rasulullah s.a.w, baginda juga merupakan seorang usahawan yang berjaya dan berkahwin dengan Siti Khadijah r.a, sebelum dilantik menjadi rasul.



Bill Gates seringkali dinobatkan sebagai orang terkaya dunia. [Boomsbeat]

Sepanjang perjuangan baginda menegakkan Islam, kita boleh lihat terdapat segelintir sahabat yang sememangnya kaya dengan menginfaqkan harta mereka di jalan Tuhan seperti Abdul Rahman bin Auf r.a, Usman bin Affan r.a, Talhah bin Ubaidillah r.a dan ramai lagi.

Kali ini, kami ingin kongsikan dengan anda senarai 10 orang terkaya di dunia agar kita semua dapat mendapat inspirasi untuk menjadi kaya seperti mereka dan dapat membantuk mengerakkan Islam dari sudut ekonomi. Senarai billionaire terkaya dunia ini adalah bersumberkan Wikipedia, The World’s Billionaires.

#10 – Jim Walton (RM144.55 billion)

Beliau merupakan anak bongsu bagi keluarga Wal-Mart yang dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai RM144.55 billion. Wal-Mart ialah syarikat peruncitan yang mula diasaskan pada tahun 1962 oleh bapa beliau iaitu Sam Walton. Kini Wal-Mart adalah peruncit terbesar dunia dengan 11,088 buah rangkaian di seluruh dunia.




#9 – David Koch (RM145 billion)

Beliau merupakan usahawan, aktivis politik dan jurutera kimia yang mempunyai kekayaan bernilai RM145 billion. Sumber kekayaan beliau adalah daripada syarikat Koch Industries yang diasaskan bersama abang beliau. Koch Industries mempunyai perniagaan di dalam pelbagai industri seperti pembuatan, perdagangan dan pelaburan.

#8 – Charles Koch (RM145 billion)

Charles de Ganahi Koch merupakan pengasas bersama Koch Industries yang juga memiliki kekayaan sekitar RM145 billion. Beliau ialah Chairman & CEO bagi syarikat Koch Industries yang mula diasaskan pada tahun 1940.

#7 – Christy Walton & Keluarga (RM147.7 billion)


Beliau merupakan salah seorang anak saudara perempuan Sam Walton yang mengasaskan Walmart. Sumber kekayaan beliau dianggarkan bernilai RM147.7 billion adalah bersumberkan syarikat peruncitan yang terbesar dunia, Wal-Mart. Beliau dan keluarga menyumbangkan sekitar RM5.6 billion untuk membangunkan pusat pengajian melalui yayasan mereka.

Wallmart merupakan syarikat peruncitan terbesar dunia. [Yahoo!]

#6 – Larry Ellison (RM189.7 billion)

Beliau merupakan seorang usahawan internet dan programmer yang dianggarkan memiliki kekayaan bernilai RM189.7 billion melalui syarikat perisian Oracle Corporation yang diasaskan beliau pada tahun 1977. Oracle Corporation ialah syarikat yang fokus kepada pembangunan barangan komputer dan juga perisian untuk usahawan.

#5 – Amancio Ortega (RM221.9 billion)

Amancio Ortega Gaona merupakan seorang pereka fesyen yang mengasaskan syarikat Inditex di dalam industri tekstil. Di antara jenama popular di dalam rangkaian syarikat beliau ialah Zara, Tempe, Oysho dan banyak lagi. Pada tahun 2014, beliau dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai RM221.9 billion.



#4 – Warren Buffett (RM255.5 billion)

Beliau merupakan seorang pelabur yang paling berjaya di dalam dunia. Beliau merupakan Chairman & CEO bagi syarikat Berkshire Hathaway yang melabur di dalam pelbagai syarikat besar dunia seperti Coca-cola, IBM, American Express dan banyak lagi. Keuntungan daripada pelaburan tersebut sentiasa meningkat setiap tahun.

#3 – Carlos Slim (RM261.1 billion)

Beliau merupakan usahawan daripada negara Mexico dengan anggaran kekayaan RM261.1 billion daripada dua syarikat beliau iaitu Telmex dan Grupo Carso. Syarikat telekomunikasi Telmex yang dmiliki oleh beliau menguasai 80% pengguna di Mexico dengan memiliki pekerja seramai 52,346 orang. Beliau digelar sebagai “Warren Buffett Mexico”.

#2 – Bill Gates (RM284.2 billion)

Bill Gates merupakan satu nama yang tidak asing lagi di dalam senarai orang terkaya dunia kerana beliau telah mendominasi carta ini untuk satu tempoh yang agak lama. Beliau dianggarkan mempunyai kekayaan bernilai RM284.2 billion daripada syarikat perisian yang diasaskan beliau iaitu Microsoft. Kini beliau aktif mengerakkan Yayasan Bill & Melinda yang banyak membantu golongan yang kurang bernasib baik khususnya di Afrika.

#1 – Mereka Yang Mendirikan Solat Sunat Fajr

Jika anda merasakan kekayaan yang dimiliki oleh individu-individu terkaya di dunia seperti di atas adalah sangat luar biasa, maka ketahuilah bahawa ganjaran bagi mereka yang mendirikan solat Sunat Fajr adalah lebih besar!


Walaupun menggabungkan kesemua kekayaan manusia di bumi ini, masih tidak dapat menandingi ganjaran yang diberikan kepada umat Islam yang mendirikan solat sunat Fajr ini.

Solat Sunat Fajr juga dikenali sebagai solat Qabliyah Subuh atau Solat Sunat Subuh iaitu solat sunat dua rakaat yang didirikan selepas azan Subuh dan sebelum solat fardhu Subuh.

Solat Sunat Fajr hanya mengambil masa 3-5 minit sahaja.

Baginda Rasulullah s.a.w bersabda,

“Solat fajar 2 rakaat lebih baik dari dunia dan segala isinya.” Hadis Riwayat Muslim

Baginda Rasulullah s.a.w sendiri cukup menjaga solat Sunat Fajr ini seperti yang diceritakan oleh Aisyah r.a, beliau berkata,

“Tiada solat sunat yang paling Rasulullah s.a.w menjaganya melebihi dua rakaat solat fajar.” Hadis Riwayat Muslim

Sesungguhnya sangat rugi bagi mereka yang tidak mengerjakan solat Sunat Fajr ini kerana solat sekitar 3-5 minit sahaja sudah diberikan ganjaran nilai dunia dan segalanya yang ada di permukaan dan di dalam perut dunia.



Quote Lorra2411 31-7-2015 10:31 PM
Kak Mah mana? Jibby pun takde
Quote alesandra 31-7-2015 10:34 PM
dah lama tak beli baju kat zara
Quote lavaspagheti 31-7-2015 10:34 PM
kalau sampai no 20....

sudah pasti nama wa ada dalam senarai ni...






Quote sgbuloh 31-7-2015 10:38 PM
tokey L’Oreal tu dah 92 tahun. dah nak mati mati.  kekayaan US$40,1 billion dia tu tetap tak boleh beli syurga.

Lihat semua komen(28)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

6-10-2022 02:38 AM GMT+8 , Processed in 0.069086 second(s), 31 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top