CariDotMy

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CariDotMy Portal Portal Utama Isu Semasa Lihat artikel

Lintasan Kapal Angkasa Nasa Di Planet Pluto Lakar Sejarah

15-7-2015 03:07 PM| Diterbitkan: CARI-MAMS| Dilihat: 17657| Komen: 107

Description: NASA mencatat sejarah apabila akhirnya kapal angkasanya, New Horizons berjaya melakukan lintasan di planet Pluto.
Oleh Adib Za

NASA mencatat sejarah apabila akhirnya kapal angkasanya, New Horizons berjaya melakukan lintasan di planet Pluto. 

Kapal angkasa itu melintasi planet Pluto pada kelajuan 13.7 km sesaat, sejauh 12,512 km dari permukaan planet itu. 

Kedengaran teriakan, sorakan dan kibaran bendera oleh team New Horizons apabila Nasa mengumumkan berita itu di pusat kawalannya. 

(Sumber foto: Nytimes)


Kapal angkasa ini telah mencapai kemuncak misinya selama sedekad sebelum mampu melintasi Pluto, satu sejarah yang sangat ditunggu-tunggu. 

Kapal ini dibina dengan kos $700 juta dolar dan hanya memiliki saiz sebesar piano. Ia telah dilancarkan di Florida pada tahun 2006. - CARI Infonet



13

Bagus
7

Marah
15

Terkejut
3

Sedih
8

Lawak
10

Bosan

Friends Rank (56 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Marah

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote imransulaiman 15-7-2015 12:07 AM
Padan pun Google ada cerita Pluto
Quote ellejo 15-7-2015 12:33 AM
xnampak mcm sejuk pun. Uranus dgn Neptune nampakla sejuk kaler2 biru gitu.
Quote Changa 15-7-2015 12:41 AM
Edited by Changa at 15-7-2015 12:43 AM

astronomy ini akak sangat kagum, banyak benda yg akak bimbo tentang nya.
malah banyak jah benda baharu yg kita baharu tahu pasal semesta ini
untuk level manusia akak rasa pengetahuan kita masih tahap baby jah lagi
cara spacecraft travel pun akak tak pasti lagu mana.
sama ada go straight line or travel in orbit ke gitu sebab perjalanan new horizon ini heshe ada cikcur dekat jupiter untuk boost speed guna jupiter punya gravity gitu. ala slingshot gitu.
Quote revolusi_30 15-7-2015 12:43 AM
SubhanAllah.   
Quote Orix 15-7-2015 12:46 AM
Pluto dah bukan consider as planet kan? Ke iols silap?
Quote cmf_premierleag 15-7-2015 12:54 AM
Seperti biasa, ummah kafirun gak yg pandai explore angkasa lepas dan lautan dalam.....ummah suci lobai lobainita lak x abih2 diskas isu aurat la, isu wudhuk la, etc
Quote Changa 15-7-2015 12:57 AM
cmf_premierleag replied at 15-7-2015 12:54 AM
Seperti biasa, ummah kafirun gak yg pandai explore angkasa lepas dan lautan dalam.....ummah suci lob ...

kalau diskas then paham ok la sis.
masalah nya diskas beribu kali pun tetap tak faham, go back to square one jah setiap kali.
contoh nyata kesah hukum pegang hanjeng, dari akak kecil, sampai la akak andatu sekarang pun masih ada yg tak tahu hukum nya.

Quote imthegirl 15-7-2015 01:02 AM
Changa replied at 15-7-2015 12:57 AM
kalau diskas then paham ok la sis.
masalah nya diskas beribu kali pun tetap tak faham, go back to ...

Ni musim raya ni dorang sebuk pulak diskas sapa boleh salam sapa tak boleh plak sampai kena buat carta segala. Kosser sangat.
Quote cmf_premierleag 15-7-2015 01:03 AM
Changa replied at 15-7-2015 12:57 AM
kalau diskas then paham ok la sis.
masalah nya diskas beribu kali pun tetap tak faham, go back to ...

jujurin, saya kagum dgn ummah kafirun laknatullah
Kalo tgk national geographic,  discovery channel,  animal planet mmg byk yg saya dapat pelajari kaka
Sy kagum dgn ilmu yg mereka ada dan willing 2 share dgn semua.....angkasa lepas mereka teroka, lautan dalam sedalam jurang mariana di filipina (jurang plg dalam di dunia) pun mereka mampu terokai
Dan sanggup share ilmu itu
Dan yg plg saya suka ialah google map...dpt jalan2 keliling dunia lihat tempat orang walau hanya dr depan PC saja
Tp at least, kita tahu dunia lain dr negara kita gimana, ada apa etc
Canggih skali satelit yg ummah kafirun laknatullah ni cipta
Lobai2 lak masih menghenjut lobainita krn kata mereka, stp anak ada rejekinya walau kais pagi makan pagi
Quote dani-rox 15-7-2015 01:04 AM
pluto dikategorikan sbg planet kerdil jah... bersama2 Eris, Haumea, Makemake dan ribuan objek batu yg belum dikaji sepenuhnya, yang mengelilingi orbit dlm kuiper belt.

