CARI Infonet

 Forgot password?
 Register


ADVERTISEMENT

CARI Infonet Portal Portal Utama Semasa Lihat artikel

Ringgit Malaysia Berada Di Paras Terendah!

7-7-2015 02:51 AM| Diterbitkan: CARI-HBZ| Dilihat: 26052| Komen: 314

Description: Nilai matawang Ringgit Malaysia kini mengalami penurunan di paras terendah dalam masa 16 tahun berbanding dolar Amerika Syarikat yang kini mulai kukuh...

Oleh : Dean BZ

Sumber foto : www.thestar.com.my


Nilai matawang Ringgit Malaysia kini mengalami penurunan di paras terendah untuk tempoh lima tahun berbanding dolar Amerika Syarikat yang kini mulai kukuh.

Kemerosotan itu tercetus oleh kegagalan Greece untuk melunaskan hutang, kejatuhan harga minyak mentah global serta suasana politik di Malaysia yang mungkin tidak stabil.

Matawang Ringgit jatuh serendah 0.8% kepada 3.8070 berbanding dolar Amerika, iaitu prestasi paling lemah sejak Mei 1999. Setakat 5 petang Selasa, unit tempatan diniagakan 3.5555 berbanding dolar daripada 3.5320 pada Isnin.

Ringgit pernah diikat pada harga 3.8 sedolar pada 1998 semasa krisis kewangan Asia. Ringgit akan terus menerima tekanan memandangkan ramai pelabur mulai bimbang akan kesan terhadap ekonomi negara. - CARI Infonet.
4

Bagus
1

Marah
4

Terkejut
3

Sedih
4

Lawak
4

Bosan

Friends Rank (20 people)

  • Marah

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Bagus

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Sedih

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Lawak

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Bosan

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity

  • Terkejut

    Anonymity


ADVERTISEMENT


Anda Mungkin Meminati

Komen di sini | Komen di Forum

Komen Terbaru

Quote jengkoil 6-7-2015 03:20 PM
Tukar pada USD? Insane??
Quote primemova 6-7-2015 03:22 PM
Apa kata kau beli  ringgit byk2 time ringgit tgh jatuh ni
Quote TuntungReturn 6-7-2015 03:22 PM
rm200,000 buat projek ayam kampung atau itik. daging bleh jual,telor pun leh jual. untuk makluman telur masin x penah ckup kt pasaran malaysia
Quote scorpionkiki 6-7-2015 03:22 PM
Keep on to your rm...najib turun nanti rm akan stabilised
Quote Badut.Sarkas 6-7-2015 03:24 PM
jengkoil replied at 6-7-2015 03:20 PM
Tukar pada USD? Insane??

i mean.. tukar ke USD with expectation that RM to drop further? or ko rasa RM akan kukuh balik?

Quote Badut.Sarkas 6-7-2015 03:25 PM
TuntungReturn replied at 6-7-2015 03:22 PM
rm200,000 buat projek ayam kampung atau itik. daging bleh jual,telor pun leh jual. untuk makluman te ...

ermm.. cukup ke 200k.. kena cari tanah lagi.. plus no experience..

Quote axl_bach 6-7-2015 03:25 PM
oit TT, ko nih MN aku ker?? aku pernah terfikir nak buka tred yg camnih gak....lol

BTW elok ker suasana ekonomi skang nih nak main forex???

for the time being aku biar jer cash2 aku membeku dlm TH....

cadang nak lebur RM50K untuk bidang penternakan, tp x pasti lagi samada lembu pedaging, kambing or ayam jer

Quote mesmerize 6-7-2015 03:26 PM
cashkan kan hutang rumah atau kereta la kot.. takpun kalau mengikut nafsu, travel around the world
Quote Changa 6-7-2015 03:27 PM
apa kejadah nak beli USD pada harga mahal mencanak sekarang??
if anything, beli jah EURO yg mungkin tgh menurun
Quote Badut.Sarkas 6-7-2015 03:27 PM
axl_bach replied at 6-7-2015 03:25 PM
oit TT, ko nih MN aku ker?? aku pernah terfikir nak buka tred yg camnih gak....lol

BTW elok ker s ...

hehe.. bkn MN.. tapi maybe pemikiran kite sama..

daripada dok komplen RM jatuh bagai, maybe kita leh jadikan situasi ni to our advantage.. tul?

tu aku yang nak mtk idea..

Quote jengkoil 6-7-2015 03:28 PM
Badut.Sarkas replied at 6-7-2015 03:24 PM
i mean.. tukar ke USD with expectation that RM to drop further? or ko rasa RM akan kukuh balik?

...

Oooo...itu macam...
Aku rasa akan kukuh balik..tapi tak tau laa
Lambat ke cepat...takut tak sempat merasa je...
Quote saladin780 6-7-2015 03:29 PM
mesmerize replied at 6-7-2015 03:26 PM
cashkan kan hutang rumah atau kereta la kot.. takpun kalau mengikut nafsu, travel around the world

melancong ke greece buat masa skrg..ok x..hehe
Quote bluehedgehog 6-7-2015 03:32 PM
Derma kepada tabung bantuan rakyat mskin umno dan tv3
Quote Acong 6-7-2015 03:32 PM
primemova replied at 6-7-2015 03:22 PM
Apa kata kau beli  ringgit byk2 time ringgit tgh jatuh ni


Quote axl_bach 6-7-2015 03:33 PM
Badut.Sarkas replied at 6-7-2015 03:27 PM
hehe.. bkn MN.. tapi maybe pemikiran kite sama..

daripada dok komplen RM jatuh bagai, maybe kit ...

BTW yg ko tanya nih means ko sanggup leburkan total ko punya cash RM200k or part of it??? or RM200k is just a piece from a larger amount of ur saving???

Quote mommymonster82 6-7-2015 03:33 PM
Changa replied at 6-7-2015 03:27 PM
apa kejadah nak beli USD pada harga mahal mencanak sekarang??
if anything, beli jah EURO yg mungkin ...

Me pon fikir cam kaka... euro skrg tgh drop..baik beli..
Quote tightcherry 6-7-2015 03:34 PM
BG Kak mah n botak pink
Quote Changa 6-7-2015 03:36 PM
mommymonster82 replied at 6-7-2015 03:33 PM
Me pon fikir cam kaka... euro skrg tgh drop..baik beli..

aud pun drop.
Quote TuntungReturn 6-7-2015 03:42 PM
Badut.Sarkas replied at 6-7-2015 03:25 PM
ermm.. cukup ke 200k.. kena cari tanah lagi.. plus no experience..

cukup.cari tanah ujung2 kampung
murah.bukan cri tgh bandar.

Lihat semua komen(314)

Kategori Berkaitan


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


 


 


ADVERTISEMENT



ADVERTISEMENT


Mobile|Archiver|Mobile*default|CARI Infonet

4-2-2023 01:47 AM GMT+8 , Processed in 0.085102 second(s), 49 queries .

Powered by Discuz! X3.4

Copyright © 2001-2021, Tencent Cloud.

To Top