A dwarf planet orbits the sun just like other planets, but it is smaller. A dwarf planet is so small it cannot clear other objects out of its path.


From left Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, and the dwarf planets Pluto, Haumea, Makemake, and Eris.




Quote cmf_premierleag 15-7-2015 01:07 AM
Saya lihat ummah kafirun ni juga sanggup berjihad bertarung nyawa stp kali berlepas ke angkasa lepas
Risiko mmg tinggi..nasib2 je la kalo space shuttle meletup, trus arwah
Tp mereka sanggup jua ke ISS
Ummah suci lak sanggup bertarung nyawa atas nama berjihad nak ke palestin syria semata2 sana ada pompuan ereb mata kaler biru hijau dan dijanjikan syurga kalo mati
Quote dani-rox 15-7-2015 01:17 AM
Edited by dani-rox at 15-7-2015 01:19 AM

dan saya masih kagum dgn hakikat betapa kerdilnya kita di alam semesta ini, dan betapa luasnya angkasa lepas.
[youtube]gIbfYsQfNWs[/youtube]

entah2 ada hidupan lain di luar sana, who knows

go astronomy
Quote cepheid 15-7-2015 01:41 AM
Sesapa yang raya kl boleh pergi planetarium negara tengok mission ni melintasi pluto. Hari ni dan esok je. #plutoflyby pun tengah treading kat twitter dan google
Quote akubest 15-7-2015 01:48 AM
Orix replied at 15-7-2015 12:46 AM
Pluto dah bukan consider as planet kan? Ke iols silap?

anak aku pon kata gitu...

btw, anak2 aku mmg gemo beno hal2 planet baja sakti semua nehhh...
yg 5 tahun tu pon dah hapal semua planet beserta kedudukan sekali....
nak harapkan ahkak....haghammmmm...
depada kecik sampei beranak pinak malas nak amik tau....

mmg excited nak tunjuk kat depa pasal pluto neh....
Quote akubest 15-7-2015 02:06 AM
ahkak kalo bab planet2 nih agak kurang sikit...

tapi kalo bab2 angkasaraya mcm eclipse meteor shower tu ahkak mmg minat...family ahkak ni jenuh ahkak sekolahkan kedudukan lunar/solar eclipse...tak hingat2....masukla ngan ayah nya sekali...ahkak kata tak payah hapal pon...cuma pahamkan kedudukan, rotation and bayang...

masa kecik2 kalo dengo ada lunar eclipse...bapak ahkak cukup minat...ahkak ngan arwah baring la kat laman tengok bulan kena telan....ntah apa yg syok ntah..tapi layannnn sangat...

now ahkak bercita2 nak tengok aurora...insyaAllah tahun depan ahkak nak melancarkan misi chasing the aurora...doa banyak2 hajat tercapai, ada rezeki dan fit utk menahan sejuk gedi.....
Quote sabbath_shalom 15-7-2015 02:56 AM
Tak di kategorikan sebagai planet kan....mohon pencerahan
Quote imransulaiman 15-7-2015 02:58 AM
akubest replied at 15-7-2015 02:06 AM
ahkak kalo bab planet2 nih agak kurang sikit...

tapi kalo bab2 angkasaraya mcm eclipse meteor sho ...

Ahkak ni angkasawan ke?
Quote sabbath_shalom 15-7-2015 03:03 AM
dani-rox replied at 15-7-2015 01:04 AM
pluto dikategorikan sbg planet kerdil jah... bersama2 Eris, Haumea, Makemake dan ribuan objek batu y ...

Nasa kata penemuan baru ni saiz nye lebih besar dr yg disangka.
Quote sabbath_shalom 15-7-2015 03:05 AM
akubest replied at 15-7-2015 02:06 AM
ahkak kalo bab planet2 nih agak kurang sikit...

tapi kalo bab2 angkasaraya mcm eclipse meteor sho ...

Bestnye kak...meteor sangat susah nak jumpa...masa kecik dulu pernah la nampak..tapi laju sangat.

Lihat semua komen(107)


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|About Us|CariDotMy

24-6-2024 03:04 PM GMT+8 , Processed in 0.056034 second(s), 48 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top